Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus elküldése a Red Bull Salzburg kispadjáról Magyarországon is nagy visszhangot keltett, de az osztrák egyesületet a jelek szerint nem viselte meg különösebben a pályaedző menesztése. A gárda máris megkezdte a felkészülést a következő szezonra, mégpedig három új igazolással, Giovanni Trapattoni mester segítője pedig egy másik volt müncheni focista lett.

A salzburgi gárda számára a bajnoki cím megszerzése valósággal kötelező feladat volt, hiszen a klub a többi osztrák egyesülethez képest sokkal nagyobb költségvetéssel dolgozott, aminek köszönhetően a játékoskerete is erősebb volt. A vezetőség maximálisan kihasználta müncheni kapcsolatait, hiszen a csapathoz több volt Bayern-játékos is szerződött az elmúlt másfél évben: a Red Bull focistái közül Niko Kovac, Thomas Linke és Alexander Zickler is megfordult a bajoroknál, de a Bundesligából igazolták Vratislav Lokvencet vagy éppen Christian Tiffertet is.

Ennek megfelelően a csapat rajt-cél győzelmet aratott az osztrák pontvadászatban, 19 pontos előnnyel nyerte meg az aranyérmet, azonban azzal mindenki tisztában volt, hogy az igazi erőpróba majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében jön el a gárda számára - ahol már Matthäus nélkül fog szerepelni a gárda.

Az egykori német klasszist ugyanis június 13-án menesztették a klubtól, mégpedig a salzburgi sportigazgató, Oliver Kreuzer (szintén volt Bayern-játékos) szerint azért, hogy a felkészülési időszak már teljes nyugalomban teljen. Azt egyik fél sem fejtette ki, hogy Matthäus mivel okozott nyugtalanságot, de a volt magyar szövetségi kapitány habitusát ismerve sejthető, hogy nehezen fogadta el: ő csak másodhegedűs Trapattoni mögött. A hivatalos közlemény megfogalmazásai szerint Matthäusnak más elképzelései voltak az edzések vezetéséről és egyéb fontos, stratégiai döntésekről.

Egyes források szerint a szakítás fő indoka az ugandai védő, Ibrahim Sekagya leigazolása volt, az argentin Arsenal Sarandítól megvett bekk állítólag nem nyerte el Matthäus tetszését. Ez már csak azért is érdekes, mert nagy valószínűséggel éppen Matthäus ajánlotta be a focistát a salzburgi vezetőségnek: Sekagyának az ugandai nemzeti tizenegyben (amelynek ő a csapatkapitánya) az a László Csaba az edzője, aki a magyar válogatottnál Matthäus asszisztense volt. Másként nehéz elképzelni, hogy Ausztriából felfigyeltek volna egy Argentínában légióskodó ugandai középhátvédre...

Forrás: EPA

Az igazságot alighanem csak az érintett felek tudják, de az biztos, hogy Sekagya immár a Salzburg futballistája: a védőnek azt a Thomas Linkét kell pótolnia, aki hiába volt kihagyhatatlan az osztrák csapatból az előző szezonban, lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Nem Sekagya az egyetlen új igazolása a klubnak, hiszen a Red Bull rajta kívül leigazolta még a török Galatasaray szerb játékmesterét, Szasa Ilicset, illetve a Sturm Graz osztrák válogatott középpályását, Christoph Leitgebet. Az erősítések azonban ezzel aligha értek véget, a klubnak még jó pár kiszemeltje van.

Az osztrák lapok szerint például a Salzburg közel áll a megegyezéshez Alhassane Keitával: a szélvészgyors guineai támadó jelenleg a szaúdi Al-Ittihad focistája, de Trapattoni valószínűleg akkor figyelt fel rá, amikor Keita tavaly nyáron az FC Zürich színeiben a Red Bull ellen játszott a BL selejtezőjében. Olaszországból pedig egyrészt a Catania középpályását, Fabio Casertát szeretnék leigazolni, aki az előző szezonban a Seria A-ban 35 mérkőzésen hat gólt ért el; másrészt pedig a Juventus FC rutinos védőjét, Alessandro Birindellit szerződtetnék - ő az egyetlen olasz válogatottságát éppen Trapattoni irányítása alatt szerezte még 2002-ben.

Birindelli személye magyar szempontból azért érdekes, mert ugyanazon a poszton (a védelem jobb oldalán) vethető be, mint a salzburgiak magyar légiósa, Bodnár László.

A játékoskeret tehát még nem végleges a Red Bullnál, de a gárda máris megkezdte a felkészülést, és Matthäus utódját is gyorsan megtalálták. A salzburgiak új pályaedzője az a Thorsten Fink lett, aki egykoron szintén futballozott a Bayern Münchenben (Trapattoni keze alatt is), majd visszavonulását követően a kölni főiskolán megszerezte az edzői képesítést, a legutóbbi szezonban pedig a Red Bull amatőrcsapatának volt a trénere. A Salzburg tartalékcsapatával meg is nyerte az osztrák harmadosztály küzdelmeit, és feljuttatta az együttes a másodosztályba.

www.global-soccer.eu