Vágólapra másolva!
Az év elején még úgy tűnt, hogy a magyar válogatott következő ellenfele, a török nemzeti tizenegy jó úton halad afelé, hogy a 2002-es vébé után végre ismét kijusson egy nagy nemzetközi viadalra, ám a félholdasok a legutóbbi három Eb-selejtezőjükön nyeretlenek maradtak, és így nehéz helyzetbe kerültek. Továbbjutási esélyeik életbe tartása érdekében a törököknek mindenképpen nyerniük kellene Magyarország ellen, de a meccs nem csak azért lesz különleges a számukra.

A török válogatott ugyanis majd két év után léphet ismét pályára hazájában, köszönhetően annak, hogy végre lejár az eltiltás, amit az együttes még a 2006-os világbajnokság pótselejtezőjén történt események miatt kapott.

Akkor a svájciakat ugyan 4-2-re sikerült legyőzniük Hakan Süküréknek, de az eredmény azt jelentette, hogy a helvétek jutottak ki a viadalra, és ezt a hazai futballisták nem viselték valami jól: a lefújás után a pályán, majd az öltözőfolyosón is verekedés tört ki a két együttes között, sőt, a svájciak azt állították, hogy a rendőrség sem igyekezett megvédeni őket

Ehhez jött még a török szurkolók szinte megszokott fanatizmusa (a svájci csapatbuszt még a meccs előtt tojásokkal dobálták meg), összességében véve tehát a félholdasok még olcsón megúszták: az UEFA először hat, semleges pályán lejátszandó, zárt kapus tétmérkőzéssel büntette meg a törököket, de ezt később háromra csökkentették.

Az Eb-selejtezők során tehát Fatih Terim együttese első három "hazai" mérkőzését Németországban játszotta le, és valóban otthon most szerepelhet először. Az ominózus, Svájc elleni találkozót 2005. november 16-án játszották, vagyis a török válogatott majd két év után szerepelhet megint saját közönsége előtt.

A kontinensviadal kvalifikációs sorozatának elején azonban úgy tűnt, hogy a hazatérés egyben diadalmenet lehet, elvégre a török együttes pazarul kezdte az Eb-selejtezőket. A Málta és Moldávia elleni "hazai" győzelem ugyan még nem számított különleges eredménynek, ám a gárda idegenben is remekelt, és előbb Magyarországon, majd Görögországban gyűjtötte be a három pontot, vagyis négy mérkőzés után százszázalékos teljesítménnyel vezette a csoportot.

Különösen a hellének elleni diadal okozott eufóriát az országban, hiszen az aktuális Európa-bajnokot sikerült megverni, arról nem is beszélve, hogy a két ország meglehetősen régóta rivalizál egymással, és nem csak a futballpályán.

Utóbbi mérkőzést idén március 24-én játszották, és négy nappal később a törökök Norvégiát fogadták Frankfurtban azzal a tudattal, hogy ha azt a meccset hozzák, akkor fél lábbal már az Európa-bajnokságon érezhetik magukat.

A lefújáskor azonban a félholdasok az egy pontnak is örülhettek, hiszen a skandinávok a szünetben már 2-0-ra vezettek, és a török csak a két gólt szerző Hamit Altintopnak, na meg a nagyokat bakizó norvég kapusnak, Thomas Myhrének köszönhették, hogy ki tudtak egyenlíteni.

Nézze meg a törökök máltai pontvesztését!

Ez a pontvesztés azonban még belefért volna, ha a folytatásban a gárda nyeri a meccseket, azonban júniusban a törökök Boszniában 3-2-es vereséget szenvedtek (pedig kétszer is ők szereztek vezetést), az igazi mélyütést pedig a pár nappal ezelőtti, Málta elleni döntetlen jelentette.

A szigetországban Fatih Terim együttese kétszer is hátrányba került, és bár mind a két alkalommal villámgyorsan egyenlíteni tudott, a győzelmet nem tudta megszerezni, pedig megvoltak hozzá a lehetőségei - ráadásul a hajrában kis híján a máltaiak rúgtak még egy gólt.

A török csapat helyzete persze még így sem rossz a selejtezőcsoportban, de az együttes innentől kezdve már nem engedheti meg magának, hogy újabb pontokat veszítsen a grupp "kiscsapatai" ellen, vagyis a magyarok elleni győzelem kötelező Hakan Sükürék számára. Ehhez jön még a hazatérés miatti fokozott várakozás, vagyis a hazaiakon kétségtelenül nagy lelki teher lesz az Inönü-stadionban, a Besiktas otthonában - viszont egy esetleges győzelem óriási energiákat szabadíthat fel a játékosokban.

Forrás: EPA

Hakan Sükür még mindig sztár

Fatih Terim mesternek tehát nincs könnyű dolga, és főleg a védelem összeállításánál főhet a feje: a legutóbbi három Eb-selejtezőn kapott hét gól jelzi, hogy a hátsó alakzat nem valami stabil, de a szakvezetőnek a sérülések miatt nincs túl sok variációs lehetősége. A mindössze egy selejtezőről hiányzott jobbhátvéd, Sabri Sarioglu sérülés miatt biztosan nem játszhat, és első számú helyettese, Hamit Altintop (aki a kvalifikációs sorozatban általában a középpályán kapott lehetőséget, de korábban többször is játszott jobbhátvédet mind a válogatottban, mind a klubjában) szintén fájlalja a térdét.

Így könnyen lehet, hogy Ibrahim Toraman kihúzódik a védelem jobb oldalára, belül pedig az utólag behívott Emre Asik, illetve az eddig csak egy selejtezőt kihagyó Servet Cetin játszik majd. Utóbbi futballista ugyan gólt fejelt a máltaiaknak, ám alaposan benne volt a bekapott találatokban, azonban Gökhan Zan sérülése miatt Terim nem nagyon tehet be mást a védelem tengelyébe.

A törököknél egyébként a kapusposzt is problémás, hiszen az Eb-selejtezők során már három portás is védett a félholdasoknál: Volkan Demirel, Rüstü Recber és Hakan Arikan. Ellenünk valószínűleg utóbbi áll majd a kapuban, a tartalék pedig Rüstü lesz: érdekesség, hogy jelenleg mindketten a Besiktasnál vannak, ahol ugyanez a felállás.

A Málta elleni találkozón a török középpályáról nagyon hiányzott a brazil származású Mehmet Aurélio, akinek eltiltás miatt kellett kihagynia azt az összecsapást. Ő kulcsfigurának számít Terimnél, hiszen általában a középpályások közül csak neki van kifejezetten védekező feladata, és ez alighanem ellenünk is így lesz.

A fiatal tehetség, Arda Turan sérülés miatt biztosan nem játszik majd a magyarok ellen, de a nem teljesen egészséges Ayhan Akman, illetve Emre Belözoglu alighanem ott lesz a pályán, akárcsak Tuncay Sanli, aki jobbszélsőként, irányítóként vagy akár csatárként is bevethető. A támadósorban azonban alighanem Halil Altintop és Hakan Sükür szerepel majd: utóbbi játékos eddig mindegyik selejtezőn a kezdő tizenegy tagja volt, és immár élő legendának számít Törökországban. A Boszporusz Bikája becenévre hallgató futballista nemrégiben döntötte meg a gólrekordot a török élvonalban, és a válogatottban sem szerzett nála több gólt senki: már 51 dugónál jár címeres mezben.