Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki selejtezők utolsó előtti játéknapjára, illetve dél-amerikai vb-selejtezőkre került sor a hét végén, és álomcsapatunkból több játékos is ezeken a mérkőzéseken remekelt. Kivétel csak a védelemben található, hiszen a kapus és az egyik középhátvéd kontinentális kupában jeleskedett Dél-Amerikában, illetve Ázsiában.

Kapus:

Mário Cuenca (argentin, Arsenal): A második számú dél-amerikai klubsorozatban, a Sudamericana-kupában az elődöntőkre került sor a múlt héten, és a nagy meglepetés sem maradt el. A River Plate ugyanis hiába számított esélyesebbnek az Arsenal ellen, a szintén argentin kiscsapat kihúzta gól nélküli döntetlennel a visszavágót, majd a tizenegyespárbajban kapusa, Cuenca két büntetőt is megfogott - hogy az utolsót maga értékesítse.

Hátvédek:

Rubén Darío Bustos (Kolumbia): A kolumbiai nemzeti tizenegy az első két vb-selejtezőjén nem tudott betalálni, és sokáig úgy tűnt, hogy a harmadikon is gólképtelen marad. Venezuela ellen egészen a 82. percig 0-0 volt az állás, ám ekkor a jobbhátvéd, Bustos védhetetlenül tekert a felső sarokba egy szabadrúgást, extázisba juttatva ezzel a bogotai Nemesio Camacho "El Campín" stadion közönségét.

Cuboi Keiszuke (japán, Urava Red Diamonds): Az Ázsiai Bajnokok Ligájának döntőjének visszavágóján az iráni Szepahannak idegenben kellett volna betalálnia az Urava ellen, és a perzsák mindent meg is tettek ennek érdekében, de a japánok védelme remekül állta a sarat. Különösen Cuboi tett ki magáért, aki hibátlanul futballozott, és a meccs után a csapatkapitány emelhette magasba a trófeát.

Talil Ben-Haim (Izrael): A szentföldi együttest az oroszok elleni mérkőzés előtt sokan vádolták azzal, hogy nem fog maximális erőbedobással játszani, de az izraeliek rácáfoltak a kétkedőkre, és legyőzték a szbornaját, nagy szolgálatot téve az angoloknak. A hazaiak védelmében Ben-Haim remek teljesítményt nyújtott, egy alkalommal például a saját ötösén mentett rendkívül higgadtan.

Joan Capdevila (Spanyolország): A hispán együttes úgy lépett pályára a svédek elleni Eb-selejtezőn, hogy tisztában volt vele: egy győzelemmel kijut a kontinensviadalra. A diadal meg is lett, de arra előzetesen kevesen gondoltak volna, hogy a meccs főhőse Capdevila lesz, aki a spanyolok első találatát szerezte, a másik kettőnél pedig gólpasszal jeleskedett - mindezt balhátvédként.

Középpályások:

Gökhan Günes (Törökország): A félholdasoknak mindenképpen nyerniük kellett Norvégiában ahhoz, hogy életben tartsák továbbjutási reményeiket az Eb-selejtezők során, de Fatih Terim együttes hamar hátrányba került. A török együttes azonban innen is fordítani tudott, és ebben az első válogatottságát ünneplő Gökhannak is nagy szerepe volt, a fiatal középpályás ugyanis gólpasszt adott Nihat Kahvecinek.

Andrea Pirlo (Olaszország): A squadra azzurrán nem volt győzelmi kényszer Skóciában, de az olasz válogatott mégis nyerni tudott a skótok ellen, és ezzel saját maga mellett a franciákat is kijuttatta az Eb-re. A glasgow-i találkozón Pirlo szokásához híven hatalmas mezőnymunkát végzett, pontrúgásai is veszélyesek voltak, ráadásul az első félidő végén a gólvonalon állva mentett.

Forrás: EPA

Juan Román Riquelme (Argentína): A dél-amerikai vb-selejtezőkből még csak három forduló ment le, de csupán egyetlen olyan gárda van, amely mindhárom meccsét megnyerte: ez az argentin együttes. Az albiceleste a hét végén Bolíviát intézte el, és a főszereplő ismét Riquelme volt, aki két találattal vette ki a részét a diadalból, most azonban "csak" ez egyiket szerezte szabadrúgásból.

Lukas Podolski (Németország): A Bayern München csatárának klubjában nem nagyon megy a játék, a válogatottban pedig Ciprus ellen új szerepkörben vetették be, hiszen balszélsőt játszott - mégpedig kiválóan. Már a második percben gólpasszt adott Clemens Fritznek, ugyanezt a hajrában Thomas Hitzlspergerrel is megismételte, és a kettő között maga is betalált.

Csatárok:

Euzebiusz Smolarek (Lengyelország): A lengyel gárda is az Európa-bajnokság kapujában volt a hét végi selejtező előtt, és a belgák ellen be is lépett rajta - köszönhetően Smolareknek. A támadó kétszer is eredményes volt, és így a lengyelek 2-0-ra diadalmaskodtak, a chorzówi stadion pedig egy emberként skandálta a csatár nevét.

Forrás: EPA

Teofanisz Gekasz (Görögország): A hellének már októberben kvalifikálták magukat a jövő évi kontinensviadalra, így a Málta elleni hazai találkozón a közönség gálaelőadást várt, és meg is kapta. A szünetben még csak 1-0 volt az állás Gekasz góljával, de a csatár a második félidőben még két alkalommal is eredményesnek bizonyult.

www.infosport-focivilag.hu