Vágólapra másolva!
A bajnok Debrecen és a kupagyőztes Budapest Honvéd először a Bozsik-stadionban csapott össze a Szuperkupa-döntő keretében, és bár a kispestiek szereztek vezetést, a Loki egyenlíteni tudott, így a döntés a vasárnapi visszavágóra maradt.

Szuperkupa-döntő, első mérkőzés:
Budapest Honvéd - DVSC-TEVA 1-1 (1-0)
Bozsik-stadion, 4000 néző
v.: Arany
Honvéd: Tóth I. - Mogyorósi, Smiljanic, Pomper, Vincze Z. - Dobos, Benjamin, Bárányos (Ndjodo, 82.), Ivancsics (Diego, 65.) - Hercegfalvi, Abraham (Koós, 61.).
Debrecen: Csernyánszki - Bernáth, Komlósi, Mészáros N., Takács Z. (Sándor T., 46.) - Dombi, Kiss Z., Vukmir, Dzsudzsák - Kouemaha (Zsolnai, 84.), Stojkov (Sidibe, 62.).
gól: Ivancsics (26.), illetve Kouemaha (67.)
sárga lap: Vukmir (31.), Pomper (55.), Komlósi (60.), Hercegfalvi (64.), Bernáth (89.)

Bár a Zalaegerszeg elmúlt heti Intertotó-kupabeli fellépése volt a nyár első hivatalos tétmeccse a magyar futballban, a Honvéd-Debrecen Szuperkupa-döntőt tekinthtjük az új idény nyitányának. A hazaiaknál az új szerzemények közül csak Bárányos Zsolt került be a kezdőbe, Tóth Balázs és Vincze Gábor a kispadon kapott helyet, Magasföldinek pedig még nincsenek rendben a papírjai.

Supka Attila nagyjából a tavasszal kupagyőzelemig menetelő alapcsapatnak szavazott bizalmat a bajnok ellen, a kapuban ezúttal Tóth Iván foglalhatta el a helyét, a védelem jobb oldalán Schindler helyett Mogyorósi szerepelt, a középpályán a görög harmadosztályba igazoló Szabó Tibor helyett Bárányos kezébe került a karmesteri pálca, elöl pedig Hercegfalvi társa a Győrbe távozó Bogdanovic helyett az elefántcsontparti Abraham lett.

A Lokinál végül nem került be a kezdőbe a felkészülés egy részét gerincbántalmai miatt kihagyó Sándor Tamás, mellette még a sarkát fájlaló Leandro, valamint Balogh János hiányzott az alapemberek közül. A csatársorban a macedón Stojkov mellett a Tatabányáról igazolt kameruni Kouemaha feladata volt, hogy helyzetbe kerüljön.

A kispesti szurkolótábor tagjai a stadion előtt nyilatkozatot osztogattak, ugyanis nem értenek egyet George F. Hemingway tulajdonos egyes intézkedéseivel, többek között két társuk kitiltásával. Ennek nyomatékot adva a szurkolói ultracsoportok addig nem tekintik meg a hazai mérkőzéseket, amíg a szerintük jogtalan kitiltást fel nem oldja a klub vezetősége.

I. félidő:

2. perc: a két kapus közül Csernyánszkinak volt először dolga, Bárányos indítása után Abraham indult be a jobboldalon, a laposan középre lőtt labdáját azonban a Loki hálóőre kivetődve magához ölelte.

4. perc: az első vendéglehetőség: Dzsudzsák passza után Kiss Zoltán került lövőhelyzetbe, de Smiljanic önfeláldozó bevetődéssel szögletre mentett.

11. perc: Dzsudzsák remek beívelése után Stojkov került ziccerbe, de mélyre hajolva kivitelezett bólintását Tóth Iván nagy bravúrral, lábbal hárította. Egy perc múlva ismét a kispesti kapus volt az egyik főszereplő, ezúttal Dombi pöckölését védte.

13. perc: Abraham készítette le a labdát Hercegfalvinak, aki 17 méterről, jobb belsővel csavart kapura, de Csernyánszki könnyen fogta a lövést.

17. perc: Mészáros szerencsétlen mozdulata után kishíján vezetést szerzett a Honvéd, de a labda végül a jobb sarok mellett hagyta el a játékteret, így szöglet következett. A sarokrúgás után Hercegfalvi bólintott a rövid saroknál hat méterről, és fejese centikkel kerülte el a bal alsót.

