Vágólapra másolva!
Miután utolsóként vasárnap este a spanyol labdarúgó-bajnokság is befejeződött, véglegessé vált, hogy Francesco Totti, az AS Roma kiválósága kapja az Európa gólkirályának járó Aranycipőt.

A Farkasok csapatkapitánya ebben a szezonban 26-szor volt eredményes, míg a Real Madrid holland csatárának, Ruud van Nistelrooynak elég lett volna egyszer betalálnia, hogy behozza a világbajnok irányítót, de balszerencséjére a Mallorcával vívott meccs harmincadik percében sérülés miatt el kellett hagynia a játékteret. Így persze nem tudott eredményes lenni és be kellett érnie a bajnoki és a spanyol gólkirályi címmel.

"Egy éve sokan mondták, hogy már egy kiégett futballista vagyok és csak a múltam miatt hívtak be a válogatottba. Ehhez képest a squadra azzurrával világbajnok, ebben a szezonban az AS Romával olasz gólkirály és kupagyőztes lettem, most pedig az Aranycipőt is megkapom. Ez nagy elégtétel számomra" - nyilatkozott Totti, majd hozzátette, nagyon boldog lenne, ha esetleg az Aranylabdát is elhódítaná az év végén, illetve reményét fejezte ki, hogy Van Nistelrooy sérülése nem komoly és hamar felépül.

Érdekesség, hogy Totti amúgy csak a második legtöbb gólt szerezte Európában, de mivel különböző erősségű bajnokságokról van szó és más-más a szorzó, a 26 találat is elegendő volt számára az Aranycipőhöz. Jelesül az olasz pontvadászat, a Serie A a legerősebb, 2-es szorzójú kategóriába tartozik, míg a holland Heerenveen színeiben 34 gólt szerző, ennél fogva papíron legeredményesebb brazil Afonso Alves találatai csak másfeles szorzóval számítottak be a végeredménybe.

Totti egyébként 26 gólja mellett öt büntetőt elhibázott. Tavaly a Fiorentina csatára, Luca Toni 31 góllal lett aranycipős.


Az Aranycipőért vívott verseny végeredménye
(név, csapat, gól, szorzó, pont):
1. Francesco Totti (olasz) AS Roma 26/2/52
2. Afonso Alves (brazil) Heerenveen 34/1,5/51
3. Ruud van Nistelrooy (holland) Real Madrid 25/2/50
4. Diego Milito (argentin) Real Zaragoza 23/2/46
5. Frederik Kanouté (mali) Sevilla 21/2/42
Ronaldinho (brazil) Barcelona 21/2/42
7. Didier Drogba (elefántcsontparti) Chelsea 20/2/40
Teofanisz Gekasz (görög) Bochum 20/2/40
Cristiano Lucarelli (olasz) Livorno 20/2/40
Cvetan Genkov (bolgár) Lokomotiv Szófia 26/1,5/39.