Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a héten tartja 57. kongresszusát, de a szervezet elnöke, Sepp Blatter, már vasárnap tett arról, hogy a tanácskozás feszült hangulatban teljen. Blatter ugyanis a végrehajtó bizottság hét végi ülése után bejelentette, hogy a FIFA a jövőben nem engedélyezi, hogy 2500 méteres tengerszint feletti magasságban válogatott mérkőzéseket rendezzenek. Ez leginkább az Andok országait érinti hátrányosan, nem csoda, hogy máris hivatalosan tiltakoztak a döntés ellen.

Blatter elmondása szerint a FIFA orvosi bizottságának a javaslatára döntött úgy, hogy a jövőben nem engedélyezik a válogatott mérkőzések rendezését 2500 méter fölött: eszerint a magaslati levegőn futballozni ártalmas az egészségre. Reálisan szemlélve ez inkább úgy igaz, hogy a rendkívüli körülmények azokra jelent veszélyt, akik nincsenek hozzászokva ehhez a magaslathoz: az orvostudomány mai álláspontja szerint a tökéletese akklimatizációhoz legalább 21 napra, vagyis három hétre van szükség.

Egy-egy válogatott találkozó előtt persze erre nincsen lehetőség, így a többezer méterrel a tengerszint felett fekvő stadionokban szereplő vendégjátékosok rendre panaszkodnak is a körülmények miatt. Mindez elsősorban Dél-Amerikában jellemző, hiszen az Andok országai kis túlzással nem is rendezhetik máshol mérkőzéseiket, mint magaslaton. Ez persze ebben a formában nem igaz, és a FIFA azért is hozhatta meg a fenti döntését, mert mindegyik dél-amerikai országnak van olyan stadionja, amely 2500 méter alatt fekszik - más kérdés, hogy ők szeretnének-e ott játszani.

Kolumbia és Peru nem is nagyon szokta a "hegyekbe" vinni hazai tétmérkőzéseit, bár az utóbbi hónapokban a peruiak kapcsán felmerült ennek a lehetősége, mivel a nemzeti tizenegy nem remekel hazai pályán. Éppen ezért a perui szövetség vezetője, Juvenal Silva felvetette, hogy a válogatott ne Limában, hanem Cuzcóban játtssza majd a hazai vb-selejtezőit: a történelmi jelentőségű, ősi város 3500 méteres magasságban fekszik...

Ecuador és Bolívia viszont jelentős hátrányba kerülhet, ha a FIFA valóban érvényesíti a frissen meghozott szabályt. Az ecuadoriak ugyanis fővárosukban, Quitóban rendezik hazai mérkőzéseiket, amely a tengerszint felett 2800 méteren található. Ezen kívül rendeztek már válogatott találkozót Cuencában is, amely potom 50 méterrel van magasabban, mint a 2500-es határ. Így aztán az ecuadoriak majd Guayaquílban játszhatják hazai összecsapásaikat, a kikötőváros ugyanis megfelel a FIFA új követelményeinek.

Forrás: EPA

A La Paz-i stadion eddig komoly előnyt jelentett a bolíviaiaknak, ezentúl kereshetnek más helyszínt

Bolívia még rosszabbul járt: az ország fővárosa La Paz, a nemzeti tizenegy szinte kizárólag itt rendezte hazai találkozóit, 3600 méteres magasságban. Utoljára 1999 áprilisában fordult elő, hogy a bolíviaiak máshol léptek volna pályára az országhatáron belül: akkor Cochabambában fogadták Chilét. Az új szabályok szerint azonban ott sem játszhatnak, mivel ez a város 2548 méteres magasságban található - 48 méterrel az új határ felett... Az egyetlen, nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmas stadion Bolíviában, amely a megengedett magasságon található, Santa Cruzban van, ez a város ugyanis csak 436 méterre emelkedik a tengerszint fölé. Igaz, itt 1999 januárja óta nem játszott a nemzeti tizenegy.

Külön érdekesség, hogy akár Mexikót is érinthetné az újonnan bevezetett szabály, hiszen a közép-amerikai ország nagy része is magaslaton fekszik, azonban Mexikóváros, ahol a nemzeti tizenegy általában fogadja ellenfeleit, "csupán" 2240 méterre van a tengerszinttől. Nyilván merő véletlen, hogy a FIFA a határvonalat éppen 2500 méterben, és nem mondjuk 2200-ban jelölte meg...

Az érintett országok mindenesetre máris jelezték, hogy tiltakoznak a FIFA döntése ellen, mert az szerintük diszkriminatív velük szemben. Az ecuadori válogatott pályaedzője, Armando Osma például kijelentette: "Amennyire emlékszem, még senki sem halt meg egy magaslaton játszott futballmeccs miatt", és még az egykori argentin szövetségi kapitány, Carlos Bilardo is abszurdnak nevezte a határozatot - pedig ő csak szenvedő félként élhette meg a magaslaton játszott meccseket.

A legjobban azonban a brazil sportnapilap, a Lance szakírója fogalmazta meg a dolgot (pedig a selecao egykoron éppen La Pazban szenvedte el története első vereségét vb-selejtezőn): "Természetesen nehéz 3000 méter magasan futballozni - ugyanúgy, mint mínusz tíz fokban Oroszországban, vagy éppen 36 fokos hőségben Rio de Janeiróban".