Társoldalunk:

Szavazatot sem kapott Eb-pályázatunk

2007.04.18. 11:39

Michel Platini, az UEFA elnöke úgy véli: Lengyelország és Ukrajna győzelmével jó helyre került a 2012-es Európa-bajnokság. "Ebben a versenyben nincs vesztes, csak olyan pályázatok, amelyek ezúttal nem nyertek. Csak a legnagyobb elismeréssel tudok a három kandidáló erőfeszítéseiről és lelkesedéséről beszélni. Mind az öt résztvevő szövetségnek köszönjük a munkát, de köszönet illeti a politikusokat és a futballszurkolókat is, akik támogatták a pályázatokat." - mondta a francia sportvezető.

Gyárfás Tamás, a magyar-horvát kandidálást előkészítő magyar szervezőbizottság vezetője a 2012-es foci-Eb helyszínének bejelentését követően nyilatkozat közben elsírta magát és távozott.

"A legjobb nyert, mert mindig a legjobb győz" - mondta. "A magunk részéről úgy érzem, amit lehetett, azt megtettük a győzelemért, a prezentáción mindenki a maximumot nyújtotta."

Amikor megkérdezték tőle, hogy nem fájóbb-e Lengyelországtól és Ukrajnától vereséget szenvedni, mint Olaszországtól, Gyárfás elsírta magát és kirohant a teremből. "A sportban a vereség is benne van" - mondta az MTI-nek Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára. "Carl Lewis mondta mindig, a győzelemnél sokkal fontosabb, hogy az ember biztos legyen benne, kihozta magából a maximumot, mindent megtett a sikerért. Ha ez megtörtént, akkor nem kell szégyenkezni, a jobbtól bármikor ki lehet kapni, függetlenül attól, hogy természetesen nagyon fáj a vereség."

Elbert szerint korai arról beszélni, hogy érdemes-e megpályázni a 2016-kontinensbajnokságot. "Rengeteg más világversenyre pályázunk, illetve készülünk, rendezünk triatlon-világbajnokságot, kézilabda-vb-t, pályázunk a jégkorong vb-re, alapos elemzés után szabad csak arról dönteni, hogy kandidálunk-e újra labdarúgó-Eb-rendezésre."

Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke úgy vélte, lehetett volna jobb pályázati anyagot is készíteni. "Ha nem nyerünk, az azt jelenti, hogy nem voltunk elég jók, tehát lehetett volna jobb anyagot is készíteni" - mondta a távirati irodának. "Természetesen borzasztóan csalódott vagyok. Nem tudom, de most nem is kell még megmondani, hogy pályázunk-e a 2016-os Eb-re. Sok szempontot figyelembe kell venni a döntés meghozatalánál, azt is mérlegelni kell, hogy mekkora lehet az esélyünk egy lengyel-ukrán közös Eb után."

Döbbenten nyilatkozott Friedrich Stickler, a korábban Magyarországgal közösen pályázó - és végül később Svájccal nyertes - Osztrák Labdarúgó Szövetség (ÖFB) elnöke. "Mindannyian elcsodálkoztunk az eredményhirdetésnél, még Michel Platini arcán is meglepettséget láttam. Elszomorít egyben, hogy a kiváló magyar-horvát prezentáció ennyire visszhangtalanul maradt. Az olaszok egyértelműen a bundabotránynak tulajdoníthatják a kudarcot" - nyilatkozta az ÖFB-vezető, aki az UEFA végrehajtó bizottságának kültagjaként a szavazatszámlálást végezte. Az osztrákok Svájccal együtt jövőre rendeznek Eb-t.

Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök csalódottan vette tudomásul, hogy nem a magyar-horvát, hanem a lengyel-ukrán pályázat nyert. "A nagy számok győzelme volt ez. Mi kis ország vagyunk, míg a győztesek a nagy európai államok közé tartoznak. A politika is szerepet játszott a döntésben, mivel Lengyelország EU-tagállam, a rendezés pedig segíti Ukrajna euroatlanti integrációját" - mondta az államfő.

A dpa német hírügynökség elemzésében kiemeli, hogy a magyar-horvát pályázat a magyarok miatt nem számított esélyesnek. Az országban ugyanis nagyfokú az érdektelenség a futball iránt, a válogatott pedig húsz éve nem szerepelt nagy nemzetközi eseményen.

Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése után a korábbi szövetségi kapitány, világválogatott, 61-szeres magyar válogatott Mészöly Kálmánt kérdeztük:

- Milyen érzések kavarognak most önben?
- Bevallom, mindenre számítottam, csak arra nem, hogy a lengyelek és ukránok lesznek a befutók. A magyar-horvát pályázat kiváló volt, csodálatos munkát végeztek, akik ezen dolgoztak, és mérhetetlenül csalódott vagyok, hogy mindez most kárbeveszett.  De ami a magyar labdarúgás jövőjét illeti, meggyőződésem, hogy jó úton járunk, és tovább kell dolgoznunk.

- Véleménye szerint érdemes lenne egymás után negyedszer is pályáznunk?
- Az biztos, hogy nem vagyunk gazdagok, és nem tudom, milyen anyagi vonzata lenne annak, ha újra kandidálnánk. Ám szerintem rengeteg olyan sportember állt ki most is a pályázat mellett, akik nem adják fel. Azt mondom, reménykedjünk, hogy rendeznek még nálunk labdarúgó-Eb-t, elvégre a remény hal meg utoljára.

- Mit gondol, most mi dönthetett a lengyel-ukrán pályázat mellett?
- Azt, hogy mit gondolok, ebben a kérdésben inkább megtartanám magamnak. Diplomatikusan csak annyit mondanék, hogy a győztesek szerintem mindent megtettek annak érdekében, hogy nyerjenek, abszolút mindent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK