Vágólapra másolva!
A Premier League 14. fordulójának nyitómérkőzésén a Liverpool a vártnál sokkal simábban, 3-0-ra győzött a St. James's Parkban a Newcastle vendégeként, így továbbra is őrzi veretlenségét a bajnokságban. Az Arsenal jóval nehezebben nyert, az Ágyúsok csak az utolsó tíz percben tudták megtörni a Wigant. Meglepetésre a Manchester United kikapott a gyengélkedő Bolton otthonában, az Everton pedig 7-1-es zakóval küldte haza a Sunderlandet. A Bundesligában az éllovas Bayern München és a második Werder Bremen is nyert, Huszti Szabolcs két gólt szerzett a Hannover színeiben a Schalke ellen, de így is a gelsenkircheniek örülhettek. A Serie A-ban a Roma és az Inter is begyűjtötte a három pontot, Spanyolországban a Barcelona két perc alatt megtörte a Recreativo ellenállását, a Murcia lefékezte a Real Madridot, a Mallorca pedig meglepte a Sevillát.

A szokásosnál csendesebben készültek az angol csapatok a válogatott meccsek miatti szünetet követő bajnoki folytatásra, köszönhetően elsősorban annak, hogy a szigetország nemzeti tizenegye a szerdai, Horvátország elleni hazai vereséget követően nem jutott ki a 2008-as svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságra.

Az is kérdéses volt, hogy a válogatott játékosok - így Steven Gerrard és Peter Crouch, a 'Pool ászai - miként emésztik meg a számukra szokatlan méretű kudarcot, ebből a szempontból semmiképpen nem jött jól a Mersey-partiak számára, hogy a hazai pályán mindenkire veszélyes észak-angol iparváros, Newcastle stadionjába szólította őket a sorsolás szeszélye.

A hazai csapatból "természetesen" hiányzott Michael Owen (plusz ahogyan a filmes stáblisták végén olvashatjuk: és sokan mások), míg a vendégek mestere, Rafa "Rotáló" Benítez számos remek csatára közül ezúttal a Kuyt-Torres duónak szavazott bizalmat.

Forrás: EPA

Gerrard lő, gól!

Nagy lendülettel kezdett a Liverpool, a Szarkákon pedig az első percektől kezdve látszott, hogy valami nincsen rendben. Csak elvétve ment passz fekete-fehér csíkos mezestől fekete-fehér-csíkos mezesig, ha mégis, akkor azt a legritkább esetben sikerült azt az adott játékosnak megszelídítenie, így a csapatai működésének precíz megtervezéséről (is) elhíresült Sam Allardyce együttese által bemutatott produkció erőteljesen emlékeztett egy közepesen képzett, viszonylag kevéssé motivált magyar csapat teljesítményére.

A másik oldalon viszont Gerrard bebizonyította, hogy igen kevéssé viselte meg a válogatott kudarc, vagy ha igen, akkor gyorsan túltette magát rajta: a vendégek csapatkapitánya a 28. percben jó 27 méterről irtózatosan nagy szabadrúgásgólt ragasztott Shay Given kapujának jobb felső sarkába.

Miközben hazai helyzetet egyet sem jegyezhettünk fel, a félidő utolsó percében öt másodpercen belül két alkalommal is növelhette volna előnyét a 'Pool: előbb a vészhelyzetet remekül felismerő Given mentett mellel (vállal, kézzel?) messze kifutva a tizenhatoson kívülre, majd a hazai védősor újabb szinte hihetetlen bénázását kihasználva Torres lőhetett a tizenhatos vonaláról az üresen tátongó kapura, azonban a jobb kapufát találta telibe.

Valószínűleg soha nem derül ki, hogy Sam Allardyce a szünetben mivel igyekezett felrázni övéit, mindenesetre Kuyt rögtön a középkezdés után megduplázta a vendégelőnyt, az pedig innentől teljesen nyilvánvaló volt, hogy ennek a Newcastle-nek ezen a napon itt vége volt.

Allardyce próbálkozott ugyan, behozta Bartont Emre helyére (általános nézőtéri értetlenkedést kiváltva), majd Milnert is (általános nézőtéri ováció közepette), de mintha mi sem történt volna.

