Vágólapra másolva!
A rendes játékidőben elért 1-1 után büntetőkkel nyerte meg az angol labdarúgó Szuperkupát a Manchester United együttese. A Community Shield tizenegyes-párbajának hőse a MU holland kapusa, Edwin Van de Sar volt, aki mindhárom Chelsea-büntetőt hárította.

Eredmény, angol Szuperkupa-döntő (Community Shield):
Chelsea - Manchester United 1-1 (1-1) - büntetőkkel 0-3
London, Wembley-stadion, 80 ezer néző
v.: Halsey
Chelsea: Cech - Johnson (Sidwell, 78.), A. Cole (Diarra, 68.), Ben Haim, Carvalho - Essien, Mikel, Lampard, J. Cole - Malouda (Pizarro, 52.), Wright-Phillips
Manchester United: Van der Sar - Evra, R. Ferdinand, Vidic, Brown - Carrick, O'Shea, Silvestre (Nani, 68.), Ronaldo - Rooney, Giggs (Fletcher, 81.)
gól: Malouda (45.), illetve Giggs (35.)
sárga lap: Ben Haim (34.), Carvalho (63.), Mikel (91.) illetve Rooney (45.)

A bajnok vagy a kupagyőztes, ez volt a nagy kérdés az angol labdarúgó Szuperkupa (Community Shield) döntőjében, amelynek a felújított Wembley-stadion adott otthont. A Manchester Unitedben még nem juthatott szóhoz az új igazolások közül Hargreaves, illetve Anderson, ám a brazil Nani már elfoglalta helyét a kispadon.

Forrás: EPA

A Chelsea csapatkapitánya, John Terry sérülés miatt nem léphetett pályára, de Jose Mourinho nem nevezte a mérkőzésre Didier Drogbát, Andrij Sevcsenkót, Wayne Bridge-t, Michael Ballackot és Salomon Kalou-t sem.

A 35. percben a Manchester szerezte meg a vezetést, Evra labdáját Cristiano Ronaldo nyeste be balról, az érkező Giggs pedig a léc alá bombázott (0-1). Ritmust váltott a Chelsea, s a 45. percben egy pazar egyéni alakítás végén a frissen szerződtetett Florent Malouda egyenlített (1-1).

Őrült tempóban kezdte a második félidőt a Manchester United, az 50. percben Cristiano Ronaldo közeli lövését védte Cech, a kipattanót Roones szelidítette meg, s tette vissza lövésre, ám Giggs löketébe belevetődtek a védők.

A 70. percben a megsérült Maloude helyére álló Pizarro 23 méterről próbálkozott, de a labda messze a bal kapufa mellé szállt. Tíz perccel később a csereként beszálló Nani varázsolt volna mesteri labdát Rooney elé, ám a Chelsea-védelem közepén kiválóan teljesítő Ben Haim fantasztikus ütemérzékkel az utolsó pillanatban lestoppolta a labdát.

A hajrában már nem változott az eredmény, következhettek a mindent eldöntő tizenegyesek.
A Chelsea csatára, Pizarro futott neki először a labdának, és a gyengén középre, félmagasan lőtt lövését Van der Sar bal kézzel kiütötte. Rio Ferdinand a bal alsóba bikázott (0-1)

Lampard ugyanolyan rosszul, rúgta, mint csapattársa, Van der Sar ismét jobbra vetődött, s hárított. Carrick nem teketóriázott, elküldte balra Cech kapust, s okosan az ellenkező oldalra célzott (0-2).

Wright-Phillips is középre célzott, Van der Sar mosolygott, s védett. Rooney a jobb felsőbe vágta a labdát, ezzel a MU lett a kupagyőztes.

"Megnyugvással tölt el, hogy nyertünk. Mindegy, hogy milyen sorozatban győzünk, és hogy milyen összeállításban szerepelnek a csapatok, ez a két együttes a legjobb a Premiershipben" - vélekedett a találkozó után Sir Alex Fergusson, a Manchester United vezetőedzője.

"Úgy vélem, nem érdemeltünk vereséget. A játékosaim teljesítményével elégedett vagyok, annak viszont természetesen nem örülök, hogy alulmaradtunk" - mondta José Mourinho, a Chelsea szakvezetője.

Az utóbbi tíz év döntői:
1998: Arsenal - Manchester United 3-0
1999: Arsenal - Manchester United 2-1
2000: Chelsea - Manchester United 2-0
2001: Liverpool - Manchester United 2-1
2002: Arsenal - Liverpool 1-0
2003: Manchester United - Arsenal 1-1 után büntetőkkel
2004: Arsenal - Manchester United 3-1
2005: Chelsea - Arsenal 2-1
2006: Liverpool - Chelsea 2-1
2007: Manchester United - Chelsea 1-1 után büntetőkkel