Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 16.20 órakor Málta csapatát fogadja Európa-bajnoki selejtezőn a fővárosi Szusza Ferenc-stadionban. Várhidi Péter nagyon sokat köszönhet a máltai válogatottnak: ha tavaly októberben a szigetország együttese nem győzi le a Bozsik Péter által irányított magyar gárdát, akkor a volt újpesti trénerből aligha lett volna szövetségi kapitány. Valószínűleg az sem túlzás, hogy a jelenlegi minden idők legerősebb máltai válogatottja, amelyet nem árt óvatosan kezelni, de a szigetországban úgy vélik: a budapesti pontszerzés nagy bravúr lenne a részükről.

A máltai labdarúgás gyökerei meglehetősen messzire nyúlnak, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy a sziget 1814-től kezdve hivatalosan is a Brit Birodalom része volt.

A sportágat értelemszerűen az angolok űzték először Máltán, az első feljegyzett mérkőzést 1886-ban játszotta a Shropshire Regiment és a Cospicua St. Andrews nevű egyesület. A Máltai Labdarúgó-szövetség 1900-ban alakult meg, és egy évvel később rendezték meg az első bajnokságot, amely azonban még nem számított hivatalosnak: a históriáskönyvekben az első máltai bajnokcsapatot 1910-ben jegyzik, ekkor a Floriana végzett az élen. Ebben a pontvadászatban öt gárda vett részt, amelyek közül a bajnokcsapat mellett a Sliema Wanderers jelenleg is az első osztályban játszik.

A Máltai-kupát először 1935-ben írták ki, ám válogatottat csak 1957-ben állított ki a sziget, ráadásul az első mérkőzést nem minden forrás tekinti hivatalosnak, hiszen a szövetség ekkor még nem volt az UEFA vagy a FIFA tagja - előbbi szervezetbe 1959-be, utóbbiba pedig 1960-ban lépett be a gárda. Az 1957-es, Ausztria elleni, nemhivatalos összecsapáson egyébként a csapatkapitány egy bizonyos Salvinu Schembri volt - a név alighanem ismerős lehet a magyar futballszurkolók számára...

A nemzetközi szövetségbe való belépés egy új korszak kezdetét jelentette a máltai labdarúgásban, hiszen innentől kezdve a nemzeti tizenegy bekapcsolódott a sportág nemzetközi vérkeringésébe. Már az 1964-es Európa-bajnokság selejtezőin elindult a csapat, de Dánia ellen két sima vereséget szenvedett, és a következő kontinensviadalt ki is hagyta az együttes. Az 1972-es Eb kvalifikációja során azonban megtörtént az első máltai pontszerzés, Görögország ellen ért el döntetlent az együttes hazai pályán, igaz, a többi meccsét simán elveszítette. A máltaiak az első vb-selejtezőjüket 1971 novemberében vívták, ellenfelük pedig Magyarország volt, és a mieink Bene Ferenc két találatával 2-0-ra nyertek La Vallettában.

Málta nemzeti tizenegye a folytatásban is elsősorban pofozógép maradt, és egy-egy, tétmérkőzésen aratott győzelem ritkaságszámba ment. 1975-ben Görögországot, 1982-ben pedig Izlandot tudta megverni az együttes Eb-selejtezőn, 1993-ban pedig Észtország ellen diadalmaskodott az együttes egy világbajnoki kvalifikációs összecsapáson. Magyar szempontból azonban alighanem sokkal emlékezetesebb az 1990-es világbajnokság selejtezősorozatában született két döntetlent: Máltán a Mezey György által irányított csapat 2-2-re végzett 1988 decemberében, majd fél évvel később a Népstadionban 1-1 lett a végeredmény - ekkor már Bicskei Bertalan ült a magyar kispadon.

Ezen a két meccsen a máltaiak mindhárom találatát az a Carmel Busuttil szerezte, akit minden idők legjobb máltai labdarúgójának tartanak - teljesen jogosan. Busuttil 18 esztendősen, 1982-ben mutatkozott be a válogatottban, és utolsó mérkőzését 2001-ben vívta a címeres mezben, összesen 111 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben, és 23 gólt ért el. Ennél is fontosabb volt azonban, hogy ő volt az első máltai labdarúgó, aki komolyabbnak számító európai pontvadászatban szerepelt: 1988 és 1994 között játszott a belga RC Genkben, és az utolsó négy esztendőben ő volt a csapatkapitánya a gárdának, közel ötven gólt szerezve a belga élvonalban.

