Vágólapra másolva!
Már csak négy játéknap van hátra az Eb-selejtezőkből, és november végére eldől, hogy melyik 14 válogatott csatlakozik a kontinensviadal két rendezőjéhez, Ausztriához és Svájchoz - egyelőre még azonban rajtuk kívül egyetlen csapat sem érezheti magát biztos befutó pozícióban. A legutóbbi fordulók után azért valamelyest tisztult a kép, de a legtöbb csoportban még mindig legalább három együttes verseng a továbbjutásért, az egyetlen kivételt a D csoport jelenti. A szombati játéknap előtt áttekintjük az esélyeket.

Négy körrel a zárás előtt még mindig négy válogatottnak van esélye arra, hogy kiharcolja a továbbjutást, de a jelenlegi állás mindenképpen meglepetésnek számít, hiszen az előzetes esélylatolgatások során egyértelműen a portugál és a szerb nemzeti csapat tűnt favoritnak, most azonban a lengyelek és a finnek is előttük állnak - igaz, e két ország egy mérkőzéssel többet játszott. Főleg a finnek remeklése számít szenzációnak, hiszen az északi együttes még soha nem szerepelt sem Európa-bajnokságon, sem világbajnokságon.

Az angol Roy Hodgson által irányított csapat kiválóan kezdte a selejtezősorozatot, hiszen egy lengyelek elleni idegenbeli győzelemmel nyitott, de később úgy tűnt, hogy ez csak fellángolás volt, hiszen a finnek kikaptak Azerbajdzsánban, majd Szerbia legjobb labdarúgói Helsinkiből is elvitték a pontokat. A gárda azonban ismét összekapta magát, pedig a még mindig az egyik legjobbnak tartott finn focista, Jari Litmanen a legutóbbi négy meccsen nem játszott - bár egyes vélemények szerint éppen az ő kihagyása tett jót az együttesnek, mert a többiek nem mindenáron rá akarnak építeni.

A finneknek egyébként is elsősorban a védelmük kiváló, Sami Hyypiä, Hannu Tihinen és Petri Pasanen kiváló egységet alkot, de az északiaknak újabb bravúrokra lesz szükségük, ha ki akarnak jutni az Eb-re - ugyanis három hátralévő meccsükből kettőt is idegenben játszanak, ráadásul az utolsót Portugáliában.

Ennek megfelelően a portugál együttes helyzete sem olyan rossz, mint azt a tabella mutatja, de az utóbbi mérkőzéseken rendkívül értékes pontokat veszítettek. Luiz Felipe Scolari együttese legutóbbi három összecsapásán egyaránt döntetlent ért el, pedig kétszer is otthon játszhatott - mind a lengyelek, mind a szerbek ellen az utolsó percekben engedte ki a kezéből a győzelmet.

Forrás: EPA

Cristiano Ronaldo mosolyoghat, a portugálok még ott lehetnek a 2008-as Eb-n

Tény, hogy Cristiano Ronaldóék meglehetősen balszerencsések voltak, hiszen előbb egy kapufáról a kapus hátára pattanó labda, majd egy egyértelmű lesgól miatt nem tudtak nyerni, de ha korábban nagyobb előnyt szereznek, akkor ezek a gólok vajmi keveset számítottak volna. Újabb botlást mindenesetre már nem engedhetnek meg maguknak, és Örményországban, majd Kazahsztánban is nyerniük kell, ha ott akarnak lenni az Eb-n - a legutóbbi kontinensviadal ezüstérmesétől a kiesés nagy blama lenne.

A portugálok azért alighanem ott lesznek az első két hely valamelyikén, és jelenleg úgy tűnik, hogy a lengyel válogatott lehet a másik továbbjutó. A legutóbbi két vébén egyaránt szerepelt gárda számára ez azért is lenne hatalmas eredmény, mert Lengyelország sohasem szerepelhetett még Európa-bajnokságon.

A Leo Beenhakker által irányított együttes következő két meccsét otthon játssza, ráadásul gyengébb ellenfelekkel szemben, és ha ezeket hozza, akkor az utolsó játéknapon Szerbiában már egy döntetlen is elég a számára. Márpedig a szerbek otthon korántsem olyan félelmetesek, mint az ember gondolná, elvégre a belgákat és az azerieket is csak 1-0-ra verték meg, Portugáliával és Finnországgal pedig ikszeltek.

Szombati párosítás:
Örményország - Szerbia, Jereván 17 ó
Azerbajdzsán - Portugália, Baku 18
Lengyelország - Kazahsztán, Varsó 20.30
Belgium - Finnország, Brüsszel 20.45