Vágólapra másolva!
Nem bizonyult elegendőnek a hazai pályán kiharcolt 2-1-es siker az MTK Budapest labdarúgócsapata számára, a bajnoki listavezető ugyanis 1-0-ra kikapott Jerevánban az FC Mika vendégeként, így az örmény együttes jutott be az UEFA-kupa-selejtező 2. fordulójába. A silány mérlegen a Honvéd javított, amely ugyan 1-1-re végzett a a moldovai Nistru Otaci ellen, ám büntetőrúgásokkal végül 5-4-re győzött.

Eredmény, UEFA-kupa-selejtező 1. forduló, visszavágó:
Bp. Honvéd - Nistru Otaci (moldovai) 1-1 (1-0, 1-1)
Bozsik-stadion, 3000 néző
v.: Svendsen (dán)
Honvéd: Tóth I. - Schindler, Pomper, Smiljanic, Vincze Z. - Dobos (Benjamin, 91.), Genito, Bárányos, Ivancsics - Hercegfalvi (Koós, a szünetben), Abraham (Diego, 66.)
Nistru Otaci: Ersov - Dolgov, Sangare, Mekang, Lupasco - Tcaciuc (Szavcsuk, 74.), Studzinsky (Sangare, 78.), Matiura, Mukovikov - Groshev, Ngaha (Butelschi, 103.)
gól: Abraham (14.), ileltve Mekang (50.)
sárga lap: Genito (59.), illetve Lupasco (37., 112.), Mukovikov (94.)
piros lap: Lupasco (112.)
továbbjutott: a Honvéd 2-2-es összesítéssel, a büntetőpárbajt 5-4-re nyerve.

Egy hete idegenben 1-1-es döntetlent ért el a Honvéd labdarúgócsapata, azaz esélyesként várhatta a visszavágót. Az esélyes kifejezéssel persze csínján kell bánni, a hét kupacsatáiban ugyanis a Debrecen hazai pályán kapott ki a svéd Elfsborgtól, míg az MTK hiába utazott előnnyel Örményországba, mégis kiesett.

A Honvédban egyedül Pomper játéka volt kérdéses, de végül a védő is ott volt a kezdőcsapatban.

Forrás: MTI

A 3. percben meghűlt a vér a hazaiak ereiben, Mukovikov fejesét ugyanis Tóth Iván elképesztő bravúrral tolta lécre. A 9. percben Abraham kapott pazar kiugratást, de Ersov kapus jó ütemben lépett ki, s kapujától 20 méterre tisztázni tudott.

Kiegyensúlyozott mezőnyjáték után a 14. perc elején óriási Honvéd-helyzet maradt ki: Ivancsics bal oldali beadását Hercegfalvi csúsztatta a kapu mellé. Nem szabadult fel a vendégkapu: Dobos 30 méteres álompassza tökéletesen érkezett a lesről kilépő Bárányos elé, aki középre adott, Hercegfalvi három lépésről Ersovba bombázott, a kipattanó labdát azonban a második hullámban érkező Abraham a jobb alsó sarokba vágta (1-0).

Lendületbe jött a Honvéd, a kezdeti bizonytalankodás után a masszív középpálya és a stabil védelem nyugalmat kölcsönzött elöl is, a 21. percben ismét Hercegfalvi került helyzetbe, de ívelt fejesét Ersov könnyedén fogta.

A félidő közepén maximum arra lehetett büszke a magyar együttes, hogy ügyesen járatta a labdát a középpályán - támadásokra nem igazán maradt ereje, noha akadt esély jó kontralehetőségre. Az utolsó negyedórában már nem történt érdemleges, a Honvéd 1-0-s előnnyel mehetett pihenőre.

A szünetben cserélt Supka Attila, Hercegfalvit Koós váltotta, ám váratlanul a vendégek egyenlítettek az 50. percben. Jobboldali szöglet után védőink csak nyomozták a labdát, Mekang eszmélt a leghamarabb, s az ötösról a hálóba lőtt (1-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nE3H9TGFPdPQFLe0


Kispesti értékelés a mérkőzés után

Ritmust váltott a Honvéd, ám Koós az 53. percben hiába lépett ki egyedül jobb oldalon, lövése messze elkerülte a jobb alsó sarkot. Négy perc múlva Bárányos 10 méteres lövését tornázta ki a léc alól Ersov.

Elképesztő nyomás alatt tartotta a moldáv kaput a hazai csapat, ám az önfeláldozó védekezés ellen nem sok ellenszere akadt Supka Attila tanítványainak. Jött is a csere, a gólszerző Abrahamot Diego váltotta.

Húszperces tűzijáték alakult ki a Nistru kapujánál (amelyre a szurkolók rakétákkal és petárdákkal kontráztak), hogy aztán 73. percben Studzinsky meccslabdát rontson, s 13 méterről csúnyán a kapu mellé bólintson.

A hajrában minden mezőnyjátékos a moldávok térfelére húzódott át, ám nem sikerült még csak helyzetbe sem kerülni. Következhetett a hosszabbítás.

A ráadás 4. percében Ivancsics 25 méteres lövését Ersov nagy bravúrral halászta ki a bal sarok elől. Négy perccel később Diego távoli lökete pattant szögletre. A 102. percben Genito szöktette Bárányost, aki ahelyett, hogy közelebb cselezte volna magát, futtából elvétette a célt. A hosszabbítás első félidejének utolsó percében még Pomper szabadrúgására nyújtózkodott Ersov, de nem kellett játékba avatkoznia.

A 112. percben megfogyatkozott a Nistru Otaci csapata, Lupasco második sárga lapja miatt előbb mehetett zuhanyozni. A 22 méteres szabadrúgást Ivancsics ballal kiválóan tekerte el, de Ersov a bal kapufára paskolta a labdát.

A 120. percben Genito gyakorlatileg fejen ívelte Koóst, aki ajtó-ablak helyzetben, két méterről sem talált be. A döntés a 11-esekre maradt.

A párharcot a Honvéd kezdte, Bárányos ugyan eltalálta a jó irányba vetődő Ersovot, de a labda bement a hálóba (1-0). Matiura nem járt ilyen szerencsével, a lécre bombázott.

Genito a bal sarkot választotta, de Ersov ezúttal odaért. Dolgov nem hibázott (1-1).

Ivancsics nem ijedt meg a bal alsó saroktól, ő is odaküldte a labdát, s nem hibázott (2-1). Mukovikov lövését Tóth Iván könnyedén védte ki a bal saroknál.

Diego borzasztóan gyengén lőtte a büntetőt, Jersovnak el sem kellett mozdulnia középről. Butelschi irdatlan erővel vágta a labdát a jobb felsőbe (2-2).

A döntő, ötödik sorozatban Pomper a bal kapufa mellé rúgta a labdát, Szavcsuk azonban nem tudta feltenni az i-re a pontot, mert Tóth kivédte a lövését.

Benjamin következett, a jobb felsőbe vágta a labdát (3-2), Mekang lekopírozta a mintát, s ugyanoda bombázott (3-3).

A hetedik kört Smiljanic kezdte, harmatgyenge kísérletét Ersov kiütötte a bal sarokból. Ismét Tóth Ivánon volt a világ szeme, a kapus ugyan elmozdult balra, de visszanyúlva védett.

Koós bevágta (4-3), Sangare is beemelte a labdát a bal felsőbe (4-4).

Schindler nem rontott, ügyesen emelt a bal felsőbe (5-4), Groshev viszont kilőtte a labdát a Bozsik-stadionból.

A Honvéd 2-2-es összesítéssel, a büntetőpárbajt 5-4-re nyerve kiszenvedte a továbbjutást az UEFA-kupa-selejtező második körébe.

Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője: "Vezetésünk után a saját dolgunkat nehezítettük meg azzal, hogy nem mentünk ugyanolyan lendülettel előre, mint a gólunk előtt. Érthetetlen módon elkezdtünk ívelgetni, így viszont nem tudtunk veszélyes helyzetet kialakítani, keveset ütköztünk, passzívan játszottunk és felhoztuk az ellenfelet. Vegyes érzéseim vannak, nagyon örülök a továbbjutásnak, viszont rendkívül mérges vagyok azért, mert sokkal jobban kellett volna játszanunk."