Társoldalunk:

A Milan most nem engedte ki kezéből a BL-serleget

2007.05.23. 20:34

Bajnokok Ligája, döntő:
AC Milan - Liverpool FC 2-1 (1-0)
Athén, Olimpiai Stadion, 64 000 néző
v.: Fandel (német)
AC Milan:
Dida - Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski (Kaladze, 79.) - Ambrosini, Pirlo, Gattuso, Kaká, Seedorf (Favalli, 92.)- Inzaghi (Gilardino, 89.)
Liverpool: Reina - Finnan (Arbeola, 88.), Agger, Carragher, Riise - Pennant,  Mascherano (Crouch, 78.), Gerrard, Xabi Alonso, Zenden (Kewell, 59.) - Kuyt
gól: Inzaghi (45., 83), illetve Kuyt (89.)
sárga lap:
Gattuso (41.), Jankulovski (54.), illetve Mascherano (58.), Carragher (60.)

Első félidő

A 2005-ös isztambuli döntő résztvevőinek jó része ezúttal is kifutott az Olimpiai Stadion gyepére, míg azonban Carlo Ancelotti a meccs előtt csupán a kezdőcsatár kilétét hagyta bizonytalanságban, addig a kiszámíthatatlan Benítez ezúttal is némi taktikai meglepetéssel készült. A Milan edzőjének a tapasztaltabb és gólerősebb Inzaghira esett a választása az inkább összjátékban jeleskedő Gilardinóval szemben, míg spanyol kollégája ezúttal szintén egyetlen támadóval küldte csatába alakulatát, Kuyt a pályán, Crouch és Bellamy viszont csak a kispadon kezdett, Mascheranóra osztatott a szűrő szerepe, a középpálya jobb oldalán Pennant, balon pedig a korábban sokat kihagyó Kewell helyett a nem teljesen egészséges Zenden kapott helyet.

A két biztonsági hadrend ellenére nem mondhatni, hogy túlságosan óvatosan kezdtek volna a csapatok, az egyik oldalon Gerrard, a másikon Pirlo ívelt a kapu elé, majd Seedorf okozhatott volna galibát a tizenhatoson belül, ha jobban veszi át a labdát.

Az első igazi helyzetre a 10. percig kellett várni, akkor a mezőny addigi legaktívabb tagja, Pennant lépett ki a jobbösszekötő helyén, a hosszú sarkot célzó gurítását Dida paskolta ki. Két perc múlva megint csak a Vörösök jobbszélsője maradt veszélyesen egyedül, beadása is pontos volt, Gerrardnak azonban nem sikerült a kapáslövés.

A másik oldalon Inzaghi kerülhetett volna ziccerbe, ha húsz centivel hosszabb a lába. Kisvártatva Kaká is villant, a labda lekezelése és a helyezése hibátlanul sikerült, az erő viszont hiányzott a lövésből, így Reina odaért.

A 23. percben ismét Pennanttől indult a Liverpool akciója, keresztlabdája üresen találta a támadáshoz egyedül felzárkózó Gerrardot, aki életerős löketet küldött a bal felső sarok mellé.

Több volt a fantázia a Mersey-partiak játékában, amellett, hogy rendre elejét vették az ellenfél előretöréseinek, a számos labdaszerzésből egyre határozottabb nyomást gyakoroltak a rossonerók kissé bizonytalan védelmére is. A 27. percben szépen passzolták körbe a Milan tizenhatosát, minek végén Xabi Alonso hibázta el kevéssel a jobb alsó sarkot. Később Riise zúdította a labdát Dida kapuja fölé, majd Nestának kellett becsúszva mentenie Kuyt elől.

A félidő utolsó percében mégis a Milan szerezte meg a vezetést: Kaká harcolt ki szabadrúgást a kaputól 17 méterre, Pirlo elvégezte, a labda megpattant a sorfal körül ólálkodó Inzaghin, így az eldőlő Reina mellett a kapu közepében kötött ki.

Forrás: EPA

Második félidő

A szünet után változatlan összeállításban futottak ki a csapatok, ha csak azt a szurkolót nem számítjuk, aki a nézőtérről pályára lépve Reina felé vette az irányt, a kapus társasága helyett azonban a rendezőékével kellett beérnie.

Forrás: EPA

Az előny birtokában magabiztosabban gurigáztak az olaszok, míg liverpooli részről kevesebb energia jutott a biztosításra, ennek köszönhetően Inzaghi és Kaká is meg tudott lódulni, utóbbit Carragher csak sárga lapot érően tudta megállítani.

Benítez behozta Kewellt, a nagy egyenlítési lehetőséget azonban Gattuso alakította ki, eladott labdájával Gerrard Nestán is áthámozta magát, Dida eszén viszont már nem tudott túljárni. 

Hősiesen erőlködtek a Vörösök, Riise bikázott, Kuyt belepiszkált Gerrard lövésébe, de nem sikerült tartósan a Milan kapuja előtt tartaniuk a labdát. Az utolsó tíz percre beállt Crouch, volt is egy kemény lövése, ám a Milan kontrái ekkor már több veszélyt hordoztak magukban. Kaká kétszer is helyzetbe hozta Inzaghit, ő azonban a 83. percre tartogatta a dicsőség learatását. Ekkor a brazil játékmester remekül tálalt a szokás szerint leshatáron kilépő centert elé, aki jobbról elhúzta a labdát Reina keze mellett, és kisodródott helyzetből a hálóba gurított.

Forrás: EPA

De még nem volt vége: a 89. percben egy bal oldali szögletből szépített a Liverpool, az Agger által megcsúsztatott labdát Kuyt bólintota közelről a kapuba. A hajrá azonban túl későn kezdődött, a Milan a háromperces hosszabbításban is megtartotta előnyét, és megnyerte a Bajnokok Ligáját.    

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK