Vágólapra másolva!
Noha mindkét kedden pályára lépett angol csapat kedvezőtlen helyzetből készülhetett a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntős visszavágójára, végül a Manchester United és a Chelsea is négy közé jutást ünnepelhett a játéknap végén. A Vörös Ördögök az Old Traffordon ritkán látható parádés teljesítménnyel 7-1-re legyőzték az első meccsen még 2-1-es diadalt arató AS Romát, míg José Mourinho 1-1-ről induló londoni kékmezesei Valenciában 1-0-s hazai vezetésről - Michael Essien utolsó pillanatban szerzett találatával - fordítottak, és elődöntőbe kerültek. A Chelsea a Liverpool-PSV (3-0 lett az első meccs vége), a ManUnited pedig a Bayern München-Milan (2-2) párharc nyertesével meccsel a fináléba kerülésért.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Manchester United (angol) - AS Roma (olasz) 7-1 (4-0)
Manchester, Old Trafford, 76 ezer néző
v.: Lubos Michel (szlovák)
Manchester United: Van der Sar - O'Shea (Evra, 52.), Rio Ferdinand, Brown, Heinze - C. Ronaldo, Carrick (Richardson, 73.), Fletcher, Giggs (Solskjaer, 62.) - Smith, Rooney.
AS Roma: Doni - Cassetti, Mexes, Chivu, Panucci - De Rossi (Faty, 86.), Pizarro - Wilhelmsson (Rosi, 88.), Taddei, Mancini (Okaka Chuka, 90.) - Totti.
gól: Carrick (11., 60.), Smith (17.), Rooney (19.), Ronaldo (44., 49.), Evra (81.), illetve De Rossi (69.)
sárga lap: Smith (41.), Ferdinand (42.), illetve Cassetti (76.), Mexes (82.)
továbbjutott: a MU, 8-3-es összesítéssel.

Előzmények

Nem volt egyszerű helyzetben Sir Alex Ferguson a kezdőcsapat összeállításakor, hiszen csapatából olyan standard játékosokra nem számíthatott, mint a sérült Gary Neville és Louis Saha, illetve az olasz fővárosban kiállított Paul Scholes - utóbbit pótlandó a csapatban így helyet kapott Darren Fletcher.

A Roma trénere, Luciano Spalletti ugyancsak kulcsemberét volt kénytelen nélkülözni az eltiltását töltő Simone Perrotta személyében, azonban a legjobbak pihenőt kaptak a hétvégi, Catania elleni bajnokin, így Francesco Totti, Daniele De Rossi, Alessandro Mancini, Cristian Chivu és Christian Panucci is frissebben léphetett pályára.

Első félidő

A Roma kezdte aktívabban a negyeddöntőt, Pizarro - a 3. percben - 23 méterről tüzelt, de lapos lövése mintegy másfél méterrel elkerülte Van der Sar kapuját. Két hatástalanított MU-támadás után ismét a vendégek veszélyeztettek, Totti 17-ről már csak 1 méterrel lőtt a jobb kapufa mellé.

A 12. percben aztán mégis a Manchester United szerzett vezetést, mégpedig egy remekbe szabott góllal. Cristiano Ronaldo a jobbszélen egy szép csel után a középen jól helyezkedő Carrickhez továbbított, a középpályás pedig 18 méterről, bal belsővel gyönyörűen csavart el Doni kapus fölött-mellett, a labda a kapu jobb oldalában landolt (1-0).

S ezzel - a továbbjutó pozícióval - nem elégedtek meg a Vörös Ördögök, akik a 20. percben már 3-0-ra vezettek. Heinze a balszélről Giggset hozta játékba, a walesi egyből a kapu elé perdített, amit a fejvédőben játszó Roma-bekk, Chivu elnézett, a labdára lecsapott Alan Smith, s 15 méterről a kapu bal oldalába bombázott (2-0).

Forrás: MTI

Smith lövése után még "csak" 2-0 volt az állás

Nem sokkal a középkezdés után a csapatkapitány Giggs ezúttal a jobbszélen virgonckodott, s a 16-os széléről középre adott labdáját Rooney az ötösről elegánsan a hosszú alsóba pörgette (3-0).

