Vágólapra másolva!
A hat éve működő, s egyre jobban beérő agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia után újabb utánpótlásbázisok épülnek Magyarországon. Keleten Gyula lesz a székhely, ahol a Szeged-csanádi Egyházmegye segítségével és Jenei Imre munkájával alakul ki a sportcentrum, míg Nyugaton, Szombathelyen az egykori "király", Illés Béla adta nevét egy nyugat-európai modellt követő futballakadémiához. Labdarúgásunk ugyan mélyponton van, de a futball-láz talán segít kilábalni a bajból.

2001-ben, hat évvel ezelőtt kezdte meg működését a Sándor Károly Akadémia, amely a 15-17 éves fiatalokat bentlakásos módon nevelő intézményként funkcionál. Az akadémia gyakorlatilag az MTK utánpótlását biztosítja, nem véletlen, hogy Németh Krisztián és Simon András szerződtetése révén a Liverpool is kapcsolatba került az agárdiakkal.

A Sándor Károly Akadémia útját egyre több város próbálja követni. Szeged-csanádi Egyházmegye és Gyula városa kedden állapodott meg egy fociakadémia létrehozásáról. Amint azt Perjési Klára polgármester elmondta: kedden írták alá Kiss-Rigó László megyés püspökkel közösen azt az együttműködési megállapodást, amely a városban felépülő, főként az ifjúság érdekeit, a labdarúgás utánpótlását szolgáló sportcentrum létrehozásának szándékát rögzíti.

A tervek szerint a gyulai Göndöcs Benedek Szakképző Iskola területén építenék fel a létesítményt, mely otthont adna a Grosics Gyula nevét viselő fociakadémiának, ahol a 10-18 éves fiatalokat felmenő rendszerben tanítanák futballozni.

A sportcentrum célja lenne továbbá, hogy segítse Gyula kulturális, idegenforgalmi fejlődését, lehetőséget biztosítson a tanköteles korú gyermekek számára az egészséges életmódra neveléshez, helyszíne legyen különféle sportrendezvényeknek, s módszertani központként szolgáljon a labdarúgó-utánpótlás nevelését végző sportvezetőknek és szakembereknek. A több mint kétmilliárd forintos beruházáshoz európai uniós, illetve szponzori forrásokra is számítanak, és az építkezés előreláthatóan már idén ősszel megkezdődhet.

Lapinformáció alapján a szakmai programot Jenei Imre korábbi román és magyar szövetségi kapitány dolgozza ki, és a tervek szerint ő is felügyeli majd a munkát.

Szombathely sem szeretne lemaradni a keleti végek mögött: július 16-án kerül sor az első edzésre a Hermann Ottó Szakközépiskola új futballpályáján: a nyugat-európai modellt követő Illés Béla Futballakadémia elsőéves ifjú focistái veszik birtokba a területet.

A nyugat.hu információja szerint "az MLSZ nagy dirrel-dúrral beharangozott pályaépítési programjából idén már az égvilágon semmi nem lesz", így Illés Béláék, azaz a Halmill Team Tanácsadó Kft. bevállalta a pályaépítést: július közepéig elkészül egy gyeptéglás, nagyméretű pálya, egy 45x60 méteres edzőterület és októberig egy villanyvilágítással ellátott nagyméretű műfüves pálya.

A cég vállalta a kollégiumi szobák felújítását is, összességében 150 millió Ft-ot költve az infrastrukturális beruházásokra.

A 2007/2008-as tanévtől kezdve kidolgozásra került a négyéves szakmai program, amelyet az egykori válogatott futballista, Rugovics Vendel készített. Az Illés Béla Futballakadémia "A" csapatával Nagy József és Simon Attila edzők, míg a "B" csapattal Catalin Azoitei és Bakos Roland edzők foglalkoznak.

Orbán Attila személyében külön, az erőnléttel foglalkozó szakember lesz a játékosok mellett, de külön atlétikai tréner, masszőr és pszichológus is lesz az akadémián.