Vágólapra másolva!

Hétgólos dráma az Upton Parkban, gyenge Real-főpróba

Az angol bajnokságban a Blackburn két tizenegyesgóllal győzött a Bolton vendégeként, míg a West Ham hiába vezetett 2-0-ra, és 3-2-re a Tottenham ellen, végül 4-3-ra kikapott. Olaszországban a Palermo elvesztette a Messina elleni szicíliai derbit, a Fiorentina viszont parádézott, és 5-1-re kitömte a Torinót. A Bundesligában a Cottbus Dortmundban tudott nyerni, a Mainz pedig Aachenben elszenvedte első idei vereségét, Spanyolországban a Real Madrid ismét megszenvedett a mumusnak tartott Getafe ellen, a Ligue 1-ben tovább tart az immáron hat meccs óta nyeretlen Marseille vesszőfutása.

Ahhoz képest, hogy két ősi rivális meccselt egymással - a Premier League történetében ebben a párharcban osztották ki a legtöbb lapot a játékvezetők -, sokáig meglehetősen eseménytelenül csordogált a mérkőzés, az első helyzet a Blackburn előtt adódott a 24. percben, Bentley azonban 16 méterről nagyvonalúan a kapu fölé emelt. A játékba számos egyéni hiba csúszott, sokáig csak a védekezésben voltak határozottak a csapatok, aztán a játékrész végére valamelyest felpörögtek a hazaiak, de két szögletnél többre nem jutottak.

A térfélcsere üdítően hatott a felekre, a 48. percben Anelka átadása után Nolan célozta meg a kaput, Friedel reflexein azonban nem hagyott nyomott a 45 perces pihenés, védte a lövést. A másik oldalon Dunn volt szemfüles egy gyenge kapuskirúgás után, de kicsivel elvétette a bal alsót. Aztán ismét a Bolton került helyzetbe, Diouf beadásáról hajszállal mardt le a kopasz Anelka.

Az 58. percben Speed rossz ütemű becsúszása nyomán büntetőhöz jutott a Blackburn. Felrémlett a két csapat tavaly októberi találkozója, amikor a Rovers két tizenegyest is kihagyott - a Bolton akkor 1-0-ra győzött -, a McCarthy-Jaaskelainen párbaj visszavágóját azonban most az ítéletvégrehajtó nyerte, hiába érezte a sarkot a kapus (0-1).

Forrás: MTI

McCarthy mindkét büntetőt gólra váltotta

A vezető góllal egyből magukra uszították a Boltont a vendégek, Dunn-nak a kapu torkából kellett kivágnia a labdát, de nem ez volt az egyetlen nagy mentése piros mezeseknek. Egyenlítés helyett mégis az őszi események blackburni jóvátétele folytatódott, Faye felvágta a McCarthyt, amiért a vendégek ezúttal is kaptak egy második tizenegyest. A sértett újfent értékesítette a büntetőt, noha Jaaskelainen megint kitalálta a támadó gondolatát, csak beleérni tudott a labdába (0-2).

Hősiesen bekkelt a Blackburn, egészen a 88. percig, akkor egy védelmi hibát kihasználva Anelka lecsapott a labdára, és a jobbösszekötő helyéről a hosszú sarokba helyezett (1-2). Amilyen gyatra volt az első félidő, olyan izgalmasan alakult a hajrá, a Bolton óriási nyomást gyakorolt a vendégkapura, Faye azonban csak lesről tudott a hálóba fejelni, a Blackburn így elvitte a három pontot a Wanderers otthonából.

A december 17-e óta nyeretlen, és komoly bajban lévő West Ham remek futballt produkált a Tottenham elleni észak-londoni derbi első félidejében, a 16. percben Konchesky felívelését Carlos Tevez tette le mellel az első Premier League-meccsét játszó Noble-nek, aki dropból, 16 méterről ágyúzott a jobb sarokba.

A rákapcsoló Spurs számtalan helyzetet kidolgozott, de Robert Green bravúrok sorozatát bemutatva kifogott a vendégcsatárokon, és a 41. percben növelte előnyét a West Ham, Tevez gyönyörűen csavart a léc alá 23 méterről szabadrúgásból. Az argentin csatár alaposan megünnepelte első bajnoki gólját, mezét levéve rohant a nézők közé, akik alig akarták elengedni.

A második félidőben aztán alábbhagyott a hazai drukkerhad eufóriája, az 51. percben ugyanis Bowyer felvágta Lennont, a jogosan megítélt büntetőt pedig az egykori West Ham-játékos, Defoe gurította a bal alsóba. A Tottenham szárnyakat kapott a szépítéstől, és egy parádés akció végén érkezett az egyenlítés, Berbatov tekerte be a labdát, amit Lennon pazar mozdulattal tett tovább Tainiónak, és a finn légiós kapásból, jobb külsővel lőtte ki a bal alsót 13 méterről.

Nem volt még vége a fordulatoknak, a csereként beállt Zamora ugyanis a 85. percben szinte első megmozdulásából szép fejessel vette be Robinson kapuját. Amikor már az óráikat nézték Kalapácsosok drukkerei, akkor Berbatov egy szabadrúgásból egyenlített, és hogy teljes legyen a dráma a 95. percben egy villámgyors kontrát vitt végig a Spurs, és ugyan Defoe löketét védte Green, de a lecsorgó labda Stalteri elé került, aki az üres kapuba gurított, megszerezve ezzel a győztes vendéggólt.

Forrás: EPA

Lee Bowyer is tudja, hogy milyen sokba kerülhet a West Hamnek ez a vereség

Premier League, 29. forduló:
Bolton Wanderers - Blackburn Rovers 1-2 (0-0)
gól:
Anelka (88.), illetve McCarthy (58., 68., mindkettőt 11-esből)

West Ham United - Tottenham Spurs 3-4 (2-0)
gól: Noble (16.), Tevez (41.), Zamora (85.), illetve Defoe (51., 11-esből), Tainio (63.), Berbatov (89.), Stalteri (95.)