Vágólapra másolva!
Dudek - G. Neville, Puyol, Materazzi, Maldini - Ballack, Vieira, Riquelme, Kewell - Ronaldo, Zigic. Ez a tizenegy futballista akár a szezon álomcsapatát is alkothatná, ám különböző okok miatt a jelenlegi idényben eddig egyikük sem játszott egyetlen másodpercet sem klubjában.

Míg bő 20 esztendővel ezelőtt lehetséges volt, hogy egy klub maximum 15 futballistával játsszon végig egy szezont, addig manapság már majd mindegyik egyesület arra törekszik, hogy egy legalább 22, de inkább 25-26 fős keretet állítson össze.

Az úgynevezett rotációs szisztéma elterjedése még inkább elősegítette ezt a folyamatot, amelynek eredményeképpen egyre gyakrabban fordul elő, hogy ismertnek számító, sőt, kifejezetten világklasszisnak tartott focisták is leülnek a kispadra, és adott esetben onnan nézik végig csapatuk mérkőzését. A legnagyobb sztárok persze elsősorban sérülés miatt szoktak hiányozni, és a bevezetőben felsorolt játékosok többsége is ezért nem lépett még pályára ebben az idényben, de azért akadnak kivételek.

Itt van például a kapusposzton megjelölt Jerzy Dudek, aki az utóbbi években már hozzászokhatott ahhoz, hogy a kispadon üljön, elvégre a Liverpool FC-nél José Reina kiszorította a kapuból. Alighanem jól tudta, hogy a Real Madridnál is hasonlóra számíthat, de a királyi gárdánál felajánlott fizetés meggyőzhette arról, hogy BL-győztesként és 56-szoros lengyel válogatottként is leüljön a madridi alakulat kispadjára.

A Manchester United jobbhátvédje, Gary Neville viszont szinte biztosan a kezdő tizenegyben kapna helyet, ha egészséges lenne, azonban a manchesteri őskövület jelenleg sérüléssel bajlódik - igaz, a hírek szerint hamarosan megkezdheti az edzéseket.

A 85-szörös angol válogatott védő, aki már közel 550 mérkőzésen szerepelt a MU színeiben tehát hasonló helyzetben van, mint az FC Barcelona középhátvédje, Carles Puyol, aki még júniusban dőlt ki a sorból, és ebben a szezonban még csak a lelátóról nézhette társait. A katalánok csapatkapitánya viszont már el is kezdte a tréningezést, így hamarosan ismét a pályán köszönthetik őt a Barca fanatikusai.

Az FC Internazionale labdarúgója, Marco Materazzi helyzete abból a szempontból különleges, hogy ő már játszott egy meccset ebben az idényben, azonban nem klubjában, hanem a válogatottban, és a magyarok elleni, budapesti találkozón sérült meg. A kőkemény középhátvéd kapcsán eleinte attól féltek, hogy ebben az esztendőben már nem is játszhat, de a hírek szerint ennél hamarabb visszatérhet a pályára.

A másik milánói egyesületnek, az AC Milannak is van egy nagy hiányzója a védelemben: Paolo Maldini utoljára a Bajnokok Ligája fináléjában szerepelt, ahol csapatkapitányként magasba is emelhette a trófeát, ám a felkészülési időszakban megsérült, és eddig nem léphetett pályára a szezon során.

Forrás: EPA

A középpályások közül a legspeciálisabb helyzetben alighanem Juan Román Riquelme van, aki nem sérült, és a nyáron még kiváló formában futballozott a Copa Américán az argentin válogatottban. Klubja, a Villarreal CF a nyáron azonban nem tudott megegyezni a dél-amerikaiért érdeklődőkkel (pedig az Atlético Madrid esetében több forrás már kész tényként kezelte a transzfert), így aztán Riquelme visszatért a "sárga tengeralattjáróhoz". Azóta rendszeresen edz a csapattal - hogy aztán a tréner, Manuel Pallegrini egyszer se nevezze a találkozókra...

Az FC Internazionale francia középpályása, Patrick Vieira elméletileg sérülés miatt nem játszott még a bajnokságban, ugyanakkor hazája válogatottjában kétszer is pályára lépett, ami alapján a drukkerek kezdték kétségbe vonni sérülése komolyságát, illetve azt, hogy a focista mennyire érzi elhivatottnak magát a klub irányában.

Ellentétes gondolatok merültek fel Michael Ballack esetében, hiszen a Chelsea FC még csak nem is nevezte őt be a Bajnokok Ligájára, ami még akkor is kellemetlen, ha tudjuk, hogy a német középpályás sérült. A londoni klub orvosai szerint bizonytalan Ballack felépülésének ideje, a német válogatottnál viszont úgy vélték, hogy már októberben pályára léphet.

A csatárok közül a brazil Ronaldo esete is megér egy misét, hiszen a Fenomén kapcsán a nyáron másról sem lehetett hallani, mint hogy kiválóan sikerült a felkészülése, és bombaformában várja a bajnoki rajtot. Ehhez képest egyelőre még nem lépett pályára az idény során, ráadásul sérülését a Milan orvosai félrediagnosztizálták, így aztán Ronaldo Brazíliában, a válogatott doktoránál keresett gyógymódot.

Furcsa "álomcsapatunk" tagjai közül alighanem a Valencia CF szerb támadója, Nikola Zigic léphet pályára a leghamarabb, lehet, hogy már a hét végén, a Recreativo Huelva ellen bemutatkozik új klubjában. A Racing Santandertől a nyáron 20 millió euróért megvett csatár eddig sérülés miatt nem szerepelt a spanyol csapatban, igaz, ez a sérülés nem akadályozta meg abban, hogy hazája színeiben a finnek és a portugálok elleni Eb-selejtezőn is pályára lépjen.