Társoldalunk:

Toni: falusi srácból Európa legeredményesebb csatára

2007.03.26. 16:55

2005 nyarán már egyértelmű volt, hogy a Palermo nem tudja megtartani gólzsákját, hiszen a Fiorentina minden követ megmozgatott Toni megszerzéséért. A lilák végül kereken tízmillió eurót utaltak át a csatár játékjogáért, ezzel ő lett a nyári átigazolási időszak egyik legdrágább szerzeménye Olaszországban.

Forrás: EPA

Cesare Prandelli, a Fiorentina mestere (jobbra) ekkor még csak sejtette, milyen jó vásárt csinált a klub Toni leigazolásával

Az pedig, hogy vele csinálták a legjobb vásárt, egészen biztos, hiszen Firenzében Toni olyan szezont produkált, amilyet még nem látott az Artemio Franchi-stadion. Az első fordulóban a Fiorentina a Sampdoriát fogadta és győzte le 2-1-arányban - a második gólt Toni szerezte, aki tehát első találatával rögtön meccset nyert új csapatának. Négy forduló után pedig már öt gólnál járt a lilák új csillaga, hiszen betalált az FC Messina, az Udinese (kétszer) és a Lecce hálójába.

Első góltalan meccsét az Inter ellen játszotta, de a következő körben, a Livorno ellen kárpótolta a szurkolókat, hiszen újra eredményes volt. A Lazio ellen ismét "hallgatott", majd "szót kért": a következő hat találkozón összesen tíz gólt szerzett! A Parma FC ellen háromszor, a Siena és az AC Milan ellen kétszer-kétszer, a Cagliari, az Ascoli és az AS Roma ellen pedig egyszer talált be, így 13 forduló után 16 góllal vezette a Serie A góllövőlistáját - ilyen teljesítményre csaknem fél évszázada nem volt példa Olaszországban!

Itáliában a 17-es éppen olyan szerencsétlen számnak számít, mint nálunk a 13-as, és a babona bizony Tonira is hatással volt - tizenhetedik találatát több mint egy hónapig képtelen volt megszerezni. Természetesen az olasz sajtó képviselői is arról faggatták akkoriban, miért állt meg 16-nál.

"Kezdem úgy érezni, hogy el vagyok átkozva. Nemrég elveszett a kabalám, egy kis kürt, amely évek óta az autóm szélvédőjén lógott. Minden a Juventus elleni meccsen változott meg" - nyilatkozta Toni, aki a torinóiak ellen több kapufát is lőtt, majd a következő fordulóban, a Treviso FC ellen kihagyott egy tizenegyest is.

Forrás: EPA

Firenzei gólöröm Stefano Fioréval

A gonosz varázslat végül január 15-én (49 nappal Toni utolsó bajnoki gólja után), a Chievo Verona ellen tört meg, és miután elérte a bűvös 17-es számot, ismét lendületbe jött: három meccsen öt gólt lőtt, majd egy rövid februári gólszünet után márciusban ismét hozzálátott a "termeléshez": a bajnokság utolsó 11 fordulójában kilencszer talált be, és végül 31 góllal lett a Serie A gólkirálya

Ennyi találatot egy szezonban utoljára az 1958-59-es idényben ért el játékos, azóta senki sem érte el a harmincas álomhatárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK