Társoldalunk:

Szavazatot sem kapott Eb-pályázatunk

2007.04.18. 11:39

Mindhárom érintett vidéki város - Debrecen, Győr illetve Székesfehérvár - polgármestere sajnálattal vette tudomásul, hogy nem Magyarország és Horvátország nyerte el a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, ugyanakkor jelezték, infrastrukturális fejlesztésekre ennek ellenére sor kerül az elkövetkező években.

"Kár, hogy nem nyertünk, gratulálok a győztes Lengyelországnak és Ukrajnának" - reagált a döntésre Kósa Lajos, Debrecen vezetője. Ugyanakkor emlékeztetett rá, az európai szövetség (UEFA) a pályázat kiírásakor és mindvégig hangsúlyozta, hogy fontos szempont a nézők, az egész Eb biztonsága. Kósa szerint a magyar rendőrség ősszel bebizonyította, hogy nem ura a helyzetnek: a tv-székház ostromakor nem tudott megfékezni 15-20 őrjöngő embert.

"Mi lesz, ha kétezer ilyen őrjöngőt kell megfékezni, mondjuk egy holland-angol meccs után?" - tette fel a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy amikor nem kellett volna, a rendőrség testmagasságban gumilövedékeket lőtt a békés emberekre és viperát használt ellenük.

A fideszes politikus kérdésesnek nevezte a pályázattal kapcsolatos magyar kormánygarancia hitelességét is. "Amikor az államcsőd szélén álunk, honnan lett volna 4-500 milliárd forint az Európa-bajnokságra?" - mondta. Igaz - tette hozzá -, amikor a pályázatot beadtuk, még dübörgött a gazdaság, s minket irigyelt Németország és Franciaország, legalábbis a kormány szerint.

Kósa közölte, Gyurcsány Ferenc garanciavállalását már jól ismerik az európai szervezetek. A városvezető felidézte a kormányfő sportminisztersége idején tett garanciavállalást a 2006-os úszó Európa-bajnokság megrendezésére. Mint mondta, az ugyancsak hétmilliárd forint volt, de kiderült, hogy nem az épül, amit vállaltak, s nem ott, ahol vállalták.

"Gyurcsány Ferenc szavahihetőségéről van fogalma az európai szövetségeknek" - ismételte meg Kósa Lajos, aki elmondta azt is, hogy Debrecen nem mond le a labdarúgó-stadion megépítésétől, de nyilvánvalóan kisebb létesítmény készül, mintha az Eb egyik színhelye Debrecen lett volna.

Borkai Zsolt győri polgármester a helyszínen, Cardiffban kísérte figyelemmel a prezentációt és helyszínkijelölést. Az UEFA határozatát követően közleményében rámutatott: gratulálni kell a lengyel-ukrán párosnak, mivel nyilván tudott olyan érveket felsorakoztatni, amelyek az UEFA számára meggyőzőnek bizonyultak.

"Nagyon sajnálom, hogy így alakult, hiszen számunkra egy kontinensviadal megrendezése rendkívüli gazdasági és sportdiplomáciai sikert és fejlődési lehetőségeket jelentett volna. Hogy miért született ez a döntés, azon érdemes elgondolkodni, nyilván e mögött is vannak politikai és gazdasági megfontolások, nekünk azonban már tovább kell tekinteni. Győrben a döntéstől függetlenül folytatódik a stadionfelújítási program, s azt szeretnénk, ha Győr sportélete a következő években tovább gazdagodna, még ha ez az Európa-bajnokságtól várt lendülettel nem is lesz elképzelhető" - összegzett Borkai.

Forrás: MTI

A győri stadion egy részét már teljesen felújították

Székesfehérvár - amely ugyancsak helyszíne lett volna győzelem esetén Eb-mérkőzéseknek - az UEFA döntésétől függetlenül megvalósítja a város fejlődését szolgáló fejlesztési terveit - közölte a polgármester.

"Azokat a felajánlott beruházásokat, amelyek a közlekedés, az infrastruktúra fejlesztését szolgálják, egyébként sem csak az Európa-bajnokság miatt akartuk megvalósítani, azokra Székesfehérvár jövője, fejlődése miatt van szükség" - fogalmazott az eredményhirdetés idején Cardiffban tartózkodó Warvasovszky Tihamér.

Mint mondta, Székesfehérvár bekapcsolódik az elővárosi közlekedésbe, felépíti a börgöndi repülőteret, folytatja az infrastruktúra bővítését és szorgalmazza a várost elkerülő út építésének folytatását. A Sóstói-stadion már az eddigi fejlesztés eredményeként is az ország egyik legkorszerűbb labdarúgó-arénája, de az Európa-bajnokság idejére mintegy 40 ezer néző befogadására tették volna alkalmassá. Erre végül is nem kerül sor, de a következő időszakban még további fejlesztéseket valósítanak meg. A polgármester hozzátette: az eredmény miatt nagyon csalódott, véleménye szerint a magyar-horvát prezentáció sikeres volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK