Vágólapra másolva!
Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke "szemenszedett hazugságnak" nevezte azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint csőd fenyegetné az MLSZ-t, amiért a zürichi területi bíróság felfüggesztette az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetségtől (FIFA) az MLSZ-nek járó támogatások folyósítását. Kisteleki szerint 310 millió forintnyi összeg zárolt.

A svájci Kentaro AG, amely az előző MLSZ-vezetés alatt a tévé- és reklámjogokat birtokolta, áprilisban pert indított az MLSZ ellen 2,485 millió eurós kártérítést követelve, ennek nyomán függesztették fel az MLSZ-nek járó támogatásokat. Kisteleki szerint a bíróság még nem tűzte ki az első tárgyalási napot.

"A svájci jogrendszer szerint a felperes lefoglaltathatja a kártérítési összeget, amely a mostani döntés értelmében 310 millió forintnak felel meg, azaz az ezen felüli MLSZ-nek járó UEFA- és FIFA-kifizetéseket nem érinti az ítélet" - mondta Kisteleki.

"Ez okozhat némi működési zavart, de a probléma csak átmeneti lehet, hiszen ez csupán az MLSZ 1,5 milliárdos költségvetésében jelentkezhet hiányként. Ugyanakkor a megindult programok, így az OLLÉ pályalétesítési program vagy a Telkiben létesítendő technikai központ építése nem szenvedhet csorbát, mivel azok más forrásból vannak biztosítva, azaz nem is szerepelnek az MLSZ központi költségvetésben, csak a projektek önálló büdzséjében és céltámogatásként érkeznek oda. Ez az összeg, a 310 millió, az MLSZ költségvetés 20 százaléka, de megfelelő gazdasági lépésekkel 5-10 százalék például minden gond nélkül orvosolható."

Kisteleki szerint a költségvetés hiánya ráadásul megoldható lehet a Sport5-val egyeztetve. Megjegyezte, hogy a cég szerződésben vállalta, ez ügyben mentesíti az MLSZ-t mindenféle kártól, amennyiben a bíróság végül nem a magyar szövetségnek adna igazat, azaz az elnök úgy véli, az MLSZ minden oldalról levédte magát.

"A Kentaro 1,2 millió eurót fizetett ki az MLSZ-nek, amelyet az akkori vezetés el is költött. A cég ezt a pénzt is követeli vissza a szerződésbontás miatt, ugyanakkor mi ennek jogosságát vitatjuk, mivel nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az összeg minden esetben a magyar szövetség számlájára érkezett. Amennyiben mégis jár pénz a Kentarónak, akkor azt a Sport5 állja a megállapodásunk alapján. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a svájci bíróság jogerős ítéletében már jogszerűnek találta a szerződésbontást, amelyet a Kentaro megtámadott" - mondta Kisteleki.