Vágólapra másolva!
Nem tudott meglepetést okozni a magyar labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnok görög együttes otthonában 2-0-s vereséget szenvedett. A krétai kontinensbajnoki selejtezőn elért hellén siker azt jelenti, hogy - a törökök meglepő boszniai veresége miatt - Otto Rehhagel gárdája élre állt a C csoportban, a mieink továbbra is ötödikek.

A játéknap előtt igencsak siralmasan álltak a mieink, a 7 tagú C csoportban Geráék az ötödik helyet foglalták el két győzelemmel, 3 vereséggel és hat ponttal, a görögök pedig 12 ponttal másodikok voltak a 13 egységgel rendelkező törökök mögött. Tehát míg a magyar csapatnak csak a presztízs miatt volt fontos az esetleges siker, addig a hellének a továbbjutó pozíció bebiztosítása miatt igyekeztek diadalmaskodni (a csoportokból az első két helyezett jut ki a 2008-as, Svájcban és Ausztriában rendezendő Európa-bajnokságra).

Várhidi Péter a találkozó előtt arról beszélt, hogy tán ő a legjobban kíváncsi rá, mire lesz képes fiatal együttese ezen a hamisítatlan tétmeccsen, a krétai Iráklióban ugyanis parázs hangulat várt a görög-magyar résztvevőire. "Ezúttal minőségi ellenfelekkel fogunk szembenézni. Görögország és Norvégia is az európai elit tagja, noha időszakos visszaeséseket képes produkálni mindkét válogatott. Amióta átvettem a csapat irányítását, olyan ellenfelekkel mérkőztünk, amelyek a mi szintünkön voltak. Most komolyabb próbatétel vár ránk. A csapat többet javult, mint amennyire számítottam, ezért most én is kíváncsian várom, mire leszünk képesek. Most megtudjuk, hol tartunk."

A végeredmény, legyen az bármi is, abban nem befolyásolja a kapitányt, hogy letérjen a saját maga által kijelölt útról: "Fiatal csapatról van szó, amelynek még két-három évet, mintegy 25-30 mérkőzést kell együtt játszania, hogy igazán ütőképes lehessen. Együtt kell tartani a csapatot, ettől a koncepciótól nem térek el."

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:
Görögország - Magyarország 2-0 (2-0)
Iráklió, Pankritio-stadion, 26 ezer néző
v.: Claus Bo Larsen (dán)
Magyarország: Végh - Csizmadia, Balogh B., Juhász, Bodor (Vanczák, 40.) - Vadócz (Szélesi, 74.), Tóth B., Tőzsér - Hajnal, Gera, Priskin (Dzsudzsák, 81.).
Görögország: Halkiasz - Szeitaridisz, Kirjakosz, Anatolakisz (Papadopulosz, 52.), Toroszidisz - Kacuranisz, Baszinasz, Karagunisz - Gekasz, Hariszteasz (Jannakopulosz, 80.), Amanatidisz (Liberopulosz, 88.).
gól: Gekasz (17.), Szeitaridisz (29.)
sárga lap: Bodor (30.)

Érdekesség, hogy a magyar válogatott ugyanazon kezdőcsapattal állt fel, mint Moldova ellen (akkor 2-0-ra győztek a mieink). Különbség, hogy akkor Huszti Szabolcs csereként pályára léphetett, a Hannover légiósa azonban most nem volt hajlandó leülni a kispadra, másképp fogalmazva: mindenképp kezdő szeretett volna lenni, ezért nem utazott el Görögországba.

Forrás: MTI

Gera Zoltán arca többet elmond minden meccselemzésnél

Első félidő

A magyar csapat az első percekben többet birtokolta a labdát, és úgy tűnt, a mieink nem ijedtek meg a krétai hangulattól, hiszen bátran mentek előre, a 4. percben mégis a hazaiaké volt az első helyzet: Amanatidisz futott el a balszélen, kicselezte a földre huppanó Tóth Balázst, majd éles szögből kapura emelt, de a labda a léc fölött hagyta el a játékteret.

Nem sokkal később Hajnal Tamás mintegy 30 méterről próbálkozott lövéssel - sikertelenül. A másik oldalon nem kellett sokat várni az újabb veszélyeztetésre, az ingatagnak tűnő magyar védelmet előbb Szeitaridisz jobb oldali beadása zavarta meg, majd Amanatidisz 10 méterről lőtt paraszthajszállal Végh kapuja mellé. Kevéssel ezután Karaginisz 17 méteres bombáját kellett az MTK-hálóőrnek hárítania.

Nem telt még el negyedóra a meccsből, amikor ajándéklabdát kaptak a mieink, közelebbről Gera Zoltán, aki Szeitaridisz óriási hibája után egyedül vezethette a kapusra a labdát, de ziccerhelyzetben előbb a kifutó Halkiasz kapusba lőtt, majd a visszapattanót nem sikerült a kapuba irányítania.

A 17. percben a Bundesliga gólkirálya, a bajnokság második legjobb játékosának választott Fanisz Gekasz forgolódott a magyar tizenhatoson belül, majd lefordult három vendégvédőről, és távolodva a kaputól, 14 méterről - Vadócz lábai alatt - a bal alsóba gurított (1-0).

Ezt követően kétszer ismét villantak a hellének, Baszinasz 17-ről, Karagunisz 24-ről tévesztett célt kevéssel.

A 29. percben Szeitaridisz majdnem a félpályától indult meg óriási lendülettel, Hajnal végig mellette futott a jobbszélen, de a görög bekk teljesen tisztán vezethette a labdát a 16-oson belülre (a magyar védők meghátráltak), majd 9 méterről Végh bal lába mellett laposan lőtt a magyar hálóba (2-0).

Végh és a kapufa mentette meg a mieinket az újabb hazai góltól: a 35. percben Gekasz 6 méteres fejesét a magyar kapus bravúrral kiütötte, majd Amanatidisz közelről a keresztlécet találta telibe.

Második félidő

Az első játékrészben nem sok vizet zavaró Priskin próbálkozásával kezdődött a második 45 perc, a Watford támadójának a távolija fél méterrel landolt Halkiasz kapuja mellett.

Az 53. percben ismét a kapufának hálálkodhattak a magyarok, a lesipuskás Gekaszt szépen ugratták ki a magyar védelem mögül, s a csatár kapásból, látványos mozdulattal a jobb kapufa belső élét találta el - még a kipattanó is veszélyes volt, de a labda a háló helyett a taccsvonal felé vette az irányt...

Jó húsz perccel később egy jobb oldali görög szabadrúgást követően Gekasz urgott a legmagasabbra, és 10 méteres fejese karhosszal kerülte el a bal kapufát.

Ezt követte a Görögországban légióskodó (AEK Athén) Tőzsér elkeseredett 28 méteres próbálkozása, amely elkerülte a hazai kaput.

A hajrában, a 86-87. percben Végh Zoltán mentette meg a mieinket a kínos zakótól: előbb Karagunisz 21-ről célba vette a bal felsőt, de a magyar kapuvédő remek vetődéssel hárított, majd Amanatidisz 18 méteres, jobb alsó felé tartó löketét újfent Végh tolta ki.

Hogy ne legyen nagyon fájó a vége, arról Gera Zoltán gondoskodott: a 16-os vonaláról a jobb kapufa mellé csavart, így legalább magyar helyzettel zárult a találkozó.

"Bosszantó így kikapni, mert nagy egyéni hibák előztek meg a görögök góljait" - nyilatkozta az mlsz.hu-nak a mérkőzés után Várhidi Péter szövetségi kapitány. "0-0-nál Gera hatalmas ziccert hagyott ki, ha belövi, minden másképp alakulhatott volna. Aztán gyorsan kaptunk két védelmi hibából esett gólt. Ezzel együtt olykor megfelelően játszottunk, a középpályán sikerült időnként mezőnyfölénybe kerülni, amit meg is próbáltunk kihasználni, de a nagyon jó futballistákból álló Európa-bajnok ellen most csak ennyire voltunk képesek. Nem vagyok elkeseredve, éles meccset játszottunk egy jó csapat ellen, és voltak időszakok, amelyekben jól futballoztunk. Adódtak helyzeteink, de ezeket a rutinos görög gárda ellen nem sikerült értékesíteni. Ellenfelünknek eredményes múltja és jelene van, nekünk pedig reményteljes jövőnk lehet. Csapatunkban van tartás, tehát a sok és jó munka hozhat majd eredményeket."

Ami a C csoport további találkozóit illeti, Bosznia óriási meglepetésre legyőzte Törökországot, és ennek a görögök is igencsak örültek, hiszen - bár két csapat jut tovább - élre ugrottak a selejtezős táblázaton.

A magyarok szerdai ellenfele, Norvégia 4-0-ra kiütötte azt a Máltát, amely ugye korábban megtréfálta - akkor még - Bozsik Péter társulatát.

A C csoport további eredményei:
Bosznia-Hercegovina - Törökország 3-2 (2-2)
gól: Muslimovic (27.), Dzeko (47.), Custovic (89.), illetve Hakan Sükür (13.), Sariogly (39.)

Norvégia - Málta 4-0 (1-0)
gól: Haestad (31.), Helstad (73.), Iversen (79.), Riise (90.)