Vágólapra másolva!
Nem hibázott a kvartett egyik tagja sem, így továbbra is négyesélyes a spanyol futballbajnokság, miután három fordulóval a befejezés előtt 4 pont választja el az elsőt a negyediktől.

A hétvégi izgalmak a hispániai pontvadászat élvonalában, a Primera Divisiónban már akkor elkezdődtek, amikor a 65 pontossá váló Valencia Joaquín 90. percben szerzett góljával nyerni tudott Mallorcán (0-1), majd a harmadik helyen topogó Sevilla ugyancsak hozta a "kötelezőt", vendégként is mindhárom pontot elvéve a Deportivo La Corunától, összgyűjteményét pedig 67 pontra duzzasztva.

A 35. fordulónak egyformán 66 ponttal nekivágó és az üldözőkhöz képest később pályára lépő két szuperalakulat, a Real Madrid és a Barcelona számára a győzelmi kényszer még erőteljesebbé vált. Az egymás elleni mérlegnek köszönhetően az első helyet elfoglaló fővárosi csapat kis híján el is botlott Huelvában: 2-0-s vezetésről hagyta tudniillik felállni a Recreativót, s már-már két ponttól búcsúzni kényszerült, amikor jött a június végén a királyi gárdától távozó brazil hátvédklasszis, Roberto Carlos, aki sokadszorra segített a Realon, a 91. percben belőve a győztes gólt.

A Recreativo-Real Madrid meccs összefoglalója

A 3-2-es idegenbeli siker ismeretében a Barca végképp nem engedhetett meg magának minimális botlást sem, pedig egyik mumusa várta a fordulót lezáró vasárnap esti vendégségbe: a kisebbik fővárosi csapat, az Atletico Madrid.

A címvédő katalánok aztán az utóbbi hetek majdhogynem sorozatos gyengélkedését feledtetve igazi fociparádéval rukkoltak ki, nemcsak híveiket, de tán saját magukat is meglepve valósággal lelépték Fernando Torreséket, akiket féltucat találattal szórtak meg anélkül, hogy akár csak egyet is kaptak volna válaszul. A madridiak szinte összezuhantak történetük legsúlyosabb hazai veresége nyomán, míg a Barcelona a KO-győzelemmel riválisait is elbizonytalaníthatja, hiszen a kissé váratlan feltámadás jegyében nem egy gyengécske csapatot, hanem a hatodik helyen álló, eddig nagyon is masszív Atleticót zúzta tönkre idegenben.

Az Atlético-Barcelona meccs összefoglalója

Mindezek után szakember legyen a talpán, aki megmondja, melyik gárda nyeri a bajnokságot. A Barca, amely a hajrára visszatalálni látszik korábbi önmagához? A Real, amely 11. alkalommal nyert ebben az idényben vendégként, miáltal klubtörténeti csúcsot állított fel idegenbeli győzelmeinek mennyiségét illetően? Avagy nevető harmadikként a Sevilla, netán negyedikként a Valencia lesz a befutó?

A leginkább érintettek, a Real Madrid és a Barcelona háza táján persze kellőképpen óvatosak, bár a derűlátás sem hiányzik megnyilvánulásaikból. Roberto Carlos például ekként fogalmazott: "Életem egyik legfontosabb gólját lőttem. Ez a győzelem önbizalmat kell, hogy adjon nekünk, hiszen igazoltuk, ha kell, szenvedve is tudunk nyerni."

A Real olasz vezetőedzője, Fabio Capello a lefújást követő sajtótájékoztatón ezt mondta: "Nagy és nehéz meccs volt, a ligaelsőség szempontjából pedig roppant fontos győzelem. Tetszett a csapatom, de három forduló hátra van, még nem vagyunk bajnokok!"

Frank Rijkaard, a Barcelona holland mestere pedig így összegzett: "Ez a 6-0 reményt ad nekünk a címvédésre, hiszen jól játszottunk, bár nem annyira, hogy az kitörölhetetlenül mély nyomokat hagyott volna bennem. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy mindhárom hátralevő meccsünket meg tudjuk nyerni, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Három forduló, és nem egyetlen favorit van. Mindannyian bírjuk a nyomást, de nem könnyű bajnokságot nyerni és valamelyik csapat még okozhat meglepetést."

Olvasóinkat is megkérdeztük, hogy mit várnak a komoly izgalmakkal kecsegtető spanyol hajráról, nos, a legtöbben, majd ötezren (4912 szavazat, az összes 51,1%-a) arra voksoltak, hogy a Real Madrid megtöri 2003 óta tartó rossz szériáját, és megkaparintja az aranyérmet. A válaszadók 38,3%-a (3683) úgy gondolta, hogy a királyi gárda botlani fog a hátralévő fordulókban, és a Barcelona megvédi címét, míg a friss UEFA-kupa győztes Sevilla (701 szavazat, 7,3%), illetve a jelenleg negyedik helyen tanyázó Valencia (310, 3,2%) végső sikerében nem sokan bíznak.

[origo] / (MTI)

Drámázott a Real, parádézott a Barcahttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20070520topliga.html?pIdx=1