Vágólapra másolva!
Az eddigieknél kisebb csoportokban rendezik meg a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőit - döntött szombati, heerenveeni ülésén a kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága.

A határozat szerint a csapatokat nyolc hatos és egy ötös csoportba sorolják, az első helyezettek automatikusan továbbjutnak, míg a nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőn vívhatja ki az indulás jogát. Európából összesen 13 válogatott vehet részt a vb-n.

"A kisebb csoportos modell jobban alkalmazható a nemzetközi meccsprogram kialakításakor" - mondta Michel Platini, az UEFA elnöke. A 2006-os vb előtt három hétfős, valamint öt hatfős csoportot alakítottak ki.

Az ülésen arról is döntött a végrehajtó bizottság, hogy már a jövő évi, osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon bevezeti a vértesztet a doppingellenőrzések során. A 16 résztvevő együttes játékosait edzésen és a mérkőzések után is kontrollálják.

Az UEFA törölte az Eb-selejtezők A csoportjából az azeri-örmény mérkőzéseket, mert a két ország nem tudott megállapodni egymással a találkozók helyszínéről. Az örmények azt szerették volna, ha a hagyományos módon kerül sor a meccsekre, azaz egyszer Örményországban, egyszer pedig Azerbajdzsánban találkozik a két nemzeti együttes.

Az azeriek ezzel szemben nem vállalták az örményországi meccset és azt próbálták elérni, hogy mindkét mérkőzést semleges helyszínen rendezzék meg. Ukrajnát, Svájcot, Ausztriát és Spanyolországot javasolták, de a másik fél ezzel nem értett egyet.

Az UEFA többször felszólította a két szövetséget, hogy rendezze egymás között a vitás kérdést. Miután ez nem történt meg, a végrehajtó bizottság szombaton úgy határozott, hogy a szeptember 8-ra és 12-re kiírt két meccset törli a programból és az elmaradt találkozók pontjait egyik válogatott sem kapja meg.

A testület megvitatta az izraeliek beadványát is és engedélyt adott arra, hogy Tel-Avivon kívül Haifában, Jeruzsálemben és Ashdodban is pályára léphessen az ország nemzeti együttese, ha a stadionok megfelelnek az UEFA biztonsági előírásainak.