Társoldalunk:

Szavazatot sem kapott Eb-pályázatunk

2007.04.18. 11:39

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen szomorúan vette tudomásul az ukrán-lengyel pályázat sikerét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a célja nem változott, azaz egy jó erőkből álló együttes kialakítása 2012-ig. "Platini elnök úr bejelentése előtt nem lehetett semmit sem tudni, ám korábban erősen tartotta magát itt az a hír, hogy az ukránok és a lengyelek biztosan nem nyernek. Persze aztán éppen ők örülhettek. Most már előre kell néznünk és a selejtezőkön kivívnunk a részvételi lehetőséget a 2012-es Eb-re. Azt eddig is tudtuk, hogy mindenképpen ütőképes csapatot kell építenünk 2012-re, akkor is, ha Eb-t rendezhettünk volna. Annyi a különbség, hogy így már a selejtezőben is teljesítenünk kell" - nyilatkozta a Sport1 televíziónak a szakvezető.

Nyilasi Tibor szerint a lengyel-ukrán Eb-rendezés azt jelenti, hogy a pályázók közül a nevető harmadik futott be Cardiffban. "Nagy csend volt a lengyelek és az ukránok körül, kevés információt kaptunk róluk. Az ítéletre hatással lehetett az is, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának Grigorij Szurkisz személyében van egy befolyásos ukrán tagja is. A mi anyagunk elsősorban az érzelmekre és a magyar futballmúltra épített, ami azonban kevésnek bizonyult. Ennek a hideg zuhanynak rá kell ébresztenie mindenkit, hogy eladható, profi futballra és alulról való építkezésre van szükség" - nyilatkozta a 70-szeres válogatott Nyilasi.

Elbert Gábor sportszakállamtitkár nem tartja kudarcnak, miszerint nem a magyar-horvát pályázat nyert, de nagyon sajnálja, hogy nem sikerült. A döntés utáni nyilatkozatában azt is hangsúlyozta, hogy emelt fővel jöhet haza a küldöttség a walesi fővárosból. "Mindent megtettünk a sikerért, kiváló volt a pályázatunk, jól sikerült a prezentációnk, amivel úgy gondoltuk, hogy győzni lehet. De ez egy érdekes játék, amely nem ismert szabályok szerint, nem tudni, milyen szempontok alapján zajlik, a döntéshozó tizenkét ember fejébe nem láthattunk bele, ezzel együtt nyugodt voltam a szavazás előtt" - mondta Elbert Gábor az MTV-nek. "Így utólag már felesleges latolgatni, hogy mi motiválta a döntéshozókat, az igaz, a lengyel-ukrán győzelem 85 milliós új piacot is jelent, de hogy ez döntött-e, nem tudni."

"Nagyon csalódott vagyok" - mondta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "Nagyon jó pályázati anyagot készítettünk, ezért én bátorítanék mindenkit, hogy ne adjuk fel. Természetesen egy újabb kandidálást alaposan át kell gondolni, erre még bőven van időnk" - nyilatkozta.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy Magyarország harmadszor pályázott, de egyetlen stadionja sincs készen, amely alkalmas lenne akár csak egy Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés megrendezésére, azt mondta: "a Puskás Ferenc-stadion átépítését és felújítását mindenképpen végig kell vinni, azt nem tudom megmondani, hogy ez a jelenlegi stadionhelyzet mennyiben befolyásolta a döntéshozókat".

A kormányfő szerint mindenképpen a győztes Lengyelország és Ukrajna mellett szól, hogy ötször akkora felvevő piacot jelent, mint Magyarország és Horvátország. "Szeretném azt gondolni, nem ez döntött, nem is akarom igazságtalanul bármivel vádolni az UEFA illetékeseit, de elképzelhetőnek tartom, hogy a helyszín kijelölésénél a gazdasági szempontok is szerepet játszottak."

Gyurcsány Ferenc egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sikertelen kandidálás után az Európa-bajnoksággal összefüggésben tervezett fejlesztések - nemzetközi repülőtér, autópályák, szállodák építése - hány százaléka valósulhat meg. "Ez alaposabb elemzést igényel, erre a döntés kihirdetése utáni egy óra semmiképpen nem elég."

Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét meg is lepte a cardiffi döntés a 2012-es Eb-rendezésről, meg nem is. A már Amszterdamban tartózkodó sportdiplomata szerint szoros lehetett az eredmény, mert kedd este Walesben még olyan hírek terjedtek el, hogy a horvát-magyar anyag áll nyerésre.

"Nagyon sajnálom, mert nagyon sok erőfeszítés volt a pályázatunkban" - jelentette ki Schmitt Pál, aki szerint a döntést befolyásolhatta, hogy a két győztes ország összesen mintegy 100 milliós piacot is jelent, míg Magyarországon és Horvátországban összesen alig 15 millió ember él.

"Nem szabad feladni, most megalapoztuk egy következő kandidálás lehetőségét. Ne ítélkezzünk gyorsan, egyelőre elemezni kell, hogy mit tettünk rosszul. Jó kezekbe kerül az Európa-bajnokság, de óriásit lendített volna a magyar sportéleten egy sikeres pályázat."

A MOB elnöke emlékeztetett arra, hogy a lengyelek és különösen az ukránok óriási erőkkel vonultak fel Cardiffban, ahol nemcsak a két államfő volt jelen, hanem olyan világhírű volt és jelenlegi sportolók is, mint Szergej Bubka rúdugró, Andrij Sevcsenko, a Chelsea labdarúgója, Oleg Blohin korábbi futballsztár és az ökölvívó Klicsko fivérek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK