Vágólapra másolva!
Alacsony színvonalú mérkőzésen magabiztos, 2-0-s győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott a Moldova elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Az újpesti Szusza Ferenc-stadionban az első gólt Priskin Tamás szerezte, aki zsinórban ötödik válogatott mérkőzésen volt eredményes. A Watford-csatár egyeduralmát Gera Zoltán törte meg, aki szép kapáslövéssel állította be a végeredményt.

Eredmény, Eb-selejtező, C csoport, 5. forduló:
Magyarország - Moldova 2-0 (1-0)
Újpest, Szusza Ferenc-stadion, 4000 néző
v.: Martin Ingvarsson (svéd)
Magyarország: Végh - Csizmadia, Balogh B. (Vaskó, 36.), Juhász, Bodor - Vadócz, Tóth B., Tőzsér - Hajnal (Huszti, 64.) - Gera, Priskin (Tisza, 88.)
Moldova: Pascenco - Golovatenco, Cojocari, Epureanu, Olexici - Bordian, Comlionoc (Zmeu, 67.), Corneencov, Ivanov (Namasco, a szünetben) - Bugaiov, Frunza (Alexejev, a szünetben)
gól: Priskin (8.), Gera (63.)
sárga lap: Priskin (45.), illetve Bugaiov (71.)

A Montenegróban vereséget szenvedett együtteshez összeállításához képest két helyen változatott Várhidi Péter szövetségi kapitány, a védelemben Vaskó helyét Juhász Roland foglalta el ((a szakvezető azzal indokolta a váltást, hogy a Belgiumban légióskodó védő, aki szombaton sérülése miatt nem léphetett pályára, alapembernek számít a válogatottban), míg Rajczit Gera Zoltán váltotta.

Elkezdődött a mérkőzés. A 3. percben egy szögletet követően Végh kóstolgatta a labdát, de bizonytalankodásából nem lett nagyobb baj. A 8. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott, természetesen Priskin Tamás révén. Hajnal balról tökéletesen adott középre, Juhász kifelé mozogva okosan visszafejelte a labdát, az érkező Priskin - aki a Várhidi-éra összes magyar találatát jegyzi - pedig megelőve védőjét fejjel mattolta Pascencót (1-0).

Priskin ezzel zsinórban ötödik meccsén bizonyult eredményesnek, utoljára ez a bravúr még 1966-ban sikerült Bene Ferencnek.

A csapat hasonló szisztémában játszott, mint szombaton, Balogh és Juhász a védelem tengelyében a két moldáv támadóra ügyelt, a két csatár, Gera, illetve Priskin kiszolgálásáról Hajnal próbált gondoskodni.

A gól után kicsit leült a csapat, átvette az irányítást a moldáv válogatott, ám egy gyenge Ivanov szabadrúgás mellett, csak egy még rosszabb Bugaiov pontrúgás követett. A 25. percben egy nagy bedobást Frunza csúsztatott tovább, a rossz helyezkedés miatt egyedül érkező Bugaiov azonban 10 méterről, fordulásból csúnyán mellétrafált.

Egy perccel később ismét kihagyott a védelem, s bár Bugaiov 5 méterről betalált, a svéd játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Válaszul a 28. percben Gera lőtt centikkel a jobb sarok mellé.

A 36. percben kényszerű cserét kellett végrehajtania Várhidi Péternek, a megsérülő Balogh Béla helyére Vaskó állt be. A hajrában már nem változott az eredmény, gyenge színvonalú meccsen Priskin gólja mellett csak annak örülhettünk maradéktalanul, hogy védőink olykor jó nagyokat tudtak belerúgni a labdába...

A szünetben cserére határozta el magát a vendégek mestere, az egykori szovjet klasszis, Igor Dobrovolszkij, s pályára küldte Namascót, illetve Alexejevet.

Forrás: MTI

Bodor harca Ivanovval

Hétpercnyi semmittevés után két kapufa ébresztette fel a szurkolókat. Az 52. percben Vadócz a jobb szélről adott középre, Pascenco kapus szerencsétlenül ért bele a labdába, amely a bal kapufáról pattant a mezőnybe. Az újabb támadást Priskin 18 méteres lövéssel zárta, a labda ezúttal a lécről vágódott a mezőnybe.

Az 56. percben Tőzsér került helyzetbe, de addig várt, amíg 12 méteres lövésébe belevetődtek a védők. A 63. percben megtört a jég és az egyszemélyes Priskin-varázs: Hajnal bal oldalról ívelt középre egy szabadrúgást, a labda átszállt mindenki feje felett, így a hosszú saroknál helyezkedő Gera Zoltán okos kapáslövéssel megszerezte a magyar csapat második gólját (2-0).

A 73. percben egy jobb oldali szögletrúgás után Huszti kevéssel fejelt a bal felső sarok mellé. Öt perccel később Priskin varázsolt ismét, Vadócz szenzációs labdával ugratta ki a csatártársat, aki egy egyszerű csellel tisztára játszotta magát a lomha védő mellett, majd jobb külsővel a jobb sarok mellé tekert.

Egy perccel később a moldávok is villantak: Olexici beívelésére Alexeev érkezett, ám hiába érte el cipőorral , a jól kimozduló Véghről a mezőnybe pattant a labda.

A 86. percben Csizmadia lecsúszott beadása okozott gondot Pascencónak, a kipattanót Tőzsér a földön fekve passzolta Vadóczhoz, de a középpályás nem találta el a kaput. Az utolsó percben még Tőzsér 25 méterről bikázott a kapu mellé.

A magyar válogatott a második félidőben olykor már kiválóan játszva megérdemelten nyert 2-0-ra a gyengécske ellenféllel szemben.

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Ez egy ütközet volt, melynek során ellenfelünk a párharcokra helyezte a fő hangsúlyt és az első félidőben ezek többségét meg is nyerte. A második játékrészben mi is harcosabbak voltunk, megküzdöttünk a helyzetekért és ez a stílus vezetett eredményre. A kapu előtt már a mi technikai fölényünk érvényesült".

Igor Dobrovolszkij, a moldovai válogatott szövetségi kapitánya: "Ezen a mérkőzésen nem volt játék. Gratulálok a magyar csapatnak és nem haragszom a játékosaimra".