Vágólapra másolva!
Az angol napilapok egytől-egyig Steve McClaren szövetségi kapitányt okolják a labdarúgó-válogatott szerdán Oroszországban elszenvedett vereségéért.

A szigetországiak a mérkőzés elején megszerezték a vezetést Wayne Rooney góljával, az ellenfél azonban a csereként beállt Roman Pavljucsenko két találatával öt perc alatt megfordította az eredményt, így ha Oroszország megnyeri hátralévő két selejtezőjét (Izrael és Andorra ellen idegenben) Angliát kiejtve biztos résztvevője lesz a 2008-as Európa-bajnokságnak.

A The Sun angol napilap szerint a McClaren vezette elkényeztetett angol sztárok küzdeni tudásban kikaptak az oroszoktól, s megint cserben hagyták nemzetüket. A Daily Mirror azt írta: "Süllyedünk! Angliát megtorpedózta a Pavljucsenko vezette orosz tengeralattjáró." A cikk szerint a vereség után a továbbjutás, ahogy a szövetségi kapitány állása is már csak egy hajszálon múlik.

"A büntető megítélése is sokkoló volt, de McClaren döntései ezt is felülmúlták" - írta a Daily Mail. "Guus Hiddink orosz szövetségi kapitány túljárt angol munkatársa eszén."

"Hasonlóan a tavalyi horvát mérkőzéshez, most is túlságosan védekező volt a csapat, ezért a sokat hibázó - mégis mindig kezdőként szereplő - Paul Robinson kapus gyenge teljesítményének következtében megint vereséget szenvedett" - vélekedett a Daily Telegraph. "Az angol labdarúgó szövetség most fizeti meg az árát annak, hogy Sven-Göran Eriksson utódjának keresésekor szó nélkül elsiklott Guus Hiddink neve mellett".

Forrás: EPA
Biztos, hogy arra?

Az angolok esélyeit jellemzi, hogy a játékosok is meglehetősen szkeptikusak a továbbjutást illetően. "Rendkívül bizonytalan helyzetbe kerültünk, nindenképpen szükségünk van Izrael segítségére" - mondta Steven Gerrard csapatkapitány, a gólszerző Rooney pedig leginkább az égiekben bízik: "Immár nem a mi kezünkben van a sorsunk, eljött az imádkozás ideje" - mondta.

Az angolokkal 1994 óta nem fordult elő, hogy lemaradjanak valamelyik nemzetközi viadalról, akkor Graham Taylor volt a kapitány, aki most a védelmébe vette McClarent. "Ha Steve távozik, ő lesz az elmúlt 17 év hatodik leköszönő kapitánya, míg az azt megelőző 28 évben mindössze négyen ültek a válogatott kispadján. Visszanézve az eredményeinkre, nem biztos, hogy a kapitányok váltogatása a megfelelő válasz a problémáinkra" - mondta a szakember a BBC kommentátoraként.