Vágólapra másolva!
Október 8-án, hétfőn délután gálamérkőzésre kerül sor a karlsruhei Wildpark-stadionban: a visszavonuló Jens Nowotny búcsúztatására a 2006-os német válogatott a Karlsruher SC egykori és mostani sztárjai ellen lép pályára. A KSC drukkerei tehát ismét láthatják régi kedvenceiket, és a meccsnek jobb időpontot nem is nagyon választhattak volna, hiszen a klub hosszú idő után ismét a legjobbak között szerepel, ráadásul Hajnal Tamás vezérletével kilenc forduló után újoncként a második helyen áll a tabellán.

Nem véletlen, hogy a később elsősorban a Bayer Leverkusennél ismertté vált Jens Nowotny Karlsruhéban búcsúzik a profi futballtól, hiszen a védő itt kezdte pályafutását, és tagja volt annak a KSC-nek, amely az 1990-es évek közepén stabil középcsapatnak számított a Bundesligában, és 1994-ben egészen az elődöntőig jutott az UEFA-kupában.

A csapatban akkor olyan klasszisok futballoztak, mint Oliver Kahn vagy Szergej Kirjakov (Thomas Hässler csak később lett a klub játékosa), és a karlsruhe-i egyesület a német első osztály egyik legszimpatikusabb egyesületének számított. Miközben a klub rendre eladta a legjobbjait (elsősorban a Bayern Münchennek, hiszen a bajorok a KSC-től vették meg Mehmet Schollt, Oliver Kreuzert, Oliver Kahnt, Michael Tarnatot és Torsten Finket is), hat éven keresztül mindig a nyolcadik és a hatodik hely között végzett a Bundesligában, és 1995-ben kupadöntőt is játszhatott.

A korabeli vezetőség joggal érezhette, hogy a klub akár egy szinttel feljebb is léphet, és elindították az ambiciózus, "Karlsruhe 2000" nevű projektet, amely azonban katasztrofális eredményt hozott: a csapat óriási meglepetésre 1999-ben kiesett az élvonalból (ráadásul a szezon közben a 12 éve az egyesületnél dolgozó sikeredzőt, Winfried Schäfert is menesztették), majd három évre rá még nagyobb szenzációt keltve a másodosztályban is utolsó lett.

A Regionalligában csak egy évet töltött el a gárda, de az anyagi csőd közelébe került, és csak a helyi önkormányzat segítsége mentette meg attól, hogy végleg eltűnjön a süllyesztőben. A KSC-nek öt éven keresztül esélye sem volt arra, hogy visszakerüljön a legjobbak közé, a 2006-2007-es pontvadászatban azonban megnyerte a másodosztály küzdelmeit, és így kilenc év után ismét a Bundesliga első osztályában szerepelhet.

Forrás: EPA

Hajnalék a Schalkét is megleckéztették

A klub az előző szezonban a Bundesliga 2-ben rendkívül attraktív támadófutballt játszott, nem véletlen, hogy a Karlsruhe szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 69-et, ráadásul a gólkirály is innen került ki az olasz származású Giovanni Federico személyében, aki egymaga 19 alkalommal volt eredményes, és emellett még 14 gólpasszt is adott.

Őt azonban nem tudta megtartani az egyesület, hiszen lejárt a szerződése, és a Borussia Dortmund le is csapott rá, de más kulcsember nem ment el a nyáron a KSC-ból: a távozók közül még a cseh csatár, Jirí Kaufman, illetve a középpályás Jan Männer és a védő Thomas Kies lépett gyakrabban pályára, de mindketten csak kiegészítő embernek számítottak.

Ami az erősítéseket illeti, a csapat mestere, Edmund Becker igyekezett olyan focistákat igazolni, akik rendelkeztek élvonalbeli tapasztalattal, mert a másodosztályban szerepelt keret tagjai között csak kevés ilyen játékos akadt. Legalább ilyen fontos szempont volt az is, hogy a kiszemeltért ne kelljen fizetni: ennek megfelelően a hat új szerzeményből öt teljesen ingyen érkezett. Az egyetlen futballista, akiért pénzt adtak ki, a magyar középpályás, Hajnal Tamás volt, akit 450 ezer euróért vettek meg az 1. FC Kaiserslauterntől.

Ez is jelzi, hogy a szakvezető nagyon fontos szerepet szánt Hajnalnak, ami összefüggött a csapat szerkezeti átalakításával. A másodosztályban ugyanis a KSC 4-4-2-es felállásban futballozott, mindössze egyetlen védekező középpályással, viszont klasszikus irányító nélkül, Becker azonban úgy ítélte meg, hogy az élvonalban ennél valamivel defenzívebb taktikára van szükség.

Ennek megfelelően a Karlsruhe az első fordulóban már 4-5-1-es felállásban lépett pályára, a középpályán két, kifejezetten védekező feladattal ellátott labdarúgóval, előttük pedig két szélsővel és egy karmesterrel - utóbbi, rendkívül fontos pozíció lett Hajnalé. A magyar futballista pedig eddig szinte tökéletesen látja el a dolgát: kilenc forduló alatt három gólt szerzett és öt gólpasszt adott.

Persze nem csak Hajnal remeklésének köszönhető, hogy a KSC kilenc játéknapot követően ilyen előkelő helyen áll a tabellán. A magyar középpályás kiváló pontrúgásai nyomán a két középső védő, Maik Franz és Mario Eggimann egyaránt két-két találatot ért el, a kapus Markus Miller pedig többször is bravúrokkal bizonyította, hogy kiváló formában van.

A jelek szerint az is remek húzás volt a tréner részéről, hogy az előretolt ék pozíciójában az első három fordulóban favorizált Edmond Kapllani helyén immár Sebastian Freist szerepelteti, ő ugyanis sokkal hatékonyabban futballozik, mint albán kollégája. Egy másik személyi csere volt még az, hogy az egyik védekező középpályás Godfried Adoube helyett Massimiliano Porcello lett, ő ugyanis amellett, hogy alapfeladatát ellátja, sokkal többet tör előre - már neki is van két gólja.

A legnagyobb erénye azonban a KSC-nek kétségtelenül a rendkívüli csapategység, amit a szakvezető igyekszik erősíteni. A Kickerben adott interjújában például arra a kérdésre, hogy Hajnal személye mennyire fontos a sikerek szempontjából, kifejtette: a jó szereplés az egész csapat érdeme, nem egy focistáé. Kilenc forduló alatt a gárda mindössze 17 labdarúgót vetett be, ami a legalacsonyabb szám a Bundesligában, és a kezdő tizenegy a fent említett két váltás kivételével egyáltalán nem változott.

Becker ezzel részben a szükségből faragott erényt, hiszen a Karlsruhe rendelkezik a legkisebb kerettel az első osztályban. Ez egy esetleges sérüléshullám idején akár még gondot is jelenthet, de egyelőre erről szó sincsen, a csapat pedig a jó eredmények nyomán egyre nagyobb önbizalommal játszik.

Hétfő délután a Wildpark-stadionban ugyan Jens Nowotnyt és az 1994-es KSC-t fogják ünnepelni, de kicsit azért a mostani gárdának is szólni fog a tapsvihar, főleg, hogy a hírek szerint a jelenlegi keret tagjai is ott lesznek majd a pályán. És ha a csapat így folytatja a szereplését, akkor Miller, Franz, Hajnal és a többiek bekerülhetnek az egyesület aranykönyvébe Kahn, Nowotny vagy Hässler mellé.