Vágólapra másolva!
Várhidi Péter szövetségi kapitány jelszava a fiatalítás. De miért? Hiszen annyi jó, rutinos játékos szaladgál a magyar NB I-ben, miért lett sikk azt mondani, hogy mindenáron a tinédzsereket kell a mélyvízbe dobni, a kor valóban hátrány lenne a labdarúgásban? Ki tudja, egy tapasztalt csapattal talán azonnali eredményt lehetne elérni - tán nem kaptunk volna ki a norvégoktól, a törököktől, Máltától meg pláne, s akkor Eb-selejtezős álmaink is élhetnének. Régi kedvencekkel van tele a Borsodi Liga, 30-on fölüli nagynevekkel, s ha Illés Bélát és Détári Lajost nem is reaktiváltuk, eljátszottunk a gondolattal, milyen csapattal számolhatna Várhidi mester, ha a radikális fiatalítás helyett csak az öregrókákra számítana.

Végh helyett Végh. Nem a végén, rögtön az elején közös nevezőre jutott a két csapat, hiszen kapusposzton Várhidi Péter is a rutinra, azaz Végh Zoltánra voksolt. Az MTK Budapest 36. életévében lévő kapuvédője élen áll az MTK-val a Borsodi Ligában, mindössze 12-szer nyúlt "maga mögé" a kapuban, így vitatkozni nem nagyon lehet dupla csapattagságával. Trónkövetelője viszont egy fiatal hálóőr, a Sunderlandben edződő (egyelőre főképp kispadozó) Fülöp Márton még nincs nincs 24 éves, a korábbi biztos pont, az április 1-jén 31 esztendős Király Gábor pedig két szék között ezúttal a padlóra esett. Persze ha nyártól ismét a Premiershipben fog védeni, akkor nem lesz könnyű "megfeledkezni" róla.

Miért ne próbálhatnánk ki Kriston Attilát a jobbhátvéd posztján? A sokak által csak "Zizou"-nak nevezett játékos kiteszi a lelkét a győzelemért, közel kétméteres termetével megrémiszti az ellenfél balszélsőjét, s több mint kétszázszor az NB I-ben is bizonyított már a Fradi-szurkolók korábbi kedvence. A 32 éves védő-középpályás egyszer már volt amúgy válogatott, és a 28 éves Bodnár Lászlót "szorítja ki" a Várhidi-csapatból.

A legbiztosabb csapattag Kuttor Attila. A 22 éves MTK-bekk Balogh Béla túl fiatal még, a Fehérvárral a hatodik helyen álló "Kutya" viszont közel 500 élvonalbeli meccsel és 19 válogatott mérkőzéssel, kis híján 37 esztendősen nyugalmat kölcsönözhet a védelemnek.

Kuttor társa pedig legyen Sebők Vilmos, a ZTE lassan 34 éves 11-es végrehajtó specialistája. A Borsodi Liga-dobogós gárda középhátvédje már több mint félszázszor magára öltötte a válogatott mezt, itt az ideje, hogy reaktiváljuk. Persze kell pár tartalék is a középső védő posztjára, javasoljuk a sokszoros válogatott fradista Dragóner Attilát (32 éves), a Lothar Matthäus által felfedezett Vasas-bekk Tóth Andrást (33), de talán érdemes lenne végre kipróbálni a diósgyőri közönségkedvenc Vitelki Zoltánt is, aki egyidős Kuttorral. Jelöltjeink az Anderlechtben szereplő Juhász Rolandot szorítják ki, aki - nekünk - túl fiatal, még csak 23 éves.

Forrás: MTI

Sebők és Kuttor is tagja volt a 2001-es nemzeti csapatnak

De ki legyen a balhátvéd? Ha lehet, ne a Várhidi Péter által favorizált Vanczák Vilmos, ő is még csak 23, a belga St. Truiden helyett pedig jobb hely a válogatásra a mi erős Borsodi Ligánk. Mátyus János 34-szer már kapott behívót, itt az ideje az újabb invitálásnak, a győriek 194 centis, 32 éves balbekkje bizonyosan leradírozná az ellenfél jobbszélen mocorgó támadóját. Persze Mátyus mellett nem szabad megfeledkezni a Norvégiában légióskodó Szekeres Tamásról sem, aki 34 évesen már igen sok rutinnal rendelkezik.