20. perc: remek Honvéd-támadás futott végig a pályán, Bárányos tolta ki a labdát jobbra Hercegfalvinak, aki jól tekert középre, belül Abraham érkezett, aki a kapunak háttal, sarokkal tette tovább a játékszert, de Csernyánszki résen volt.

24. perc: Mogyorósi vett mellre egy keresztlabdát a 16-os jobb sarkánál, majd befelé húzott egy csel után, és ballal vállalta el a lövést, de a labda messze elkerülte a kaput.

25. perc: Hercegfalvi indult el egy előrevágott labdára, látszólag esélytelennek tűnt, mert a védők létszámfölényben voltak, de megvárta a támadáshoz csatlakozó Bárányost, majd remek ütemben tálalt elé, a kopasz középpályás azonban nagy helyzetben az oldalhálóba lőtt.

26. perc: Hercegfalvi egy pimasz mozdulattal eltolta a labdát a rossz ütemben érkező Mészáros mellett, majd elment a jobboldalon, és az ötös magasságából középre adott, a hosszú oldalon érkező Ivancsics pedig közelről a hálóba passzolt, 1-0.

43. perc: Pomper bombázott kapura laposan egy szabadrúgást 24 méterről, Csernyánszki és a jobb kapufa közös erővel mentett.

Forrás: MTI

Mogyorósi (jobbra) küldi röppályára Stojkovot

Jól kezdődött a mérkőzés, mindkét gárda bátran felvállalta a támadófutballt, a Loki volt a veszélyesebb, Tóth Iván kétszer is bravúrral óvta meg kapuját a góltól. Az első negyedóra után már a hazaiabbak voltak aktívabbak, a Bárányos, Hercegfalvi, Abraham trió többször is megkeverte a bajnok védelmét, és a 26. percben a gól is összejött, Hercegfalvi remek alakítása után Ivancsicsnak már csak az üres kapuba kellett passzolnia.

A gól után az iram megmaradt, de a helyzetek hirtelen elfogytak, bár Pomper szabadrúgásból megdöngette a kapufát, a félidőben végül 1-0-s hazai vezetéssel vonultak szünetre a csapatok. A félidőben Miroslav Beranek cserélt, és Takács helyett Sándor Tamást küldte pályára.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fqFoAa7jnf90UBmX


Nyilatkozatok a mérkőzés után

II. félidő:

49. perc: Abraham szólózott a Loki-védők közül, majd a passzába Komlósi ért bele fejjel, és a labda majdnem a bal sarokban kötött ki.

53. perc: Bernáth adott be jobbról, Kouemaha visszafejelte a labdát Stojkovnak, aki félfordulattal, kapásból húzta kapura a labdát, de egy fél méterrel eltévesztette a jobb felsőt.

64. perc: Bárányos emelt a védők mögé, így Hercegfalvi került ziccerbe, de jobbal csúnyán eltörte a labdát.

67. perc: Mogyorósi találta el a labdával Dzsudzsákot, aki megiramodott a bal oldalon, majd jól adott középre, és az érkező Kouemaha ballal, négy méterről a kapuba továbbított, 1-1.

77. perc: Diego beadása után Koós fejelt lesről a kapuba, majd egy perccel később Bárányos szerezhetett volna immáron szabályos gólt, de Csernyánszki nagyot védett lábbal.

79. perc: Dzsudzsák vállalkozott lövésre 19 méterről, de a labda fél méterrel elsuhant a bal sarok mellett.

83. perc: Pomper 26 méterről szabadrúgásból oldott ki egy rakétát, ami centikkel a jobb felső mellett süvített el.

92. perc: vége a mérkőzésnek.

A második félidőben a Loki eleinte nem találta a Honvéd védekezésének ellenszerét, majd egy kimaradt hazai lehetőség után éppen a kispesti hátsó alakzat hibája kellett ahhoz, hogy egyenlítsen a bajnok, Kouemaha szinte egy az egyben lemásolta Ivancsics találatát, Dzsudzsák előkészítése után csak az üres kaput kellett eltalálnia pár méterről. A hátralévő időben mindkét alakulat döntésre vihette volna a dolgot, de újabb gól mégsem született, így izgalmasnak ígérkezik a vasárnapi debreceni visszavágó.