Vágólapra másolva!
Szenzációsnak nevezhető hírrel szolgált a Zalaegerszegi TE egyesülete kedd este: a klub pár nappal az NBI rajtja előtt több külföldi labdarúgót is szerződtetett, köztük a dán Rajko Lekicet, aki a zalaiak állítása szerint 2004-ben 35 találattal gólkirály volt Dániában, és összesen 143 élvonalbeli bajnokin szerepelve 77 gólt ért el. Mindez fantasztikusan hangzik, csak nem igaz: Lekic a másodosztályban volt gólkirály, és az első osztályban eddigi pályafutása során mindössze négyszer volt eredményes...

Az MTI által február 20-án, 18.15-kor kiadott hír szó szerint így hangzik: "Kölcsönbe, fél évre kerül a ZTE-hez a dán Rajko Lekic az Odensétől, aki 143 dán élvonalbeli összecsapáson 77-szer volt eredményes, és egyszer gólkirály volt."

Már önmagában gyanúsnak tűnt, hogy egy ilyen statisztikával rendelkező labdarúgó miként kerül a Zalaegerszeghez, de hát anno Túlio is az Újpestben kötött ki, pedig ő még nagyobb név volt, így a zalaiaket is megillette az "ártatlanság vélelme".

A montenegrói származású, ám Dániában született Radivoje Lekic, akit leginkább Rajko néven ismernek, a patinás Boldklubben 1993-ban kezdte pályafutását, ahol 17 évesen mutatkozott be a felnőttek között, az 1998-1999-es pontvadászatban egyetlen bajnokin vetették be az élvonalban. Ezt követően a röviden B93-ként közismert egyesület kiesett a legjobbak közül, és Lekic a második vonalban szerepelt, majd 2001-ben a harmadosztályú BK Avartába szerződött.

Egy évvel később a szintén a harmadik vonalban vitézkedő BK Fremad Amagerbe igazolt, fél évre rá pedig egy szinttel feljebb lépve a Herfölge BK-ban kötött ki. 2003 nyarán aztán a szintén másodosztályú Silkeborg IF focistája lett, és ott kiváló idényt zárt: a 2003-2004-es pontvadászatban ugyanis csapata megnyerte a második vonal küzdelmeit, Lekic pedig 26 (nem pedig 35) találattal gólkirály lett. A zalaiakat talán az zavarta meg, hogy Dániában (akárcsak mondjuk Angliában) a másodosztályt hívják 1. divisionnak, mivel az élvonal neve Superligaen...

A Silkeborg mindenesetre feljutott az élvonalba, és Lekicnek a legmagasabb osztályban is remekül ment a játék, a 2004-2005-ös idényben az első négy bajnokiján négyszer volt eredményes (akkor tehát a mérlege a legjobbak között 5/4 volt), meg is vette a spanyol másodosztályban szereplő Xerez.

A Segunda Divisiónban az első idénye még nem volt rossz, elvégre 31 bajnokin vetették be, és öt találatot szerzett, ám a következő pontvadászatban térdsérülése miatt mindössze öt találkozón lépett pályára, és egyszer volt eredményes. Tavaly nyáron aztán visszatért Dániába, mégpedig az Odense BK-hoz, ahol az ősszel rendszeresen játéklehetőséget kapott, és az UEFA-kupában az SC Heerenveen ellen kétszer is betalált. A többi meccsen viszont nem volt eredményes, pedig a négy UEFA-kupa-mérkőzés mellett még 14 bajnokin vetették be.

Összesítve tehát elmondható, hogy Radivoje "Rajko" Lekic a dán első osztályban eddigi pályafutása során összesen 19 alkalommal szerepelt, és négy gólt ért el - ami azért elég jelentősen eltér a ZTE által közzétett 143/77-es statisztikától. Ez az adat alighanem Lekic összes eddigi mérkőzésére vonatkozik, és tartalmazza a másod- és a harmadosztályban játszott 90 perceket is. Ami azért nem mindegy!