Vágólapra másolva!
Kedd délután 22 éves korában elhunyt Antonio Puerta, az UEFA-kupa-győztes FC Sevilla labdarúgója, aki a Getafe elleni, hazai bajnoki mérkőzésen elvesztette az eszméletét.

A futballista a szombat esti találkozó első félidejében esett össze a pályán, miután szívinfarktust kapott. Csapattársai siettek a segítségére, Ivica Dragutinovic akadályozta meg, hogy lenyelje a nyelvét. Puerta hamarosan visszanyerte az eszméletét, és segítséggel ugyan, de a saját lábán hagyta el a játékteret. Később az öltözőben ismét elájult, újra kellett éleszteni.

A játékos az újraélesztést követően a Virgen del Rocio kórházba került, ahol az intenzív osztályon kezelték. A kórház folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt a középpályás állapotáról, amely percről percre romlott.

Puerta holttestét hamarosan a Sanchez Pizjuan-stadionba szállítják, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket, s ezt fogja tenni Ángel María Villar, a spanyol szövetség elnöke, valamint Luis Aragonés szövetségi kapitány is, akik már elindultak Sevillába, hogy megemlékezzenek Puertáról. A temetésre csütörtökön kerül sor.

"Szörnyű pillanatokat élünk meg. Talán egyszer majd tudok nyilatkozni erről az ügyről, de jelenleg erre képtelen vagyok" - mondta Jose Maria del Nido, a klub elnöke.

Antonio Puerta 1984. november 26-án született, egyszeres spanyol válogatott labdarúgó. A mindössze 22 esztendős focistát legtöbbször bal oldali középpályásként játszatták, ám - ha kellett - a védelemben is bevethető volt. Tehetségéről mindent elmond, hogy a közelmúltban az Arsenal, a Manchester United és a Real Madrid is érdeklődött iránta, a legélénkebben Alex Ferguson 2007-ben angol aranyérmes alakulata.

A 183 centiméter magas fedezet korábban meghatározó tagja volt az U21-es spanyol nemzeti csapatnak, 2002 és 2004 között a Sevilla B-ben szerepelt, azóta a felnőtt együttesben 53 fellépésén 5-ször volt eredményes. Csapatával az utóbbi években parádézott: 2006-ban és idén elhódította az UEFA-kupát (májusban az Espanyol elleni büntetőpárbajban a mindent eldöntő 11-est éppen ő értékesítette), tavaly az európai Szuperkupát is. Spanyolországban 2007-ben a Király-kupát és a Szuperkupát is megnyerte az andalúz gárdával.


Augusztus 31-én, pénteken a Sevillával ismét európai Szuperkupa-döntőt játszhatott volna Puerta, ám a Monacóban 20.45-kor kezdődő Milan elleni összecsapáson már nem érezheti meg a siker ízét.

"A Milan elnöke, igazgatója, stábja, teljes csapata és minden alkalmazottja siratja az elhunyt Antonio Puertát, továbbá együttérzéséről biztosítja a sevillai barátokat, valamint a játékos családját. A Milan kész elfogadni az UEFA bármely döntését, amely az európai Szuperkupa-mérkőzés lejátszására, illetve esetleges elhalasztására vonatkozik" - áll a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan hivatalos közleményében.

Az andalúz klub arról tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget, hogy az európai szövetség, az UEFA hozzájárult a keddi, AEK Athén elleni Bajnokok Ligája-selejtező - amelynek első felvonását 2-0-ra nyerte a Sevilla - elhalasztásához. A találkozót hétfőn pótolják be, így elmarad az akkorra tervezett Osasuna elleni bajnoki mérkőzés.

William Gaillard UEFA-szóvivő elmondta: a pénteki Szuperkupa-döntő előtt természetesen megemlékeznek a játékosról, ugyanakkor a szervezet azt is elfogadná, ha a Sevilla játékosai nem akarnának pályára lépni.