Vágólapra másolva!

Lampard kibabrált nagybátyja csapatával, ötössel tért vissza a Juve

A Chelsea, az Arsenal és a Liverpool is nyert a Premier League negyedik fordulójában, az Ágyúsok éppen az eddigi listavezető Manchester Cityt verték 1-0-ra, így a Portsmouth ellen 1-0-ra diadalmaskodó Mourinho-gárda állt az élre. A Bundesligában a Bayern München 3-0-ra verte a Huszti Szabolcsot a 70. perctől foglalkoztató Hannovert, míg a rosszul rajtoló együttesek közül a Dortmund, a Werder Bremen és a Stuttgart is jó napot zárt. Olaszországban a Lazio csak ikszelt a Torinóval, míg a Juventus lehengerlő utolsó 25 percet produkálva 5-1-es diadallal tért vissza az élvonalba. A Primera Divisiónban a Real fordított a madridi derbin, a Sevilla pedig a második félidőben négy góllal használta ki kettős emberelőnyét a Getafe ellen.

"Nagyon jó lehetőség lesz ez a meccs arra, hogy teszteljük magunkat" - nyilatkozta a találkozó előtt Roy Keane, a Sunderland menedzsere, míg Rafa Benitez az egykori manchesteri középpályást magasztalta, mondván, 5 év múlva kiderül, mire viszi az edzői kispadon. "Jó edző, de idővel nagyszerű szakember lehet" - vélte a spanyol kolléga.

A hazai együttesben Whitehead térdsérülés miatt a kispadra sem ülhetett le, McShane azonban rendbe jött, így nem kellett Leadbitterre bízni a védelem irányítását. A vendégcsapatban Gerrard törött lábujjával már játszott néhány meccset, ezúttal pihenőt kapott Rafa Beniteztől, helyét Sissoko vette át, de először kapott helyet a kezdőcsapatban a nyáron szerződtetet ukrán Voronyin is.

20 másodperc sem telt el, s Voronyin majdnem meghálálta a bizalmat, egy fantasztikus indítás után kilépett a védők közül, ám lövése a kivetődő Gordonon lelassult, így a bal kapufa előtt beérték a védők és szögletre mentettek.

A 14. percben Xabi Alonso 20 méteres lövése zúgott el a kapu mellett, majd két perc múlva kényszerű csere bontotta meg Liverpool kezdő 11-ét: Murphy olyan orrsérülést okozott Hyppiának, hogy a finn védőnek el kellett hagynia a pályát, helyére Agger érkezett.

Érdekes módon Roy Keane is váltott, Richardson helyett Stokes állt be, aki a 24. percben majdnem a vezetést is megszerezte a Sunderlandnek, ám Chopra jó kiugratását követően lövését Reina védte, a védők meg takarítottak.

A 37. percben Sissoko igazolta Benitezt, a Gerrardot pótló mali középpályás ugyanis a Voronyin által visszatett labdát 20 méterről, jobb külsővel hatalmas gólt ragasztott Gordon kapujába (0-1). A félidő utolsó pillanataiban még egy impozáns akció végén Fernando Torres csukafejesét védte nagy bravúrral Gordon.

Forrás: EPA

Sissokót köszöntik a társak gólja után

A második játékrészt is kettejük csatája vezette be, Gordon ezúttal is túljárt a spanyol csatár eszén. A mezőnyben óriási fölényt harcolt ki a vendégcsapat, a Sunderland csak akkor tudott nyomást gyakorolni Reina kapujára, amikor a védelemben kulcsszerepet betöltő Carragher megsérült.

Érdekesség, hogy a válogatott hátvéd sérülten is hosszú percekig a pályán maradt, s hiába integetett, majdnem tíz perc alatt reagált a kispad, s érkezett helyette a csere...

A 77. percben Voronyin távoli lövését védte a jobb saroknál Gordon, két perc múlva ismét az ukrán próbálkozhatott, ám a skót válogatott kapus ezúttal lábbal hárított. A 87. percben aztán sokadik kísérletre már Voronyin sem tudott hibázni, 13 méteres lövése utat talált a bal alsó sarokba (0-2).

A Liverpool megérdemelt győzelmet aratott, ezzel az örökmérleg továbbjavult: a két fél Premier League-beli összecsapásai közül ugyanis a Sunderland mindössze egyszer tudott nyerni: még 2002 decemberében.

