Társoldalunk:

Ibrahimovic, a kiállhatatlan labdazsonglőr

2007.06.24. 17:44

Portugáliában már a balhés, a sajtóval és az ellenfél játékosaival gyakran konfliktusba kerülő Ibrahimovic volt Henrik Larsson partnere a svédek támadó alakzatában, és a Bulgária elleni 5-0-ból tevékenyen kivették a részüket: az első gólnál Zlatan passzolt Fredrik Ljungberghez, az Arsenal FC középpályása pedig, visszaadva a kölcsönt, kiharcolt neki egy tizenegyest, amit a csatár magabiztosan vágott a kapuba.

Második Eb-gólját azóta is emlegetik: Portóban az olaszok ellen felugorva, sarokkal, a kapujából kirontó Gianluigi Buffont becsapva akrobatikus mozdulattal juttatta a labdát a hálóba (érdekesség, hogy az 1-1-re végződött meccsen a másik találatot az ellenfél "nehéz embere", Antonio Cassano jegyezte).


A "gyanús" Dánia elleni 2-2-vel a svédek csoportgyőztesként jutottak a negyeddöntőbe, ahol éppen Hollandia volt az ellenfél, az emlékezetes 0-0-s meccs végén a tizenegyespárbajban Ibrahimovic fölérúgta a magáét, a hirtelen halált pedig Van der Sarék élték túl, az Oranjét Arjen Robben lőtte tovább az elődöntőbe.

A támadó pedig három év után, ha nem is feltétlenül e mérkőzés visszhangjai miatt, elvágyódott Hollandiából. Egészen az átigazolási időszak utolsó napjáig folyt az alkudozás, így a korábban kezdődött holland bajnokságban volt még ideje búcsúképpen rúgni egy olyan gólt, amit még példaképe, Diego Maradona is megirigyelhetett, majd aláírt Fabio Capello Juventus FC-jéhez.


Talán még maguk az olaszok sem gondolták, milyen hasznosan költötték el az ominózus 19 millió eurót: "Ibra" azzal a nem titkolt szándékkal igazolt Itáliába, hogy a világ legjobb védőiből csinálhasson bolondot hétről hétre, és ebben David Trézéguet és Alessandro Del Piero személyében kitűnő társakra, Capellóban pedig igazi mentorra talált. Már debütálásakor, az első fordulóban gólt szerzett Bresciában, végül házi gólkirály lett a bajnoki címet bezsebelő Zebráknál, bár botrányból ez idő tájt sem volt hiány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK