Vágólapra másolva!
Szezonbeli nyolcadik otthoni bajnokiját játszotta a hét végén a Paris Saint-Germain, és bár a második helyen álló AS Nancy elleni döntetlen alapvetően nem rossz eredmény, a párizsi drukkerek mégis csalódottan mehettek haza a Parc des Princes stadionból: együttesük ugyanis továbbra is nyeretlen hazai pályán. Pedig a PSG mestere, Paul le Guen ezúttal a kezdők közé nevezte a nagy kedvencet, a portugál Pauletát, aki immár a klub történetének legeredményesebb játékosa.

A francia fővárosban a klub hagyományai miatt évről évre nagy ambíciókkal vágnak neki az idényben, de a PSG rendre messze elmarad a várakozásoktól. Az, hogy az együttes utoljára 1994-ben nyerte meg az aranyérmet, már önmagában is kellemetlen, hiszen azóta hét különböző klub végzett az élen a Ligue 1-ben, de az Olympique Lyon utóbbi egyeduralma miatt ezt még elnéznék a drukkerek, ha a csapat rendre ott lenne az élmezőnyben.

Azonban ez sem igaz: a párizsiak a 2004-es ezüstérem óta két kilencedik és egy 15. helyet értek el a francia pontvadászatban. Nem csoda, hogy ezen idő alatt rendszeresek voltak az edzőcserék, és a PSG a legutóbbi három szezonban egyaránt a bajnokság közben váltott edzőt.

Az elmúlt idényben Paul le Guen érkezett a kispadra, akivel az eredmények nem nagyon javultak a tavasszal, de a vezetőség további bizalmat szavazott neki. A szakvezető pedig a nyáron jelentősen átalakította a keretet, és több kulcsjátékostól is megvált, az erősítést viszont nem vitte túlzása, pedig a hírek szerint a pénz meglett volna rá. A klub vezetősége állítólag a játékoseladásokból befolyt összegen kívül (ami több mint 11 millió eurót jelentett) további 15 milliót bocsátott Le Guen rendelkezésére, amiből ő alig hárommilliót költött el, és a fővárosiaknál megszokott sztárigazolások elmaradtak.

Persze ez nem csak a mesteren múlott, hiszen ő szerette volna megszerezni Anthony Réveillere-t, Sylvain Wiltord-t és Sidney Govout az Olympique Lyontól (Le Guen mindhárom játékosnak volt az edzője még Lyonban), illetve Claude Makelelét a Chelsea FC-től, de mind a négyen nemet mondtak a párizsi ajánlatra.

A szakembernek így aztán más utat kellett választania a csapat újjáépítésére, és Le Guen a szükségből erényt kovácsolva a PSG utánpótlásához nyúlt. A klub akadémiájáról a nyáron hat focistát is felvitt az első csapat keretéhez, és eleinte fokozatosan szerette volna beépíteni őket a gárdába, azonban a gyengébb eredmények miatt radikálisabb módszerhez folyamodott. Miután tíz forduló alatt a fővárosiak mindössze két mérkőzést tudtak megnyerni, és csupán a 14. helyen álltak a tabellán, a 11. játéknapon, a Valenciennes FC elleni idegenbeli mérkőzésen olyan kezdő tizenegyet küldött a pályára, hogy a francia újságíróknak megállt a toll a kezükben, amikor leírták.

Miközben Pauleta, Pegguy Luyindula, Pierre-Alain Frau és a csapatkapitány Sylvain Armand csak a kispadon kapott helyet, Marcelo Gallardo pedig még ott sem, addig a pályán Granddi Ngoyi (19 esztendős), David N'Gog (18), Younousse Sankharé (18) és Mamadou Sakho (17) is ott volt, a kezdő csapat átlagéletkora pedig alig haladta meg a 23 évet. Sőt, mi több: utóbbi futballista, akinek az volt a második mérkőzése a Ligue 1-ben, rögtön a csapatkapitányi karszalagot is megkapta!

A mérkőzésen a PSG gól nélküli döntetlent ért el, és Le Guen egy héttel később a fenti focisták közül csak N'Gogot hagyta ki, mivel Jérome Rothennek lejárt az eltiltása - pedig akkor az ellenfél a listavezető Olympique Lyon volt. A Parc des Princes stadionban a párizsiak végül 3-2-re kikaptak a lyoniaktól, de az egyesület elnöke, Alain Cayzac elégedett volt a látottakkal, és kifejtette: a saját nevelésű fiatalok szerepeltetését a klub utánpótlás-nevelésének dicséreteként értékeli.

Más kérdés, hogy a Lyon ellen a párizsiak mind a két gólját a csereként beküldött Pauleta szerezte, aki továbbra is a fő problémát jelenti Le Guen számára. A portugál támadó első számú közönségkedvencnek számít Párizsban, és pár nappal később a Montpellier elleni Ligakupa-mérkőzésen megint duplázni tudott, amivel pontosan 100. találatát érte el a PSG színeiben - utolérve a klub góllövőinek örökranglistáját vezető Dominique Rocheteau-t.

A drukkereket ugyanis nem nagyon érdekli, hogy Pauleta sokkal kevesebbet fut, mint bármelyik ifjonc, vagy hogy szinte egyáltalán nem veszi ki a szerepét a csapatjátékból... Az edzőnek persze ez is számít, így aztán Le Guen egy kivételtől eltekintve csak a hazai mérkőzéseken küldte pályára a 34 esztendős támadót.

A nyolc, Parc des Princes-ben lejátszott találkozók közül Pauleta ötször volt kezdő, de csak egyszer volt eredményes (a Lyon ellen csereként duplázott), és a PSG hazai pályán a bajnokságban eddig egyetlen meccsét sem tudta megnyerni. Idegenben viszont, ahol Pauleta csupán egyszer lépett pályára, akkor is alig félóra erejéig, a párizsiak még veretlenek, és ugyanannyi pontot szereztek, mint a Lyon. A klub csak ennek köszönheti, hogy nem a kiesőjelöltek között, hanem a középmezőnyben áll.

www.infosport-focivilag.hu