Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club ingatlan-együttesének értékesítésére kiírt nyilvános pályázatra nem érkezett ajánlat - tájékoztatta közleményében hétfő délután a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy a megadott határidőig egyetlen befektető sem nyújtott be pályázatot az Üllői úti 6 plusz 2 hektáros telek tulajdonjogának megszerzésére.

A zöld-fehér klub a sikeres pályázattól remélte, hogy megoldódnak anyagi gondjai és sikerül törlesztenie a becslések szerint kétmilliárd forint körüli adósságát.

Rieb György, az FTC elnöke nem érti, miért nem érkezett egyetlen ajánlat sem, hiszen elmondása szerint három befektetőjelölttel is tárgyaltak. "Úgy gondolom, hogy nagyon mögé kell néznünk a dolgoknak. És ez nem afféle költői túlzás, mert mindenképpen érdekes az, hogy volt három érdeklődő, végig egyeztettek velünk, sőt meg is vették a pályázati kiírást, ám az utolsó pillanatban mégsem adták be a pályázatot" - nyiltakozta Rieb a klub hivatalos honlapján. "Lehet, hogy formai okai voltak ennek, lehet, hogy jogi, de az is lehet, hogy túl drágának tűnt a befektetés, ezt most még nem tudom."

Kérdéseinek egy részére az elnök már kedden választ kaphat, az eddigi legkomolyabb érdeklődő, Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa ugyanis kedden Budapestre érkezik, hogy tárgyaljon a Ferencváros megvételéről.

A KVI 4,16 milliárd forintos limitáron immár a harmadik pályázatot írta ki június végén, az ajánlatokat hétfőn 10 óráig lehetett benyújtani. A pályázónak az ingatlan vételárán felül vállalnia kellett volna, hogy a meglévő stadiont két éven belül felújítja legalább 1,2 milliárd forint + áfa bekerülési értéken úgy, hogy az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. összesen mintegy 20 millió forint névértékű részvénycsomagját legalább 800 millió forintért megvásárolja.

A szerződésben az ajánlattevőnek biztosítania kellett volna 25 éves határozott időtartamra az FTC számára a stadion használatának lehetőségét, valamint az FTC ügyvezetése és szakosztályai számára szükséges, legalább "C" kategóriájú irodákat. A használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyár-bevételének 25 százaléka lett volna a kiírás szerint.

Karácsonyi András vagyonkezelési igazgató a pályázati anyagot megvásárló cégekről később ígért információt.

A hat plusz két hektáros ingatlanra először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Ezután újrakezdődtek a tárgyalások a fővárosi klub, a KVI, a Nemzeti Sporthivatal és a Sportfolió Kht. részvételével. A múlt év június 8-án kiderült, hogy mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 7-i döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt a második pályázat.