Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott utolsó előtti Európa-bajnoki selejtezőjén 3-0-ra kikapott Moldovában. Várhidi Péter csapata az első félidőben nagyon gyengén futballozott, a szünet után pedig már csak futott az eredmény után. Az olaszok nyertek Skóciában, így vendéglátóikkal ellentétben ott lesznek az Eb-n.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:
Moldova - Magyarország 3-0 (2-0)
Chisinau, 3000 néző
v.: Královec (cseh)
Moldova: Szt. Namasco - Epureanu, Lascencov, Rebeja, Cebotari (Bulgaru, 49.)- Kalinkov (Alekszejev, 64.) Sze. Namasco, Zmeu, Joszan - Bordian, Bugajov
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Csizmadia, Vaskó, Vanczák - Vadócz (Balogh, 39.), Tőzsér (Buzsáky, 39.) - Gera, Hajnal, Dzsudzsák (Feczesin, 71.) - Priskin
gól: Bugajov (13.), Joszan (22.), Alekszejev (86.)
sárga lap: Joszan (80.), Epureanu (84.), illetve Gera (30.), Fülöp (84.)

A mérkőzés összefoglalója Forrás: [origo]

A moldávokat tavasszal a Szusza-stadionban Priskin és Gera góljaival 2-0-ra legyőzték a mieink, akkor már Igor Dobrovolszkij ült az ellenfél kispadján, aki a lefújás után úgy nyilatkozott: "Ezen a mérkőzésen nem volt játék." Az egykori szovjet válogatott szavai előrevetítették, hogy mire lehet számítani Chisinauban, csapata stílusának ugyanis éppen az a lényege, ami a magyar futballban hiánycikk; rengeteg ütközés, állandó test-test elleni párharc jellemzi a moldávokat, akiket már a meccs előtt sem lehetett egy legyintéssel elintézni, hiszen nyerni tudtak Boszniában és Máltán, valamint otthon remiztek a törökökkel.

Várhidi Péter a kezdőcsapat összeállítaskor nem számíthatott az eltiltott Juhász Rolandra és a sérült Vass Ádámra, helyükre Csizmadia Csaba és Vadócz Krisztián került be a kezdőbe. A túloldalon négy alapember hiányzott, az orosz FK Himki védőjét, Victor Golovatencót ugyanis kiállították Máltán, míg a Rubin Kazany középpályása, Alexandru Gatcan, illetve a Seriff Tiraspol hátvédje, Andrei Corneencov a harmadik sárga lapját gyűjtötte be. Nem sokkal a kezdés előtt aztán az is kiderült, hogy a hazaiak legnagyobb ásza, Viorel Frunza csak a kispadon kap helyet.

Az első percekben még érződött az elmúlt időszak sikereiből nyert önbizalom a magyar játékosokon, a mieink már a saját térfelükön letámadták a hazaiakat, a Juhász Roland hiányában ezúttal a védelem tengelyében játszó Csizmadia bizonytalankodása miatt azonban a moldávok előtt adódott az első lövőhelyzet.

A kis lehetőségre nagy lehetőséggel válaszolt válogatottunk, a 7. percben Gera jobb oldali beadásából Priskin öt méterről bólinthatott kapura, ám Namasco nagy bravúrral kipaskolta a labdát, még mielőtt az a célba érhetett volna a jobb alsó sarokban.

Kár volt érte, már csak azért is, mert a 13. percben vezetést szereztek a moldávok. Bugajov fordult be a tétovázó Vanczák és Csizmadia között, majd 14 méterről, kissé jobbról, Fülöp feje felett a hálóba talált.

Éppen hogy magához tért a beszedett gól után együttesünk, és a 22. percben már meg is kapta a másodikat. Joszan 20 méterről célozta meg a bal felső sarkot, Fülöp pedig hiába kapaszkodott a labda után.

A magyar csapat meccs elején tapasztalt magabiztossága a második találat után szinte semmivé foszlott, a moldávok maximálisan uralták a játékot, a mieink a labdát is alig tudták megtartani, így nem volt meglepő, hogy Várhidi Péter már a 39. percben kettős cserére szánta el magát - Vadóczot Balogh, Tőzsért Buzsáky váltotta.

A féidő végére némiképp összeszedte magát a válogatott, mindez azonban csupán egy vérszegény Dzsudzsák-próbálkozáshoz volt elég a szünetig.

Forrás: MTI

A második játékrészt újabb súlyos védelmi hibával kezdtük, Vaskó el-, Kalinkov viszont gondolkodás nélkül beadta a labdát, s csak Bugajovnak köszönhettük, hogy hat méterről nem találta el a kapunkat.

A másik oldalon a magyar csapat irányítói, Hajnal és Gera továbbra sem tudtak zavart okozni a moldávok soraiban, Buzsáky viszont a 55. percben ígéretesen indította Priskint, ám a csatár lövésébe az utolsó pillanatban belevetődött Epureanu.

A moldáv kapusnak - Priskin első félideji fejese után - csak a 63. percben sikerült újra munkát adni, ekkor Dzsudzsák kellemetlenül pattogós lövésére ért oda a jobb sarokra Namasco.

Hat percre aztán bánatunkra harmadszor is bizonyított a hazaiak kapusa, Buzsáky szép lefordulás után 17 méterről ezúttal a másik sarkot vette célba, de ez sem vezetett eredményre.

A 76. percben legalább annyit elmondhattunk, hogy komoly nyomást gyakoroltunk az ellenfél kapujára, előbb Gera közeli perdítését, majd egy szöglet után Vaskó még közelebbi fejesét ütötte ki Namasco, aki mintha megbabonázta volna játékosainkat.

Nem sokra rá egy ellentámas végén Bugajov kis híján büntetett, szép csel után kevéssel vétette el a kapu jobb oldalát. A 85. percben Namasco a meccs folyamán először hibázott, alászaladt egy beívelt labdának, az ötösön felugró Priskin azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel.

És hogy igazán keserű legyen a szánk íze, Alekszejev a 86. percben berúgta a harmadik moldáv gólt, a 16 méterről elindított labda ráadásul elég potyaízűen csúszott át Fülöp keze alatt.

Bár a mérkőzésnek a továbbjutás szempontjából már nem volt jelentősége, a vb-selejtezők sorsolásánál való kiemelés miatt fontos lett volna pontot vagy pontokat szerezni. Várhidi Péter korábban úgy kalkulált, hogy az utolsó két selejtezőből egyet kell megnyerni ahhoz, hogy a válogatott a harmadik kalapba kerüljön, ami jelentős könnyebbséget jelenthet. Nincs más hátra, szerdán a Puskás Ferenc-stadionban ehhez le kell győzni a már biztos Eb-résztvevő Görögországot.

"Van ilyen, előfordul, hogy semmi sem sikerül, de a vereséget is emelt fővel kell elviselnünk" - mondta a szövetségi kapitány az MLSZ honlapján. "Megyünk tovább a megkezdett úton, szerdán nyerni fogunk!" - ígérte.