Vágólapra másolva!
November 21-én véget érnek a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői, és eldől, hogy melyik 16 válogatott vehet majd részt a jövő évi kontinensviadalon. A kvalifikációs sorozatban pontosan 50 ország érdekelt, közülük 16 nemzeti csapat nem azzal a szövetségi kapitánnyal fogja befejezni a küzdelmeket, mint akivel elkezdte. A magyar válogatott mellett tehát még 15 országban történt edzőcsere a nemzeti tizenegy élén 2006 augusztusa óta.

Akadt olyan ország, ahol az edzőcsere oka egy szomorú esemény volt.

Az örmény válogatott a skót Ian Porterfield vezérletével kifejezetten jól szerepelt, hazai pályán döntetlent ért el Finnországgal és Portugáliával is, Lengyelországot pedig legyőzte, ám az év elején a szakembernél rákot diagnosztizáltak, és Porterfield szeptember 11-én el is hunyt. Helyét asszisztense, Vardar Minaszjan foglalta el, aki folytatta elődje munkáját, irányításával az együttes pontot szerzett Szerbia ellen hazai pályán, ahol az Eb-selejtezők során továbbra is veretlen az örmény csapat.

Aligha meglepő, hogy a bevezetőben említett 15 válogatott közül mindössze kettő olyan akad, amelynek még mindig van esélye arra, hogy kijusson az Eb-re - az edzőket ugyanis általában a sikertelenség miatt szokták meneszteni. Ebben az ominózus két országban sem azért kellett új szakembert keresni, mert a szövetség elégedetlen lett volna az előző munkájával, hanem a jó eredmények miatt a sikeres trénert máshová csábították el.

Skóciában Walter Smith még 2004 decemberében került a válogatott élére, és vezérletével az Eb-selejtezőkön remekül szerepelt a csapat, Franciaország hazai legyőzését követően pedig megnyílt az esély a gárda előtt arra, hogy kijusson a kontinensviadalra. Igen ám, de az év elején a glasgow-i Rangers FC menesztette francia edzőjét, Paul le Guent, és a helyére Smitht szerette volna megszerezni, a skót mester pedig nem tudott nemet mondani egykori klubjának - pedig a szövetség először semmiképpen sem akarta elengedni.

Forrás: EPA

A Rangers nyerte a Walter Smithért zajló "csatát"

Végül azonban nem tehettek mást, mint hogy némi kompenzáció fejében elengedték a kapitányt, akinek a helyére éppen a Rangers egy korábbi szakvezetője, Alex McLeish került, és irányításával a skótok még mindig jó pozícióban vannak - ha az utolsó mérkőzésükön otthon legyőzik Olaszországot, akkor kijutnak a kontinensviadalra.

Észak-Írország már nem vészelte át ilyen könnyen, hogy nem tudta megtartani sikeredzőjét, Lawrie Sanchezt. A szakvezetőt rengeteg kritika érte, amikor az első Eb-selejtezőn csapata otthon kikapott Izlandtól, de ezt követően a gárda összekapta magát, és hazai pályán legyőzte Spanyolországot és Svédországot is, a csoport élére ugorva. A jelek szerint azonban Sanchezben ott maradt a tüske a korábbi éles kritikák miatt, és amikor májusban bejelentkezett érte az angol élvonalban szereplő Fulham FC, akkor elfogadta a londoniak ajánlatát, felbontva szerződését az északír szövetséggel.

A helyére Nigel Worthington került, akinek eddig nem sikerült megismételnie elődje sikereit: Izlandon és Lettországban is kikapott csapatával, és így a továbbjutáshoz immár bravúrra lenne szüksége: a hátralévő két fordulóban Dánia és Spanyolország ellen kellene minél több pontot gyűjtenie.

A két brit országhoz hasonlóan járt Bulgária is, amelynek szövetségi kapitányát szintén az Eb-selejtezők közben csábította el egy klub. A bolgár nemzeti csapat veretlenül állt a csoportjában, azaz versenyben volt Romániával, illetve Hollandiával, amikor a tréner, Hriszto Sztoicskov a spanyol élvonalban a kiesés ellen küzdő Celta Vigo kedvéért otthagyta a válogatottat.

Forrás: EPA

Még a honfitárs Mancsev sem mentette meg Sztoicskovot Vigóban

Ezzel mindkét fél rosszul járt: bár az ideiglenesen kinevezett Sztanimir Sztoilovval a következő két meccsét Bulgária megnyerte, de a Levszki Szófia mestere már előre kijelentette, hogy csak ideiglenesen, erre a két találkozóra vállalja a megbízást, és utána hiába nevezték ki a legendás szakvezetőt, Dimitar Penevet a gárda élére, a bolgárok kikaptak Hollandiában, majd csak döntetlent értek el Albánia ellen, így minden esélyük elszállt a kijutásra. Ami pedig Sztoicskovot illeti: a Celtát ő sem tudta megmenteni a kieséstől, és miután a másodosztályban is gyengén szerepelt a csapat, októberben menesztették...