Vágólapra másolva!

Blatter cáfolja, hogy az ukrán-lengyel Eb-pályázatot támogatná

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a távirati iroda érdeklődésére cáfolta azokat a híreket, melyek szerint azt mondta volna egy héttel ezelőtti, kijevi látogatásakor, hogy örülne a 2012-es ukrán-lengyel Eb-pályázat sikerének.

"Kijevi sajtótájékoztatómon pontosítottam szerepemet a helyszínkijelölés kérdésében" - olvasható a svájci sportvezető MTI-hez eljuttatott írásos válaszában.

"Annyit mondtam, hogy számtalan okot lehet találni, amely alapján Ukrajna és Lengyelország méltó házigazdája lehetne a 2012 kontinensbajnokságnak, de biztos vagyok benne, hogy a másik két pályázat is nagyon erős. Ezenkívül elmondtam, hogy a FIFA elnökeként nem vagyok tagja a döntést hozó UEFA-végrehajtó bizottságnak, ezért a határozatot nem tudom és nem is akarom befolyásolni."

A FIFA elsőszámú vezetője a távirati iroda részére elküldött elektronikus levelében leszögezte: "a sajtótájékoztatón arra biztattam Ukrajna lakosságát, hogy maximálisan támogassa a helyi futballszövetség rendezési törekvését és kiemeltem, hogy Grigorij Szurkisz, a szervezet elnöke rengeteget dolgozott a sikeres kandidálásért."

"Hivatalos forrásból már korábban értesültünk arról, hogy Blatter úr nem állt egyetlen pályázat mellé sem" - mondta Gyárfás Tamás, a magyar-horvát pályázati bizottság magyar vezetője. "Bár nem tagja a döntést hozó testületnek, de amit mond, annak komoly súlya van, indirekt módon is befolyásolhatta volna a tagokat. Az esetet ahhoz tudnám hasonlítani, mintha valakit körbevezetnék a lakásomban, s a vendégem azt mondaná a látogatás végén, hogy ez gyönyörű. Én pedig mindenkinek elmesélném, hogy látogatóm szerint az én otthonomnál nincs szebb."

A 2012-es Eb helyszínéről április 18-án, Cardiffban dönt az UEFA végrehajtó bizottsága. A rendezési jogért a magyar-horvát pályázat mellett Lengyelország Ukrajnával közösen, illetve az egyedül kandidáló Olaszország van versenyben.