Két veretlen csapat találkozott a Stamford Bridge-en, ahol a Chelsea a Portsmouth-t látta vendégül, a látogatók menedzsere az a Harry Redknapp, aki "civilben" Frank Lampard nagybátjya. A papírformának megfelelően a Kékek kezdték jobban a meccsét, de Pizarro két alkalommal is centikkel tévesztette el a kaput. A 31. percben viszont Drogba szépen sarkalt Lampard elé, aki 20 méterről laposan vette be James kapuját, aki ugyan beleért a labdába, de hárítani nem tudott.

A Pompey Matt Taylor révén válaszolhatott volna, de Ben Haim közreműködése miatt a labda nem a bal sarokban, hanem a kapu mellett hagyta el a játékteret. A szünet után a Chelsea őrizte előnyét, sőt, néhány kontrából akár növelhette is volna, a Portsmouth pedig többször is közel került az egyenlítéshez volna, a legnagyobb lehetőség Hreidarsson előtt adódott a hajrában, akinek bólintását Ashley Cole csukafejessel mentette a gólvonalról.

Forrás: EPA

Essien arckifejezéséből úgy tűnik, Muntari nem a labdát találta el ennél a becsúszásnál

José Mourinho csapata ezzel átvette a vezetést a tabellán, az eddigi listavezető Manchester City ugyanis kikapott az Arsenaltól. A City sokáig jól tartotta magát, sőt, Martin Petrov és Emile Mpenza is ziccert rontott az Ágyúsok kapujánál. A 65. percben büntetőhöz jutott Arsene Wenger csapata, de Kasper Schmeichel lábbal védte Van Persie kísérletét, aztán túljárt később Fabregas eszén is.

A spanyol középpályás aztán a 80. percben Hleb passza után Scmeichel szeme közé vágta a labdát, ami győzelmet ért az Arsenalnak. A Bolton az Anelka, Diouf duó vezérletével 3-0-ra verte a Readinget, ez volt a Wanderers első diadala az idényben, a vesztes félnél Máté Péter nem jutott szóhoz. Szintén először érezhette meg a győzelem ízét a Birmingham City, amely Cameron Jerome duplájával gyűrte le a Derbyt, valamint az Aston Villa, amely 0-1-ról fordított a Fulham ellen, Maloney a legutolsó pillanatban szerezte meg a mindent eldöntő gólt.

Lee Bowyer akadályozta meg a Wigant abban, hogy sorozatban harmadszor is elvigye a három pontot az Upton Parkból, miután a 81. percben egalizált az idényben eddig szárnyaló Athletic ellen. A nap zárómeccsén a Blackburn Sanra Cruz szemfüles góljával sokáig győzelemre állt a Goodison Parkban, de a szívósan harcoló Everton a 78. percben egyenlített, amikor Arteta beadását McFadden pörgette a bal alsóba.

Premier League, 4. forduló:
Sunderland - Liverpool 0-2 (0-1)
Sunderland, 45 645 néző
v.: Mark Halsey
Sunderland: Gordon - Halford, McShane, Nosworthy, Wallace - Miller, Etuhu, Yorke (Leadbitter, 61.), Richardson (Stokes, 20.) - Chopra, Murphy (Connolly, 78.)
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher (Riise, 75.), Hyypia (Agger, 15.), Arbeloa - Pennant, Alonso, Sissoko, Babel (Kuyt, 88.)- Torres, Voronyin
gól: Sissoko (37.), Voronyin (87.)

Arsenal - Manchester City 1-0 (0-0)
gól:
Fabregas (80.)

Aston Villa - Fulham 2-1 (0-1)
gól:
Knight (51., öngól), Maloney (90.), illetve Dempsey (6.)
piros lap: Baird (68., Fulham)

Bolton Wanderers - Reading 3-0 (1-0)
gól: Speed (32.), Anelka (60.), Braaten (90.)

Chelsea - Portsmouth 1-0 (1-0)
gól:
Lampard (31.)

Derby County - Birmingham City 1-2 (0-1)
gól:
Oakley (51.), illetve Jerome (1., 63.)

West Ham United - Wigan Athletic 1-1 (0-0)
gól:
Bowyer (81.), illetve Scharner (78.)

Everton - Blackburn Rovers 1-1 (0-1)
gól: McFadden (78.), illetve Santa Cruz (15.)