Toni: falusi srácból Európa legeredményesebb csatára

2007.03.26. 16:55

Valóságos megváltásként jött számára a Lodigiani ajánlata, és Toni a római egyesületnél végre megtalálta régi önmagát: 31 találkozón 15 góllal segítette együttesét, ezzel házi gólkirály lett (abban a szezonban Toni csapattársa volt többek között az Empoli FC jelenlegi védője, Francesco Pratali, a Reggina középpályása, Luca Vigiani vagy Emiliano Moretti, aki azóta megjárta a Fiorentinát és a Juventus FC-t is, jelenleg pedig a Valencia CF balhátvédje).

Teljesítményének köszönhetően Luca az 1999-2000-es idényben ismét kipróbálhatta magát a másodosztályban, de ezúttal már megütötte a Serie B szintjét, sőt: 35 mérkőzésen 15 gólt szerzett a Treviso FC színeiben! Abban a szezonban kiváló csatárduót alkottak Luigi Beghettóval, aki még Toninál is eggyel több gólt lőtt (azóta megjárta a Cagliarit, a Chievo Veronát és a Piacenzát is, a legutóbbi szezonban pedig ismét a Treviso játékosa volt).

2000 nyarán aztán valóra vált Luca életének nagy álma: aláírhatott egy élvonalbeli csapathoz, jelesül a Vicenzához. A Serie A újoncának akkori vezetőedzője, Edi Reja kezdettől fogva nagyon bízott Toniban, és már az első fordulóban, az AC Milan ellen a kezdő csapatba jelölte a hórihorgas csatárt. Hősünk tehát a Giuseppe Meazza-stadionban játszotta élete első A ligás mérkőzését, és ugyan nem vallott szégyent, nem tudta megmenteni csapatát a 2-0-s vereségtől. Két héttel később, a bajnokság második fordulójában hazai pályán is debütált, mégpedig az Atalanta ellen, ráadásul góllal!

Toni a második félidő negyedik percében lőtt Davide Pinato kapujába, és ezzel vezetést szerzett csapatának, amely azonban végül 2-1-re kikapott a bergamóiaktól. Az idény hátralévő része is hasonlóan alakult Luca és a Vicenza számára: a csatár rendre betalált (kilenc góllal végül a piros-fehérek legeredményesebb támadója lett), a gárda viszont többnyire vesztesen hagyta el a pályát. A bajnokság végén a Vicenza kiesett az élvonalból, Toni azonban maradt a legmagasabb osztályban, hiszen a Brescia szerződtette.

Az előző idényt a nyolcadik helyen zárták a Fecskék, a csapatban pedig olyan világszerte ismert játékosok szerepeltek, mint a katalán Josep Guardiola, az osztrák Markus Schopp és mindenekelőtt Roberto Baggio. Copfocska, akit, mint minden olasz, Toni is félistenként tisztelt, rengeteget segített a fiatalembernek a beilleszkedésben a pályán és azon kívül egyaránt. Toni pedig a hozzá legjobban illő módon hálálta meg a bálvány segítségét: gólpasszokkal és persze találatokkal.

Forrás: EPA

Egy Brescia-Juventus mérkőzés jelenete, Thuram szorongatja Tonit

Igaz, Baggio nem sok gólt lőhetett csatártársa átadásából, mivel az idény jelentős részében sérült volt, de klasszisát jelzi, hogy annak ellenére, hogy mindössze 12 mérkőzésen szerepelhetett, 11 találattal a második lett a házi góllövőlistán. Méghozzá Luca Toni mögött, hiszen az akkor 25 esztendős játékos 28 találkozón 13 gólt szerzett, így oroszlánrészt vállalt a bennmaradás kiharcolásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ajánlataink