Vágólapra másolva!
Egy autópálya-pihenőben lelőtték a Lazio labdarúgócsapatának egyik szurkolóját, aki belehalt sérüléseibe. A 28 éves drukker éppen a 15 órára kiírt, Internazionale elleni bajnoki mérkőzésre tartott Milánóba. A meccset a tragédia miatt elhalasztották, csakúgy, mint a Roma-Cagliari találkozót. A 7. percben félbeszakadt az Atalanta-AC Milan meccs is. Angliában a Chelsea ikszelt, a MU simán, 2-0-ra győzött, a Bundesligában idegenből rabolt 3 pontot a Leverkusen. A spanyolok leggólgazdagabb találkozóját a Real Madrid játszotta, amely végül 4-3-ra verte a Mallorcát.

Az Arezzóhoz közeli parkolóban a hírek szerint összecsaptak egymással a római klub szimpatizánsai és a Juventus hívei,. Vincenzo Giacobbe, arenzói rendőrfőnök megerősítette, hogy egy rendőr lőtte le a Lazio labdarúgócsapatának 28 éves szurkolóját, Gabriele Sandrit.

"Tragikus tévedés történt, amit nagyon sajnálok" - mondta Giacobbe a La Gazzetta dello Sport című lapnak.

Az olasz szövetség kora délután bejelentette, hogy a történtek miatt elmarad az Inter-Lazio mérkőzés, a többi találkozó pedig 15 perccel később kezdődik az eredetileg kiírt időpontnál.

Kormánykörökből olyan hírek is kiszivárogtak, melyek szerint akár a bajnoki küzdelmeket is felfüggeszthetik, az azonban biztosnak tűnik, hogy hétfőtől megtiltják a drukkereknek, hogy csapataik idegenbeli meccseire utazzanak.

Romano Prodi olasz miniszterelnök azonnal megbeszélésre hívta Giuliano Amato belügyminisztert és Antonio Manganelli rendőrfőkapitányt. "Még vizsgáljuk a történteket, de ígérhetem, hogy nagyon keményen fellépünk a tettes ellen" - mondta Manganelli.

A hír villámgyorsan elterjedt az egész országban, aminek hatására szinte minden stadionnál megtámadták a szurkolók a rendőröket. A drukkerek őrjöngése miatt félbeszakadt az Atalanta-AC Milan mérkőzés. A szurkolók már a stadion előtt botrányt okoztak, majd petárdákat hajigáltak a gyepre, végül összetörték a pályát a nézőtértől elválasztó kerítést, ezért Saccani játékvezető a 7. percben lefújta az összecsapást.

Biztonsági okokból elhalasztották az esti AS Roma-Cagliari találkozót is.

A rendőrök elleni támadásokban több rendfenntartó szenvedett könnyebb sérüléseket. Szinte minden stadionban azt skandálták a szurkolók, hogy "Rendőrök, gyilkosok!". Romano Prodi miniszterelnök rendkívül aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet.

Eredmények, Serie A, 12. forduló:
Atalanta - AC Milan - 0-0-as állásnál a 7. percben félbeszakadt

Fiorentina - Udinese 1-2 (1-1)
gól:
Pazzini (27.), illetve Quagliarella (23.), Di Natale (63.)
piros lap: Pasqual (84., Fiorentina)

Parma - Juventus 2-2 (1-0)
gól:
Gasbarroni (43 p., 11-esből), Pisanu (57.), illetve Legrottaglie (76.), Iaquinta (81.)
piros lap: Morfeo (78.), illetve Chiellini (78.)

Reggina - Genoa 2-0 (1-0)
gól:
Amoruso (31.), Joelson (80.)

Siena - Livorno 2-3 (1-3)
gól:
Maccarone (18.), Loria (93.), illetve Tavano (16.), Bergvold (30.), Knezevic (41.)

Torino - Catania 1-1 (1-0)
gól:
Malonga (15.), illetve Martínez (63.)
piros lap: Vargas (25., Catania)

Az Internazionale-SS Lazio és a AS Roma-Cagliari mérkőzést elhalasztották.

Az APA osztrák hírügynökség összeállítást készített az utóbbi másfél évtized halálos kimenetelű olasz futball-incidenseiről.

1994. január 30.: a Messina szurkolói egy vonaton addig üldözték a Ragusa drukkerét, míg a 22 éves Salvatore Moschella leugrott a száguldó szerelvényről és szörnyethalt.

1995. január 29.: a Genoa-AC Milan mérkőzés előtt a hazai fanatikusok halálra szurkáltak egy milánói rajongót.

1998. február 1.: a Treviso-Cagliari mérkőzés után a két csapat drukkerei összecsaptak egymással, a 32 éves Treviso-drukkert, Fabio di Maiót több Cagliari-szurkoló megtámadta. Di Maio az ijedtségtől szívinfarktust kapott és meghalt.

1999. május 24.: a Salerno-Piacenza bajnoki után a hazafelé utazó vendégdrukkerek egy alagútban megállították és felgyújtották az őket szállító vonatot, négyen bennégtek a tűzben.

2001. június 17.: a Messina-Catania mérkőzés előtt a 24 éves cataniai Antonio Currót eltalálták egy Molotov-koktéllal, azonnal meghalt.

2003. szeptember 20.: az Avellino-Napoli bajnoki alatt a vendégszektorban a drukkerek összecsaptak a rendőrökkel. Az egyik nápolyi szurkoló, Sergio Ercolano felmászott a kerítés tetejére, ahonnan lezuhant és meghalt.

2007. január 27.: Emmano Licursi, a harmadosztályú Sammartinese menedzsere halálos fejsérülést szenvedett, amikor a pályán megpróbálta szétválasztani saját csapatának és a rivális Canallésének egymással verekedő játékosait.

2007. február 2.: a Catania-FC Palermo találkozó előtt az utcai verekedések során agyonvertek egy rendőrt, Filippo Racitit.

2007. november 11.: a Lazio szurkolóját, a 28 éves Gabriele Sandrit egy rendőr lelőtte az egyik autópálya-pihenőben.