Vágólapra másolva!
2005-höz hasonlóan ismét a Bajnokok Ligája elődöntőjében találkozott egymással a Chelsea és a Liverpool, a londoni gárda hazai pályán 1-0-ra nyerte a találkozót Joe Cole góljával, és ezzel egy lépéssel közelebb került a május 23-i athéni fináléhoz.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Forrás: [origo] Chelsea - Liverpool 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge, 39 483 néző
v.: Merk (német)
Chelsea: Cech - Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Terry, Ashley Cole - J. Cole (Wright-Phillips, 85.), Lampard, Makelele, Obi Mikel - Sevcsenko (S. Kalou, 76.), Drogba.
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Agger, Riise - Gerrard, Mascherano, Xabi Alonso (Pennant, 83.), Zenden - Bellamy (Crouch, 52.), Kuyt.
gól: J. Cole (29.)
sárga lap: Mascherano (77.)

Már megszokhattuk, hogy José Mourinho rendre kiosztja az ellenfelek edzőit, főleg ha angol csapatokról van szó, a Chelsea trénere most sem fogta vissza magát, és odapiszkált egyet Rafa Beníteznek. A Portóval 2004-ben BL-t nyerő portugál azt mondta, hogy ha ő olyan eredményeket ért volna el a Premier League-ben, mint spanyol kollégája, akkor már rég repült volna a Stamford Bridge-ről.

"Három év bajnoki cím nélkül? Nem hiszem, hogy lenne még közöm a Chelsea-hez. Három szezon alatt majdnem 60 ponttal többet gyűjtöttünk a bajnokságban, mint a Liverpool" - nyilatkozta a meccset felvezető sajtótájékoztatón az arrogáns megnyilvánulásai miatt sokak által utált Mourinho.

Benítez a maga részéről annyival elintézte a dolgot, hogy nem tudja, hogy Mourinho miért mond ilyen dolgokat. Persze érthető a Chelsea edzőjének lélektani hadviselése, hiszen az elmúlt két évben négy meccset vívott egymással a két alakulat a BL-ben, és a Kékek még gólt sem rúgtak.

2005-ben az elődöntőben Londonban 0-0 lett az első felvonás, aztán Liverpoolban Luis García máig vitatott góljával 1-0-ra nyertek a később a trófeát elhódító Vörösök, tavaly pedig a csoportkörben mindkétszer gól nélküli döntetlennel ért véget a randevú. Ebben a szezonban a bajnokságban mindkét gárda élt a hazai pálya előnyével, a Chelsea 1-0-ra, a Liverpool 2-0-ra győzött saját pályáján, a Cardiffban rendezett Szuperkupa-döntő (Community Shield) lefújásakor szintén a Mersey-partiak örömködhettek.

A hazai gárdából a bokasérülést szenvedő Ballack és a térdét fájlaló Robben mellett az eltiltott Essien is hiányzott, a túloldalon Finnan helyén Arbeloa kapott szerepet, és Benítez kihagyta a BL-ben eddig hat gólig jutó Crouchot.

Letámadással kezdte a meccset a Liverpool, a vörösmezesek már a saját térfelén igyekeztek megzavarni a Chelsea labdakihozatalát, ennek ellenére Mascherano rossz passza után a londoniak előtt adódott az első ígéretesebbnek tűnő lehetőség, de Sevcsenko hiába kérte a labdát kézzel-lábbal Drogbától, az elefántcsontparti inkább egyedül akart szlalomozni négy védő között, győzött a túlerő.

Forrás: EPA

Lampard és Agger légi parádéja

A 8. percben aztán Reinán múlt, hogy maradt a 0-0, Drogba nyert meg egy fejpárbajt, Sevcsenko egy átvétel után már fordult volna kapura, azonban Lampard ellőtte előle a labdát, és a tízméteres bombát a Livepool kapusa óriási bravúrral tolta ki. 60 másodperc múlva az ukrán csatár már nem hagyta, hogy más vállalkozzon helyette, 17 méterről csavart a bal felső felé, de fél métert tévedett.

