Vágólapra másolva!
Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk! Anthony Marriott és Alistair Foot fergeteges bohózatának címét a Premier League-re vonatkoztatva leginkább azt mondhatnánk: Csak semmi vicc kérem, angolok vagyunk! És az angolok valóban nem viccelnek: két nappal a nyitófordulót követően máris folytatódik a világ legembertpróbálóbb labdarúgó-bajnoksága. A hétközben mindemellett Bajnokok Ligája-, valamint UEFA-kupa-selejtezők garmadáját rendezik Európa-szerte.

Alighogy a Manchester United-Reading összecsapással befejeződött a Premier League első fordulója, kedden este a Tottenham-Everton rangadóval máris kezdődik a második.

A szombaton az újonc Sunderland otthonában elvérző Spurs ezúttal a Wigan ellen győztes Evertont fogadja a White Hart Lane-en. Martin Jol, a hazaiak menedzsere a nyitónapon elszenvedett váratlan vereség ellenére is hisz abban, hogy csapata az idén képes lesz befurakodni a négy nagy - Manchester United, Chelsea, Arsenal és Liverpool - közé.

Ehhez azonban mindenképpen győznie kellene a fővárosi csapatnak Liverpool kék képviselői ellen, hiszen amennyiben megismétlődne az elmúlt szezon Spurs-rajtja - mindössze egy győzelem az első hat meccsen -, gyakorlatilag egy hónap után lemondhatna céljai megvalósításáról a THFC.

"Ha jól rajtol egy csapat, az nagy lökést adhat, a jó eredményekre pedig lehet építeni. Tavaly hat új játékos helyét kellett megtalálnunk a kezdőcsapatban, amihez viszont idő kellett. Idén erről szó sincs" - értékelte tovább a helyzetet a holland edző.

A második forduló nyitómeccse egyébként a kör legnagyobb rangadója is, hiszen ezen kívül a csonka - a Liverpool és az Arsenal BL-, a Blackburn pedig UEFA-kupa-kötelezettsége miatt halaszt - forduló papíron nem ígér túl sok izgalmat. Ettől függetlenül érdemes lesz odafigyelni a Manchester United portsmouthi vendégjátékára - az elmúlt években a Vörös Ördögök nem nyerni jártak a Fratton Parkba -, illetve a Chelsea sem mehet biztosra az előző körben éppen az Old Traffordon pontot szerző Reading otthonában.

A Manchester City remek rajtot vehet, ha a West Ham idegenbeli legyőzése után az újonc Derbyt is elkapja, a Middlesbrough-nak viszont a Wigan vendégeként kellene javítania a Blackburn elleni hazai vereséget.

Célegyenesbe fordult - sajnos ismét magyar érdekeltség nélkül - a Bajnokok Ligája selejtezősorozata: a harmadik kör párharcainak győztesei immáron a csoportkör résztvevőinek mondhatják magukat. A keddi játéknapon a Debrecent búcsúztató Elfsborg Valenciában vendégeskedik, míg a Lazio a Dinamo Bukarestet fogadja.

Papíron a Benfica az esélyese az FC Köbenhavn elleni párosmeccsnek, a Rangersre viszont minden bizonnyal kőkemény csata vár a Crvena Zvezda ellen.

Szerdán több olyan csapat is pályára lép, amelynek esetleges csoportkörbeli jelenléte a meglepetéskatetóriába tartozna. Jó néhány úgymond kiscsapat megkapta a nagy esélyt, így például a finn Tampere United, amelynek a Rosenbergon keresztül vezet az út az álmok földjére, de például a fehérorosz BATE Borisov előtt sem tornyosul topliga-sztárcsapat szintű akadályként a román Steaua.

A Tóth Balázs csapatát, a Genket búcsúztató FK Sarajevónak a Dinamo Kijeven kellene átverekednie magát a főtáblához, és várhatóan a Liverpoolnak sem lesz könnyű dolga a Toulouse ellen.

Az UEFA-kupa elsősorban a Honvéd-Hamburg párharc miatt lehet érdekes a magyar szurkolóknak, igazán nagy csapatok ebben a körben nem nagyon lépnek még fel a második számú európai kupában.

A párosítást böngészve azért felbukkan néhány márkás csapatanév: Galatasaray, Sampdoria, Blackburn, vagy éppen az Atlético Madrid. Ezekkel az együtesekkel minden bizonnyal a következő körben is találkozhatunk, a magyar szurkolók reményei szerint a Hamburggal viszont nem.