Luciano Spalletti legényei majdnem szépítettek, ámde Pizarro szabadrúgását De Rossi közelről mellé csúsztatta. A játékrész fennmaradó része szinte csak Cristiano Ronaldóról szólt. A portugál cselgép a meccs előtt gólt ígért szurkolóinak, és 3-0-s állásnál már meg is merte kockáztatni, hogy szinte minden szögből lőjön. Elsőként 16 méterről centikkel bombázott a jobb kapufa mellé, majd egy 28-as szabadrúgást is elvállalt - eredménytelenül. A 44. percben azonban már nem volt kegyelem, egy szöktetés után jó 10 méteren át vezette a labdát, majd 15 méterről szépségdíjas gólt vágott a bal alsóba (4-0).

Ezt követően sem csitultak a hazai rohamok, Giggs bal oldali szögletét Carrick az ötös sarkáról kapura fejelte, Doni kiütötte a labdát, de épp a "feladó" irányába, s ha az angol középpályás nem illetődik meg az "ajándékon", akkor nem csak belebotlik a labdába, hanem közelről 5-0-ra módosítja az állást.

A játékrész zárásaképp Totti 22 méterről, szabadrúgásból bombát küldött Van der Sarnak, de a holland hatástalanította azt.

Második félidő

Rooney a kezdő sípszó után azonnal ráijesztett az immáron bárányként focizó Farkasokra, szép csel után milliméterekkel lőtt a keresztléc fölé 18 méterről.

Főleg a vendégek védelme volt harmatgyenge az olasz együttesben, amiről a 49. percben ismét megbizonyosodhattak az Old Trafford drukkerei. Giggs ekkor a saját helyén, a balszélen futott el, remekül gurított középre, s az érkezők közül Alan Smith nem tudta elcsípni a passzt, aminek Cristiano Ronaldo nagyon megörült, mert - mivel a Roma-bekkek labdába sem értek - két méterről az üres kapuba lőhetett (5-0). Ronaldo második gólja, Giggs harmadik gólpassza volt már ez.

A henger csak nem állt le: fél órával a meccs vége előtt fél tucatnál járt a MU. Heinze a bal oldalról passzolt a 16-os előterében labdát kérő Carrickhez, aki 19 méterről irtózatos gólt ragasztott a bal felső sarokba, Doni kapusnak már nyújtózkodni sem volt kedve (6-0).

A 69. percben belőtték becsületgóljukat a vendégek, de nem ám akármilyet: Totti a jobb oldalról ívelt a kapu elé, világbajnok csapattársa, De Rossi pedig háttal állt a kapunak, és - 11-ről - jobbal, fordulásból, kapásból pompásan lőtt Van der Sar balja mellett a hálóba (6-1).

De hogy mégis hat gól legyen a különbség, arról a csereként beállt Patrice Evra gondoskodott, 16 méterről elég lanyhán lőtt kapura, de a teljesen összeomlott Doni kapus mellett a labda besurrant a bal alsóba (7-1).

Rezümé

A hajrában Tottinak még volt pár kóbor távoli kísérlete, s úgy tűnik, végül mégis csak Alex Fergusonnak volt igaza, aki a kettős párharc előtt azt nyilatkozta: nem a világbajnok játékmestertől kell félnie tanítványainak. A támadó ugyanis nem talált be, és csapatát sem tudta nemhogy győzelemre vezetni, de végül a tisztes helytállás is elmaradt római részről. S tudják, mit nyilatkozott Totti a meccs előtt? Hogy ez a visszavágó tán még a világbajnoki döntőnél is fontosabb számára. Azért arra minden bizonnyal szívesebben emlékszik majd vissza nagypapakorában...

Forrás: MTI

Rooney szépen pörgetett kapuba a 19. percben

Ami pedig a Manchestert illeti, az elődöntőben akár a Bayern Münchent, akár a Milant kapják C. Ronaldóék, borítékolhatóan nem lesz ilyen könnyű dolguk, mint most a Roma ellen volt. Igaz, ezt is csak a megismételhetetlen nyolcgólos visszavágó után könnyű kijelenteni, az olaszországi vereség után egy hétig bizonyosan benne volt a félsz az angolokban, talán legszebb álmaikban sem gondolták, hogy kis híján BL-gólcsúcsot (ami 8-3) döntenek majd kedden este.