Társoldalunk:

Az Újpest legyőzte a bajnokesélyest

2007.05.04. 21:28

Huták Antal, az Újpest-Debrecen mérkőzés játékvezető-ellenőre szerint a bíró, Fábián Mihály nem hibázott, amikor a többször is jól hallható rasszista szurkolói rigmusok ellenére sem állította meg a játékot. "Mindkét együttes drukkerei akkor kezdtek el huhogni és cigányozni, amikor valamelyik színes bőrű futballistánál volt a labda, azonban rögtön elhallgattak, amikor más került játékba, mire a játékvezető lefújta volna a mérkőzést, már elhallgatott a kórus" - mondta Huták az MTI-nek.

"A nemzetközi szövetség folyamatos rasszista megnyilvánulás esetén teszi kötelezővé a találkozó megszakítását. Ebben az esetben erről nem volt szó, a műsorközlő mindkét tábort többször felszólította a sportszerű szurkolásra, ilyen helyzetben mást nem lehet tenni. Természetesen a drukkerek viselkedése mellett nem lehet szó nélkül elmenni, de ez a szövetség hatásköre, az MLSZ ellenőre biztos említést tesz a történtekről a jelentésében."

Margitai Zoltán, a találkozó szövetségi ellenőre nem nyilatkozott a jelentése tartalmáról. "Ez belső információ, mely a fegyelmi bizottság és nem pedig a nyilvánosság számára készül."

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke 2006. március 16-án a szervezet végrehajtó bizottságának ülése utáni sajtótájékoztatóján azt monda, hogy az elfogadott rasszizmus ellenes előírások azonnal hatályba léptek.

"Az új, minden eddiginél szigorúbb előírások mostantól érvényesek" - mondta a vb ülése utáni sajtótájékoztatón több mint egy évvel ezelőtt Joseph Blatter, a FIFA elnöke. "A játékvezetőknek rasszista rigmusok esetén félbe kell szakítaniuk a mérkőzést, a vétkes klubbal szemben a legenyhébb büntetés a stadion betiltása, ezt követi a pontlevonás, majd a bajnokságból vagy az adott sorozatból való kizárás. Késlekedés nélkül valamennyi tagországunkban kötelező ezeket az előírásokat alkalmazni, amihez az szükséges, hogy minden szövetség építse be a fegyelmi szabályzatába az általunk kötelező jelleggel meghatározott büntetéseket. Nagyon komoly problémával állunk szemben, amit csak komoly és gyors intézkedésekkel lehet kezelni."

(MTI)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK