Vágólapra másolva!
A Real Madrid holland támadója, Ruud van Nistelrooy a hét végén szerzett két góljával átvette a vezetést a spanyol bajnokság góllövőlistáján, és egyben feljött a harmadik helyre az európai rangsorban. Az Aranycipőért zajló küzdelemben jelenleg a holland SC Heerenven támadója, Afonso Alves vezet, de ő már nem gyarapíthatja találatai számát - a topligákban szereplő játékosoknak azonban így is bele kell húzniuk, ha utol akarják érni.

Az az ötlet, hogy szezononkét díjazzák az Európában legtöbb találattal gólkirályi címet szerzett játékost, az 1967-68-as idény közben merült fel a francia szaklap, a France Football munkatársai fejében - a trófeát alighanem a szintén az újság által alapított Aranylabda analógiáján Aranycipőnek nevezték el. A legelső díjazott a portugál Eusébio volt, aki a Benfica színeiben az ominózus szezonban 42 gólt ért el, a második helyezett (ezüstcipős) pedig a magyar Dunai II Antal lett, aki akár első is lehetett volna, ha a France Football egy évvel korábban alapítja a díjat.

A trófea ebben a formájában egészen 1991-ig létezett, azonban menet közben egyre többen vélték úgy, hogy veszített értékéből, hiszen gyakran az alacsonyabb színvonalú pontvadászatok gólkirálya nyerte meg, hiszen Cipruson, Bulgáriában vagy éppen Romániában azért könnyebb volt betalálni, mint valamelyik topligában. Végül az 1990-91-es idényt követően a France Football meg is szüntette a díjazást, mivel akkor a ciprusiak váltig állították, hogy a szigetországban akadt egy 40 gólos labdarúgó - annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint a holtversenyben gólkirályi címet szerzett Suat Besirovics és Panikosz Xioruppasz egyaránt 19-szer volt eredményes. Az 1991-es nyertes, Darko Pancsev a Crvena Zvezdából végül csak tavaly kapta meg az őt megillető trófeát.

Az Aranycipőt hat évvel később a legnevesebb európai sportmagazinokat tömörítő szervezett, az ESM támasztotta fel, a kiírás viszont annyiban módosult, hogy az egyes pontvadászatokat súlyozottan veszik számításba. Eszerint az UEFA ranglistáján az első öt helyen álló ország bajnokságában szerzett gólok duplán számítanak (az első négy évben még az első nyolc helyezettnek volt kettes szorzója), a 6. és 22. között álló országoknál pedig a találatokat másfélszeres szorzóval veszik figyelembe. Ennek köszönhetően az Aranycipőnek ismét megnőtt a presztízse, és annak a lehetőségét is kizárták, hogy egy sokkal gyengébb bajnokságból valaki megnyerhesse a trófeát.

Az Aranycipő újraindulása óta mindössze kétszer fordult elő, hogy nem egy kétszeres szorzójú országból került ki a győztes: a 2000-2001-es idényben a skót Celtic FC támadója, Henrik Larsson fél ponttal előzte meg az akkor a Lazióban vitézkedő Hernán Crespót, egy évre rá pedig a portugál Sporting CP-ben szereplő Mário Jardel végzett az élen meglehetősen nagy fölénnyel. Azóta viszont még a dobogóra is csak egyszer tudott felkerülni olyan játékos, aki nem topligában kergette a labdát (2003-ban a PSV Eindhoven szerb csatára, Mateja Kezsman lett a második), így aztán mindenképpen meglepetést jelent, hogy jelenleg az SC Heerenveen focistája, Afonso Alves vezet.

Forrás: EPA
Francesco Totti

A brazil támadó hazájában az Atlético Mineiro játékosa volt, és 21 esztendősen, 2001-ben jött át Európába, a svéd Örgryte IS-hez, majd három évet a Malmö FF-ben töltött, mielőtt tavaly nyáron Heerenveenbe szerződött volna, ahol elképesztő szezont produkált. Úgy szerzett 34 találatot, hogy a bajnokságban 31 mérkőzésen lépett pályára - elképzelhető, ha márciusban sérülés miatt nem kell kihagynia három találkozót, akkor már Aranycipősnek mondhatná magát. Így viszont még izgulnia kell, hogy egy topligás játékos meg ne előzze, ám jó esély van rá, hogy így is az élen végez majd.

Ahhoz ugyanis, hogy lehagyják őt, a topligában 26 találatra van szükség, és ennek elérésére már csak néhány labdarúgónak van reális esélye. Afonso mögött jelenleg az AS Roma focistája, Francesco Totti áll 22 találattal, vagyis neki még legalább négyszer kellene betalálnia ahhoz, hogy megkaparintsa az Aranycipőt - ám a Serie A-ból már csak három forduló van hátra. Igaz, az utolsó játéknapon a már kiesett FC Messina lesz az ellenfél, és a rosszmájúak szerint Totti itt könnyen behozhatja lemaradását...

Forrás: EPA
Ruud Van Nistelrooy

A római csapatkapitány mellett még a Real Madrid focistája, Ruud van Nistelrooy érheti utol reálisan Afonso Alvest - a holland jelenleg 20 találatnál jár, vagyis a hátralévő öt összecsapáson legalább hatszor kellene betalálnia. Figyelembe véve, hogy a legutóbbi három meccsén öt gólt ért el, ez nem is olyan elképzelhetetlen, de kétségtelen, hogy ez sem lesz egyszerű fealdat. Van Nistelrooy mindenesetre már azzal is nagy bravúrt hajthat végre, ha Spanyolországban gólkirályi címet szerez, hiszen a sportág történetében mindössze három olyan játékos akad, aki két topligában is az élen végzett. A walesi John Charles 1957-ben Angliában, 1958-ban pedig Olaszországban volt gólkirály; a brazil Márcio Amoroso 1999-ben a Serie A-ban, 2002-ben pedig a Bundesligában nyerte meg a góllövők viadalát; az olasz Christian Vieri pedig 1998-ban Spanyolországban, öt évvel később pedig Olaszországban hódította el a gólkirályi koronát.