Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája résztvevői erre a hétre pihenőt kaptak a nemzetközi porondon, az UEFA-kupában azonban pályára lépnek a csapatok, és kialakul a legjobb nyolc mezőnye. Elméletileg akár az is megtörténhet, hogy a negyeddöntőben négy spanyol klub is lesz, de erre azért kicsi az esély, hiszen a négy együttes közül egyik sem szerzett előnyt a visszavágóra.

A címvédő Sevilla FC például csak egy 2-2-es döntetlenre volt képes hazai pályán az ukrán Sahtar Doneck ellen, így aztán meglehetősen nehéz visszavágóra számíthat. Az andalúzoknál továbbra is nagy kérdés, hogy mennyire koncentrálnak a nemzetközi porondra, elvégre a csapat a bajnokságban is ott van az élmezőnyben, az FC Barcelona csak jobb gólkülönbségével előzi meg.

A hét végi, Gimnástic Tarragona elleni vereség azonban jelzi, hogy a Sevilla jelenleg nem képes egyenletesen jó teljesítményre, és nincs kizárva, hogy nem fog megszakadni a továbbjutás kiharcolásáért Doneckben. Annyi bizonyos, hogy a spanyol együttesből sérülés miatt hiányzik a balhátvéd David Castedo, a középpályás Jesús Navas és Renato, illetve a csatár Alekszandr Kerzsakov. Ami az ukránokat illeti, náluk a horvát Darijo Srna és a brazil Brandao eltiltás miatt nem játszhat.

Még kedvezőtlenebb a helyzete a Celta Vigónak, amely az első meccsen otthon 1-0-ra kapott ki a Werder Brementől. A vigóiaknak is - hasonlatosan a sevillaiakhoz - elsősorban a bajnokságra kell összpontosítaniuk, a Primera Divisiónban ugyanis a kiesés ellen küzdenek.

Ennek megfelelően aligha bánják majd, ha esélyesebb ellenfelükkkel szemben el kell búcsúzniuk az UEFA-kupától, míg a brémaiak számára fontosnak tűnik a kupasorozat. Más kérdés, hogy náluk is kérdéses több kulcsember szereplése: Miroslav Klose már a Bayern München elleni bajnoki rangadót is kihagyta, és a bajorok ellen Hugo Almeida és Daniel Jensen is rúgást kapott.

A hispánok közül a legjobb előjelekkel a CA Osasuna várhatja a visszavágot, hiszen az első találkozón idegenben ért el 1-1-es döntetlent a skót Rangers FC ellen. A pamplonaiak a hét végén a Valencia CF ellen is ikszeltek, így a bajnokságban már négy forduló óta nyeretlenek, de sérült csatáraik közül már legalább Roberto Soldado felépült, és a csapatkapitány Patxi Punal is letöltötte eltiltását. A Rangersnél viszont éppen a cséká, Barry Ferguson nem játszhat hasonló okokból, így nem tudja megjavítani a klub élő legendájának, John Greignek a klubrekordját - eddig mindketten 64 európai kupamérkőzésen léptek pályára a klub színeiben.

A negyedik spanyol csapat, az RCD Espanyol szintén otthon lép pályára, mégpedig az izraeli Maccabi Haifa ellen, és az első mérkőzésen idegenben elért gól nélküli döntetlen után egyértelműen esélyesebbnek számít - igaz, az előző körben a 2005-ös kupagyőztes CSZKA Moszkva is így gondolta, mégis a szentföldiek mentek tovább.

Furcsa helyzetben van a francia Paris Saint-Germain is, amely az első meccset otthon 2-1-re nyerte meg a Benfica ellen, és elméletileg csak a nemzetközi kupa megnyerésével szerezhet valamilyen trófeát ebben a szezonban - ugyanakkor ha nem vigyáz, a bajnokságból is kieshet. A párizsiak a legutóbbi három mérkőzésükön egyaránt vereséget szenvedtek, és így visszaestek az utolsó előtti pozícióba. Itt is kérdés tehát, hogy Lisszabonban kikek küld majd pályára Paul le Guen mester (pihenteti-e a kulcsembereket), és hogy a PSG-nek megéri-e a kettős szerepvállalás.

A Benficának nincsenek ilyen problémái, az viszont gondot okoz a portugáloknak, hogy brazil középhátvédjük, Luisao sérülés miatt nem játszhat, és alighanem az első számú kapus, Quim is hiányzik, mivel a hét végi bajnokin őt is le kellett cserélni. Ha így lesz, akkor az a José Moreira állhat a kapuban, aki ezt megelőzően másfél évvel ezelőtt volt a kezdő tizenegy tagja.

A másik, még versenyben lévő francia gárda, az RC Lens szintén 2-1-re nyerte meg az első mérkőzést hazai pályán, és az egyesület szeretné megismételni az 1999-2000-es idény sikerét, amikor is az elődöntőig menetelt az UEFA-kupában. Ehhez most a Bayer Leverkusenen kellene túljutnia, és a németeknél a tunéziai középhátvéd, Karim Hagui eltiltás miatt nem játszhat (őt alighanem Jan-Ingwer Callsen-Bracker pótolja majd) - viszont a veterán Carsten Ramelow a csapat rendelkezésére áll.

Fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát a Tottenham Hotspur, amely azzal az egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhet, hogy az UEFA-kupa jelenlegi kiírásában eddig mind a hét mérkőzését megnyerte. Értelemszerűen a Sporting Braga elleni nyolcaddöntő első találkozóján is győzni tudott, mégpedig idegenben 3-2-re. A londoniak támadórészlegére egyébként sem lehet mostanában panasz: az együttes a legutóbbi hat mérkőzésén 20 alkalommal talált be. Így aztán a Spurs híveinek nem kell aggódniuk, még akkor sem, ha a csapat bolgár támadója, Dimitar Berbatov sérülés miatt ki is hagyja az összecsapást.

A legnagyobb izgalom a nyolcaddöntők közül alighanem Alkmaarban várható, ahol a helyi AZ a Newcastle Unitedet fogadja. Az első találkozón a Szarkák már 3-0-ra is vezettek, de végül "csak" 4-2-re nyertek, ami azt jelenti, hogy a hollandoknak két góllal elég nyerniük a visszavágón. Az alkmaariak történetük során még sohasem kaptak ki hazai pályán a nemzetközi porondon, és veretlenségi sorozatuk immár 28 éve tart, de most egy döntetlen nem lesz elég az üdvösséghez - márpedig a legutóbbi két otthoni UEFA-kupa találkozóján egyaránt 2-2-es eredményt ért el Louis van Gaal együttese.