Vágólapra másolva!
Az európai topligákban már csak pár fordulót rendeznek, és három országban is csak a hajrában fog eldőlni a bajnok arany sorsa. Olaszországban az Inter már korábban megkoronáztatott, míg Angliában "erősen" a Manchester Unitednek áll a zászló, az üldöző Chelsea ráadásul az Arsenalhoz látogat, a milánói BL-elődöntőben nagyot zakózó Ferguson-gárda így akár már vasárnap bajnoki címet ünnepelhet. A spanyol Primera Divisiónban viszont még korántsem dőlt el semmi: a Barcelona, a Sevilla és a Real Madrid egy-egy pont különbséggel követik egymást, s a hétvége legizgalmasabb meccsét minden bizonnyal utóbbi két gárda vívja vasárnap a Bernabeuban. A Bundesligában a Schalke, Stuttgart, Werder trió szintén "libasorban" haladva küzd az érmekért, a legnehezebb meccs az UEFA-kupa-elődöntőben elvérző brémaiakra vár, akik Berlinben lépnek pályára.

Bajnoki címmel vigasztalódhat a hétvégén a listavezető Manchester United az angol labdarúgó Premier League-ben, miután szerdán, az AC Milan ellenében kiesett a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Sir Alex Ferguson gárdája, amely öt pont előnnyel vezeti a tabellát, szombaton a városi rivális City vendége lesz, s nagy meglepetés lenne, ha nem gyűjtené be a három pontot. Főleg annak fényében, hogy a hazaiak újév napja óta - sorozatban hét meccsen - nem tudtak gólt szerezni saját közönségük előtt.

A Vörös Ördögök győzelmük esetén akár már vasárnap este megünnepelhetik 2003 óta az első, történetüket tekintve pedig 16. bajnoki címüket, ehhez "csupán" az kell, hogy üldözőjük, a címvédő Chelsea ne nyerjen az Arsenal otthonában.

A Kékeknek a londoni derbin talán még nem kell mellőzniük Andrij Sevcsenkót, akin várhatóan az idény végén hajtanak végre lágyékműtétet. Az angol klub honlapja ugyanakkor arról számolt be, hogy a vezetők remélik: a válogatott klasszis még a csapat rendelkezésére állhat a szezon hátralévő négy mérkőzésén. A londoniak három bajnokit játszanak még - sorrendben az Arsenal, a Manchester United és az Everton ellen -, valamint érdekeltek az FA-kupa május 19-ei fináléjában is, ahol szintén a MU lesz a riválisuk.

Az elsőség kérdése mellett több más fronton is izgalmas csata zajlik a PL-ben: a Bolton, az Everton, a Reading, a Portsmouth és a Tottenham az UEFA-kupa-indulást érő ötödik, hatodik és hetedik helyért küzd, míg a kiesés elkerüléséért még öt gárda harcol.

Bár Cristiano Ronaldo a szerdai BL-meccsen bűnrosszul játszott, az angol bajnokságban az utóbbi időben is jól ment neki, s ennek meg is lett az eredménye, az angol Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA) után ugyanis a szigetországi szakírók is a Manchester United portugál támadóját választották az év játékosának.

A sportággal foglalkozó újságírók szövetségének (FWA) 60. voksolásán a fiatal klasszis Didier Drogbát, a Chelsea csatárát, illetve csapattársait, Ryan Giggset és Paul Scholest előzte meg. "Nagyon boldog vagyok, hogy elnyertem ezt a jelentős díjat, igazi megtiszteltetés ez számomra" - mondta Ronaldo.

Az FWA elnöke szerint az elismerés azt is mutatja, hogy Angliában az emberek túl tudnak lépni személyes sérelmeiken, hiszen Ronaldo a tavalyi világbajnokság negyeddöntője után valóságos közellenséggé vált az országban, mert tulajdonképpen ő állíttatta ki Wayne Rooneyt, manchesteri éktársát a Portugália-Anglia mérkőzésen.

"Megérdemelten nyerte a szavazást, amelyet az ebben a szezonban remeklő Manchester United játékosai uraltak" - mondta Paul Hetherington, hozzátéve, hogy szokatlan módon összesen 12 futballista kapott voksot.

Ronaldo ezzel kevesebb mint egy hónap alatt mind a három jelentős díjat besöpörte Angliában, ugyanis a PFA nem csak az év játékosának választotta meg korábban, hanem a legjobb fiatal futballista díját is neki adta.

Premier League, 37. forduló:
szombat:
Manchester City - Manchester United 13.45
Everton - Portsmouth 16 ó
Fulham - FC Liverpool 16 ó
Newcastle United - Blackburn Rovers 16 ó
Reading-Watford 16 ó
West Ham United - Bolton Wanderers 16 ó
Wigan Athletic - Middlesbrough 16 ó
Aston Villa - Sheffield United 18.15
vasárnap:
Arsenal - Chelsea 17 ó
hétfő:
Charlton Athletic - Tottenham Hotspur 21 ó.

Akár a bajnoki címet is befolyásolhatja a spanyol Primera División hétvégi rangadója: a harmadik helyen álló Real Madrid vasárnap a második Sevillát fogadja a 33. forduló záró mérkőzésén. A királyi gárdánál mindenki bizakodik és azt mondja: a csapat az élre is kerülhet a mostani kör végén.

"Jelenleg a miénk a legjobb formában lévő együttes a mezőnyben, ezt a múlt hétvégén is bizonyítottuk, amikor 4-1-re nyertünk az Athletic Bilbao vendégeként" - mondta Cicinho, a Real brazil védője. "A Barcelona az utóbbi időben gyengélkedik, szerintem ki fog kapni a Real Sociedad otthonában. Mi pedig megverjük a Sevillát, és ha egyszer az élre kerülünk, már nem engedjük ki a kezünkből a végső győzelmet."

A fővárosi sztárcsapat egy jó hírt is kapott a találkozó előtt, ugyanis a spanyol szövetség fellebbviteli bizottsága törölte David Beckham múlt heti sárga lapját, így az angol középpályás pályára léphet a rangadón. A Madridból a szezon végén távozó, 32 éves klasszis időhúzásért kapta összesítésben ötödik - így automatikusan egy mérkőzésre szóló eltiltást maga után vonó - figyelmeztetését, a testület azonban úgy ítélte meg, hogy a lap nem volt jogos, és visszavonta azt.

Az éllovas trió tagjai két ponton belül vannak hat körrel a zárás előtt: a sorozatban második címvédésére hajtó Barcelonának 62, az UEFA-kupa döntőjébe csütörtökön ismét bejutott Sevillának 61, a Real Madridnak pedig 60 pontja van.

Primera Divisón, 33. forduló:
szombat:
Real Sociedad - Barcelona 20 ó
Deportivo La Coruna - Valencia 22 ó
vasárnap:
Levante - Gimnastic 17 ó
Real Mallorca - Osasuna 17 ó
Real Betis - Getafe 17 ó
Real Zaragoza - Racing Santander 17 ó
Recreativo Huelva - Athletic Bilbao 17 ó
Villarreal - Celta Vigo 17 ó
Espanyol - Atletico Madrid 19 ó
Real Madrid - Sevilla 21 ó.

Minden változatlan a spanyol élcsoportban http://www.origo.hu/sport/focivilag/20070429antifocit.html?pIdx=3