Vágólapra másolva!
Pénteken ünnepélyes keretek között átadták a Budapest Honvéd által létrehozott Magyar Futball Akadémiát.

A Bozsik-stadionban tartott ceremónián George F. Hemingway, a klub tulajdonosa, Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Gajda Péter, kispesti polgármester, valamint Ujhelyi István, a sportért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára együtt vágta át a létesítmény ajtajában elhelyezett díszszalagot.

"Holnap lesz egy éve, hogy átvettük a klub irányítását, akkor az volt a kitűzött cél, hogy egy esztendőn belül létrehozzunk egy ilyen utánpótlás-nevelő bázist, ez sikerült is. Remélem olyan szépen és jól működik majd, ahogyan azt elterveztük" - mondta az ünnepségen George F. Hemingway.

"Nagy öröm ez a mai nap Kispest életében, hiszen az elmúlt években rengeteg gondja volt a csapatnak. Az új tulajdonos érkezésével egy szebb korszak köszöntött be a Honvéd életében, úgy gondolom, magyar szinten ez példanélküli" - nyilatkozta Gajda Péter.

"A sok gond és baj között egy ilyen intézmény átadása mindig egy reménysugár. Ebben van a jövő és remélem, hogy az ilyen és ehhez hasonló akadémiák megszületésével a következő évek nagy magyar tehetségei képesek lehetnek a kiugrásra. Külön öröm számomra, hogy a fantasztikus kispesti szurkolók egy ilyen tulajdonost kaptak, akivel közösen szép sikereket érhetnek el" - tette hozzá Kisteleki István, az MLSZ elnöke.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ujfi1jKxRhbccPqy


Videóriport az akadémia átadásáról nyilatkozatokkal

"A jövőt jöttünk ma ünnepelni. Úgy gondolom, mostantól nyugodtan használhatjuk a kifejezést, Kispest, nagy futball" - mondta Ujhelyi István. A jövőben a felújított klubház szolgál majd a fiatal labdarúgók új otthonául: az épületben jól felszerelt edzőterem, korszerű technológiával, számítógéppel, digitális táblákkal ellátott tantermek, orvosi szoba, étterem, és a szauna várja a diákokat.

A középiskolai, négyéves rendszerű oktatásban a sportággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés mellett kiemelt szerepet kap a diákok érettségire történő felkészítése. Az érettségi tárgyakon túl a tanulók emelt szintű ismereteket szerezhetnek informatikából, marketingből és angol nyelvből. A gyerekek képzésének és ellátásának költségeit teljes egészében a klub állja.

A tanárok az Egressy Gábor szakközépiskolából érkeznek majd az egyesülethez, de az akadémisták hetente egyszer a tanintézményt is meglátogatják. A klub a szakmai irányítást Szalai Lászlóra bízta.

A bentlakásos rendszerű akadémiára szombaton költözik be az első garnitúra, 25 első osztályos - az 1992-1993-as korosztályba tartozó - gimnazista veszi birtokába a korszerűen felszerelt létesítményt. Arról nincs pontos információ, hogy mennyibe került az iskola létrehozása, Hemingway annyit elárult, hogy a költségek meghaladták a 100 millió forintot.