Vágólapra másolva!

Euro 2012: begyorsítottak a lengyelek

A lengyel közlekedési miniszter csütörtökön nagyszabású fejlesztési tervekkel állt elő. Az időzítéssel a tárca vélhetően a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínének jövő szerdai kijelölését szeretné a lengyel-ukrán pályázat javára befolyásolni.

Jerzy Polaczek közölte a sajtó képviselőivel, hogy a beruházások 26 milliárd eurós költségvetésének jelentős részét az Európai Uniótól érkező, a 2007-2013-as időszakra vonatkozó támogatásból fedezik.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Cardiffban dönt arról, hogy a három versenyben lévő pályázat - a lengyel-ukrán mellett a magyar-horvát, illetve az olasz - közül melyik lesz a befutó. A lengyel-ukrán kandidálásnak szakértők szerint az a gyenge pontja, hogy távol vannak egymástól a helyszínek és nagyon nehéz eljutni az egyik városból a másikba. Gdansk és Doneck például 2000 km-re található egymástól, s az útból csupán 22 km az autópálya.

"Amennyiben mi kapjuk a rendezés jogát, felgyorsulna a fejlesztés" - fogalmazott Polaczek. A közlekedési tárca vezetője jelezte, hogy az EU korábban sürgette az A4-es autópálya megépítését, mellyel Németországból lehetne a dél-lengyelországi területeken át eljutni Ukrajnába. Az eredeti dátum 2015 volt, de az EU azt szeretné, ha már 2012-re megvalósulna a kivitelezés.

A sajtótájékoztatón jelen volt Grazyna Gesicka regionális fejlesztési miniszter, illetve Tomasz Lipiec sportminiszter is. Utóbbi arról beszélt, hogy mintegy 500 millió eurónyi összeg áll rendelkezésre stadionok építésére, felújítására.