Riise rosszul hátrapasszolt labdájával Drogba lódulhatott meg a 17. percben, ezúttal - az első jelenettel ellentétben - észrevette a csapattársat, de hosszan tálalt Joe Cole elé, így Reina zsákmánya lett a labda. A 10-es mezben szereplő középpályás a következő akciónál sem tudott játékba avatkozni, pedig Sevcsenko erőből középre tett labdája üresen találta volna, de egy gondolattal lemaradt.

Lendületben maradtak a Kékek, Joe Cole jobboldali beadásánál a livepooli védők lest reklamáltak, de az asszisztens nem jelezett, Drogba azonban talán megijedt a kirohanó Reinától, mert a feje végül nem találkozott a labdával, Mourinho egyre vadabbul rágózott a kispadon. A másik oldalon Zenden lökete a közönség soraiban landolt, Kuyt fejese már eltalálta a kaput, de Cech könnyen ölelte magához.

Lampard jó 30 méterről is rászúrt egy szabadrúgást, ami elég szépen kanyarodott, majd egy védő lábán irányt változtatva elsuhant a jobb alsó mellett, Merk spori nem figyelt eléggé, mert szöglet helyett kirúgást ítélt. A 29. percben megszerezte a vezetést a Chelsea, Ricardo Carvalho állított meg egy vendégtámadást, majd a jobboldalon beinduló Drogbát dobta akcióba, aki Aggert átjátszotta és ballal középre gurított, az érkező Joe Cole pedig estében ballal a kapu bal oldalába passzolt (1-0).

Éledezett a gól utáni sokkból a 'Pool, Kuyt keveredett ki a balszélre, és jól vette észre, hogy középen Gerrard érkezik nagy lendülettel, de a Vörösök kapitánya Ashley Cole-tól szorongatva nem tudta kapura fejelni a túl magasan érkező beadást.

A szünet után még egy perc sem telt el, és Gerrard révén máris feljegyezhettünk egy lövést, de az utókor nem fog sokat beszélni a kapu felett elszálló kísérletről. Elszántán jöttek ki a vendégek a második félidőre, Riise centerezését Kuyt bólintotta rá a tizenegyespontról, de Cech-nek nem kellett közbeavatkoznia.

Rafa Benítez változtatott először, Crouchot hozta be a teljesen észrevétlen Bellamy helyére, és a nyakigláb csatár első megmozdulásaként kishíján indulhatott Gerrardot ünnepelni, de Cech nagyot nyújtózva kitolta a bal sarok elől a középpályás ballal elengedett kapáslövését. A nagy Liverpool-rohamok után mezőnybeli tusakodás következett, a Chelsea visszavonult, és a gyors kontrákra rendezkedett be, a vendégek pedig igyekeztek kihasználni a Crouch termetéből adódó magassági fölényüket.

Az utolsó negyedórát a meccs első sárgája vezette be, Mascherano vágta fel Lampardot, a sértett a megítélt szabadrúgást lágyan küldte a kapu elé, ahol Drogba túlugrotta Carraghert, de a jobb sarok mellé bólintott. Az elefántcsontparti támadó a következő helyzetből is kivette a részét, Ashley Cole felívelését sarokkal készítette le Lampardnak, aki szép mozdulattal indította útjára a labdát, a végállomás a bal felső sarok lehetett volna, de Reina tett róla, hogy ne így legyen.

Forrás: EPA

A meccs egyik leglátványosabb jelenete: Lampard bombáját bravúrral szedte ki Reina

A 91. percben Agger merészkedett előre és ha már ott volt 30 méterről megpróbálta meglepni Cech-t, akinek nem okozott pulzusnövekedést a középre tartó lövés. Zárásként Reina jött ki bizonytalanul egy szögletre, de szerencséjére a berobbanó három hazai játékos egymást zavarta, így Drogba fejese elkerülte a bal sarkot. A vége 1-0 lett a Chelsea-nek, úgyhogy jó kis visszavágóra van kilátás az Anfield Roadon május 1-én.

[origo]