Vágólapra másolva!
Kisebb választékból, ám annál fontosabb mérkőzésekből szemezgethettünk e heti gólszépségversenyünk összeállításakor, hiszen szombaton több európai válogatott is kiélezett harcot vívott a jövő évi kontinensviadalon való részvételért, míg Dél-Amerikában a világbajnoki selejtezők folytatódtak. Kínálatunkban többek között megmutatjuk, hogyan nyugtatta meg Luca Toni Olaszországot, miként ejtették át a belgák, a dánok és a peruiak kapusát, illetve melyik moldáv gólról nem tehetett Fülöp Márton.

A hiábavaló szépségre szolgáltatott ékes példát a norvég Erik Hagen, akinek látványos ollózása után az északiak fél lábbal már az Európa-bajnokságon érezhették magukat, hiszen ha megtartották volna előnyüket Törökország ellen, úgy akár el lazsálhatnák a utolsó selejtezőjüket.

163901outform.html400350


De másként alakult, a törökök megfordították a mérkőzést, így a kvalifikáció zárása előtt immár ők vannak lépéselőnyben, s ha hazai pályán megverik a bosnyákokat, akkor a görögök mellett ők lesznek a C csoport másik továbbjutói. A valószínűleg sorsdöntő gólt Nihat szerezte a 60. percben, a saját magának felpörgetett labdát precízen küldte a jobb alsó sarokba.

163902outform.html400350


A Európa-bajnoki címvédő Görögország már korábban biztosította a helyét a tornán, ráadásul Málta sem félelmetes ellenfél, így minden adott volt Gekaszék számára egy kis athéni örömfocihoz. A szigetországnak szórt öt gól közül a második volt a legszemrevalóbb, Baszinasz ugyan kissé furcsán rúgta meg a labdát, annak röppályája azonban attól még nem kevésbé volt tökéletes, hogy talán nem pont így akarták eltalálni.

163903outform.html400350


Ugyanebben a csoportban egy másik tét nélküli, ám számunkra annál fontosabb találkozót is rendeztek, elvégre az ősszel ezidáig több kellemes meglepetést is okozó magyar válogatott lépett pályára, mégpedig a verhetőnek gondolt moldávok otthonában. Mint kiderült, az optimizmusunk a legkevésbé sem volt megalapozott, gyenge védekezésünk és harmatos támadójátékunk kevésnek bizonyult a háromszor is betaláló hazaiak ellen, igaz, az első és a harmadik góljukban a magyar védelem is tetemes részt vállalt. Íme a második.

163904outform.html400350


A hét slágermérkőzését Glasgow-ban rendezték, ahol nem kisebb volt a tét, mint hogy a hazai pályán addig százszázalékos skótok képesek-e egy újabb győzelemmel elütni a világbajnok olaszokat az Eb-részvételtől. Nem voltak képesek, amiben nagy szerepet játszott, hogy a Luca Toni gyakorlatilag az első támadásból vezetéshez juttatta csapatát, miután szemfülesen a léc alá piszkált egy begurított labdát.

163905outform.html400350


Szintén nem a sisterős bombák közül való a lengyel Smolarek Belgiumnak lőtt második gólja, mégis, az a higgadt s kissé megalázó elegancia, amivel a vert helyzetben lévő kapus fölött a hálóba pöccintett, érdemessé teszi a bemutatásra.

163906outform.html400350


Maradva az átejtett kapusoknál, újfent elkápráztatta az északíreket David Healy, aki idáig is a hátán cipelte válogatottját, a dánok ellen szerzett győztes góljával pedig, ha csekély mértékben is, de életben tartotta a továbbjutási esélyeket az utolsó forduló előtt. A labda átvétel a felázott talajon ugyan nem volt problémamentes, a befordulással egyibőben indított emelést azonban nem lehet volna jobban kivitelezni. A Fulham csatára ezzel több északír csúcs után egy európai rekordot is megdöntött, korábban ugyanis még senki nem ért el 13 gólt egy selejtezősorozatban.

163907outform.html400350


Az F csoportból mindazonáltal feltehetőleg a svédek lesznek a másik továbbjutók (ehhez az utolsó körben elég csupán egy pontot szerezniük Lettország ellen), Spanyolország pedig éppen a skandiávok elleni 3-0-s diadallal váltotta meg a repülőjegyét. Iniesta találata nem az utolsó labdaérintés okán került be a válogatásba, inkább a villámgyors, kombinatív támadójáték dicséreteként.

163908outform.html400350


Dél-Amerikában ezalatt folytatódott a világbajnokságért folyó versenyfutás, amelyben a hagyományosan élen járó braziloknak a végén még csipkedniük kell magukat, miután az első három meccsük közé két döntetlen is becsúszott. A selecao ezúttal Peruban ikszelt, mindez persze mit sem von le Kaká góljának esztétikai értékéből.

163909outform.html400350


Az argentinok ezzel szemben magabiztosan menetelnek, százszázalékos mérlegüket még kapott gól sem csúfítja, legutóbb Bolíviát lépték le 3-0-ra, Riquelme pedig ezúttal is meglőtte szokásos nagyszerű szabadrúgásgólját.

163910outform.html400350


A múlt heti kínálatból olvasóink az Inter csatára, Zlatan Ibrahimovic gólját találták a legszebbnek.