Sokak szerint Busuttil méltó utódja a máltai labdarúgásban a válogatott jelenlegi legnagyobb sztárja, Michael Mifsud, aki pár alkalommal játszott is együtt a nagy előddel, hiszen Mifsud még 2000-ben, 19 esztendősen mutatkozott be a válogatottban. Az apró termetű támadó jelenleg az angol másodosztályban, a Coventry Cityben futballozik, de már megfordult a német 1. FC Kaiserslauternben és a norvég Lilleström SK-ban is. A Budapestre érkező keretben egyébként öt olyan futballista akad, akik külföldön keresi a kenyerét: a tavaly októberben a magyar csapat ellen két gólt szerző Andre Schembri a nyáron igazolt a német harmadosztályú Eintracht Braunschweigbe; a hátvéd Luke Dimech az angol negyedosztályú Macclesfield Town focistája; a kapus Justin Haber a görög másodosztályú Haidari hálóját védi; Udo Nwoko pedig a portugál első osztályú Leixoesben kergeti a labdát. Utóbbi futballista Budapesten mutatkozhat be a máltai válogatottban: a nigériai származású középpályás augusztusban kapta meg a máltai állampolgárságot, miután éveken keresztül a szigetországban futballozott. Nem ő lesz az első "honosított" játékos a máltaiaknál, hiszen például az egykoron a Vasasban is megfordult Orosco Anonam is felhúzhatta a máltai mezt négy alkalommal - egyszer éppen a Szusza Ferenc-stadionban.

Nwoko beválogatására egyébként azért volt szükség, mert a középpályáról két kulcsjátékos is hiányozni fog a máltaiaknál. A nemzeti tizenegy csapatkapitánya, Gilbert Agius sérülés miatt nem léphet pályára, míg Jamie Pace a legutóbbi Eb-selejtezőn, a törökök ellen begyűjtötte második sárga lapját. Márpedig ez a két focista eddig az összes kvalifikációs találkozón a kezdő tizenegy tagja volt, sőt Pace egyetlen másodpercet sem hagyott ki. Mindezek alapján a máltaiak cseh mestere, Dusan Fitzel maga is úgy nyilatkozott, hogy nagyon kemény mérkőzésre számít, és úgy tűnik, hogy a szigetországban inkább a magyarok elleni találkozót követő, Moldova elleni hazai összecsapásra koncentrálnak. A volt szovjet tagállam ellem idegenben is 1-1-es döntetlent ért el a máltai csapat, és ha otthon legyőznék őket, akkor szinte biztosan elkerülnék a csoport utolsó helyét. Ez korábban sohasem jött össze Máltának, de a jelenlegi csapat már biztosan történelmet írt azzal, hogy máris öt ponttal rendelkezik - ilyen sokat ugyanis sohasem sikerült gyűjteniük egy kvalifikációs sorozatban. Remélhetőleg ezt nem a Szusza Ferenc-stadionban gyarapítják majd.

A máltai keret:

meccsgól
kapusok

Justin Haber

1981. június 9.

Haidari

21

0

Mario Muscat

1976. augusztus 18.

Hibernians

64

0

hátvédek

Ian Azzopardi

1982. augusztus 12.

Sliema Wanderers

5

0

Luke Dimech

1977. január 11.

Macclesfield Town

50

1

Josef Mifsud

1987. szeptember 7.

Valletta

2

0

Peter Pullicino

1976. június 17.

Marsaxlokk

18

0

Brian Said

1973. május 15.

Sliema Wanderers

74

4

Kenneth Scicluna

1979. június 15.

Valletta

13

0

Stephen Wellmen

1982. augusztus 31.

Marsaxlokk

18

1

középpályások

Roderick Bajada

1982. január 4.

Sliema Wanderers

7

0

Roderick Briffa

1981. augusztus 4.

Sliema Wanderers

21

0

George Mallia

1978. október 10.

Birkirkara

53

5

Udo Nwoko

1984. október 15.

Leixoes

újonc

Kevin Sammut

1971. február 21.

Marsaxlokk

18

0

csatárok

Michael Mifsud

1981. április 17.

Coventry City

51

12

Terence Scerri

1984. április 3.

Hibernians

7

0

Andre Schembri

1986. május 7.

E. Braunschweig

12

3

Ivan Woods

1976. december 31.

Sliema Wanderers

29

1