Vágólapra másolva!
Az olasz futballban a La Gazzetta dello Sport osztályzatai valóságos szentírásnak számítanak, és ha egy futballistát a szaklap értékelése alapján az idény legjobbjának választanak meg, az óriási elismerést jelent. Márpedig a 2006-2007-es pontvadászatban a "rózsaszín újság" szerint a Serie A legjobbja a Fiorentina román csatára, Adrian Mutu volt, aki a jelek szerint egy meglehetősen viszontagságos életutat követően végre megtalálta számítását.

Romániában összesen tíz Calinesti nevű település van, de egyik sem számít különösebben ismertnek, ám egyikük, az Arges megyében található, alig tízezer lakosú kisváros bekerült a román labdarúgás történetébe, hiszen itt látta meg a napvilágot Adrian Mutu, aki 1979. január 8-án született. A család hamarosan a közeli nagyvárosba, Pitestibe költözött, hiszen az édesapa (akinek matematikusi végzettsége volt) itt kapott munkát egy informatikai cégnél.

A jól hangzó munkakör ellenére a família meglehetősen szegény körülmények között élt egy lakótelepen, de ez a Ceausescu által irányított Romániában általánosnak volt mondható. A kis Mutu egyetlen szórakozása a futball volt, legnagyobb bánatára azonban csak műanyag labdákkal játszhattak, másra ugyanis nem volt pénz.

Minden vágya az volt, hogy egy saját labdája is legyen, és hatévesen a nagypapája pénztárcájából próbált "kilopni" egy kis pénzt. Természetesen lebukott, de a nagypapa nem árulta be a szülőknek, hanem vett neki egy igazi, zöld-fehér színű bőrbogyót, amire Mutu ezt követően szinte áhítatos szeretettel vigyázott: a játék után mindig lemosta, és még az ágyba is magával vitte.

Forrás: EPA

Alexandra Dinu 2000 augusztusában vette feleségül

Nem csoda, hogy a srác hamarosan a legpatinásabb helyi klubhoz, az Arges Pitestihez került, ahol gyorsan rájöttek, hogy csiszolatlan gyémántra leltek. A Romániában erős középcsapatnak számító egyesület, amely éppen Mutu születésének évében, 1979-ben nyerte meg utoljára a bajnoki címet, a kilencvenes évek elején csak a másodosztályban szerepelt, és 1994-es feljutása után többnyire a kiesés ellen küzdött az élvonalban, de az 1996-97-es pontvadászatban remekül ment a csapatnak a játék, és megkapaszkodott a legjobbak között.

A gárda mestere, Ion Moldovan így aztán a 21. fordulóban, az Otelul Galati elleni hazai mérkőzésen nyugodtan becserélhette az alig 18 esztendős Mutut, aki egy gól nélküli találkozón mutatkozott be a felnőttek között, és az idény hátralévő részében még négy alkalommal lépett pályára.