Gerrard rúgatott még egy szép gólt a csereként beállt Babellel, onnantól kezdve pedig szórakozott a Liverpool, Given pedig parádézott: e kettősség mérlegét megvonva végül az ír kapus lett a meccs embere, hiszen ha nem véd ihletetten, talán nyolc is lehetett volna közte (de hat biztosan).

A Vörösök tehát önbizalomnövelő győzelmet arattak a Porto elleni létfontosságú BL-meccs előtt, a Newcastle pedig az új edzővel történő biztató bajnoki rajt után visszasüllyedni látszik oda, ahol évek óta vegetál: a szürke, sótlan, semmilyen középcsapatok tengerébe.

Az éllovas Arsenal az eltiltott Fabregas és a sérült Hleb nélkül fogadta a Wigant, amely sokáig jól állta a sarat. Az utolsó tíz percben aztán kétszer is pontosan céloztak az Ágyúsok, előbb Sagna beadása után a rövid saroknál érkező Gallas bólintott a hálóba, majd egy gyors kontra végén Rosicky gurított a jobb sarokba, amivel Arsene Wenger együttese három ponttal meglógott a Manchester Unitedtől, amely meglepetésre kikapott Boltonban.

Forrás: EPA

Sagna és Olembé tornabemutatója az Arsenal-Wigan meccsen

A Reebok-stadionban Nicolas Anelka döntött, a francia támadó Ivan Campo szabadrúgása után Pique helyezkedési hibáját kihasználva került helyzetbe, és nem hibázott. Sir Alex Ferguson a szünet után csak a lelátóról nézhette csapata játékát, miután a játékvezető elküldte a kispadtól az ítéleteit vitató skót trénert. A Bolton 1978 óta először tudta legyőzni hazai pályán a Vörös Ördögöket, ez volt Gary Megson edző első sikere a Wanderers kispadján.

A United városi vetélytársa továbbra is hibátlan odahaza, a City ezúttal a Reading ellen csikarta ki a győzelmet Ireland kései, de annál látványosabb kapásgóljával. A Middlesbrough legutóbbi kilenc meccséből mindössze három pontot szerzett, és a rossz széria most sem szakadt meg, az Aston Villa nagyon simán bevette a Riverside-stadiont. Az Everton gólfesztivált rendezett a Sunderland ellen, Roy Keane fiai egy hetesbe szaladtak bele, Yakubu Aiyegbeni és Tim Cahill egyaránt duplázott.

Az utolsó szombati találkozón a Chelsea szép összjáték végén került előnybe a Derby otthonában, Obi Mikel hozta játékba Sidwellt, aki Kalout ugratta ki, és az elefántcsontparti támadó nem rontotta el a befejezést. Később egy hatalmas ziccert viszont sikerült elbaltáznia, a Derby pedig feljavult a második félidőben, de újabb gólt mégis a Kékek szereztek. Sevcsenko vette el a labdát Barnestól, aki a földön maradt, de a játék nem állt meg, és Lampard lőhetett, a labda a kapufáról kipattant, amit a szemfüles Wright-Phillips tessékelt a kapuba.

Premier League, 14. forduló:
Newcastle United - FC Liverpool 0-3 (0-1)
gól:
Gerrard (28.), Kuyt (46.), Babel (66.)

Arsenal - Wigan 2-0 (0-0)
gól: Gallas (83.), Rosicky (85.)

Birmingham City - Portsmouth 0-2 (0-1)
gól: Muntari (34.), Kranjcar (82.)

Bolton - Manchester United 1-0 (1-0)
gól: Anelka (11.)

Everton - Sunderland 7-1 (3-1)
gól: Aiyegbeni (12., 73.), Cahill (17., 62.), Pienaar (43.), A. Johnson (80.), Osman (85.), illetve D. Yorke (45.)

Manchester City - Reading 2-1 (1-1)
gól: M. Petrov (11.), Ireland (90.), illetve Harper (43.)

Middlesbrough - Aston Villa 0-3 (0-1)
gól:
Carew (45.), Mellberg (48.), Agbonlahor (58.)

Derby County - Chelsea 0-2 (0-1)
gól: S. Kalou (17.), S. Wright-Phillips (73.)
piros lap: Essien (94., Chelsea)

Letört angolok a Premier League forduló előtthttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20071123-a-topligak-hetvegi-forduloinak-begharangozoja.html?pIdx=2