Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek francia egyeduralkodójának számító Olympique Lyon kissé döcögve kezdte a jelenlegi pontvadászatot, és sokan már a nyáron kinevezett tréner, Alain Perrin távozásáról beszéltek pár forduló után. A szakvezetőnek azonban sikerült úrrá lennie a krízisen, visszatérve a korábbi sikeres taktikához, ám helyzete csak akkor stabilizálódik véglegesen, ha a BL-ből is továbbjut majd a csapat - ami nem tűnik egyszerű feladatnak.

A nyári edzőcsere a vártnál is nagyobb változást hozott a Lyon háza táján, hiszen az új szakvezető, Alain Perrin teljesen más elképzelésekkel végezte munkáját, mint bármelyik elődje az elmúlt hat évben. Papíron a legradikálisabb változatásnak az tűnt, hogy a mester szakított a korábbi évek taktikájával, a 4-3-3-as felállással, amely szinte a csapat védjegyévé vált, és áttért a 4-4-2-es szisztémára, de emellett az edzésmódszerei sem nyerték el a focisták tetszését.

Ehhez jött még a gárdát sújtó váratlan sérüléshullám: a válogatott kapus, Grégory Coupet még a felkészülési időszakban dőlt ki a sorból hosszú időre, a második játéknapon pedig a brazil középhátvéd, Cris szenvedett térdszalag-szakadást. A fenti okok miatt az OL első három bajnokijából kettőt elveszített, és szinte mindenki biztos volt benne, hogy ha a következő találkozón a lyoniak nem győzik le a legnagyobb helyi riválisnak számító AS Saint-Etienne-t, akkor Perrin veheti a kalapját.

A tréner is érezhette, hogy veszélyben az állása, mert a Zöldek elleni találkozóra teljesen váratlanul elhagyta az addig erőltetett 4-4-2-t, és visszatért a lyontól jól megszokott felálláshoz.

Nem állítjuk, hogy csak ez volt az oka a Saint-Etienne elleni győzelemnek, de tény, hogy az OL 1-0-ra nyerni tudott az ominózus találkozón, és azóta a csapat szinte mindig a 4-3-3-as taktikát alkalmazza - a jelek szerint Perrin is belátta, hogy ami nem megy, nem érdemes erőltetni.

A taktikai váltás legnagyobb nyertese a brazil Juninho Pernambucano, akinek a 4-4-2-es szisztémában sokkal többet kellett volna védekeznie, ami azért nem az ő asztala. A régi-új felállás szerint azonban két olyan ember is van mellette a középpályán, aki leveszi ezt a terhet a válláról, és Juninho sokkal szabadabban futballozhat, aminek köszönhetően ismét a régi önmagát idézi: a legutóbbi három bajnokin egyaránt eredményes volt, és már öt találatnál jár a pontvadászatban, de emellett hat gólpasszt is adott.

Forrás: EPA

A Lyon pedig szép fokozatosan visszaküzdötte magát a bajnokság első helyére, hiszen a Saint-Etienne elleni mérkőzést követően csak egyszer kapott ki - de az Olympique Marseille ellen is úgy szenvedett vereséget, hogy a meccs legjobbja az OM kapusa volt. Coupet és Cris ugyan még mindig nem áll a csapat rendelkezésére (bár a hírek szerint a kapus december közepén már visszatérhet a pályára), de ez már nem jelent olyan nagy problémát.

A védelembe ugyanis még augusztus végén a klub leigazolta a Benfica brazil játékosát, Anderson Clébert, és a nyáron eredetileg középpályásnak vett Matthieu Bodmer is megállta a helyét középső védőként. Pár nappal a transzferperiódus vége előtt még úgy tűnt, hogy az OL egy csatárt is vesz, azonban a vezetőség úgy ítélte meg, hogy még sincsen szükség új támadóra - és ez elsősorban a saját nevelésű Karim Benzema berobbanásának volt köszönhető.

A decemberben még csak huszadik életévét betöltő, algériai származású csatárt évek óta hatalmas tehetségnek tartották, és már a 2004-2005-ös idényben bemutatkozhatott a Ligue 1-ben, a legutóbbi pontvadászatban pedig 21 mérkőzésen öt találkozót ért el, de meghatározó játékossá csak most vált.

A lyoni futballakadémiáról kikerült labdarúgó az első 11 mérkőzésen 11 gólt szerzett, és bár a legutóbbi négy bajnokin nem volt eredményes, így is vezeti a francia pontvadászat góllövőlistáját. A szituációt remekül jellemzi a lyoni klubelnöke, Jean-Michel Aulas szakmai tanácsadójának, Bernard Lacombe-nak a nyilatkozata: "Éveken keresztül mást sem hallottunk, hogy szükségünk lenne egy igazi gólvágóra, és rengeteg energiát fektettünk abba, hogy a játékospiacon megtaláljuk az ideális középcsatárt. Most pedig kiderült, hogy a megoldás végig itt volt házon belül".

Benzema mellett egy másik ifjonc, a szintén saját nevelésű Hatem Ben Arfa is az idény nagy felfedezettjének számít a Lyon háza táján, amihez szintén az kellett, hogy a csapat visszatérjen a 4-3-3-as felálláshoz. Ben Arfa ugyanis elsősorban a balszélső posztján érzi jól magát, és azóta kap rendszeresen játéklehetőséget, amióta Perrin megint ezt a taktikát alkalmazza.

A húszesztendős, szintén tunéziai származású játékos eddig négy találatot szerzett a Ligue 1-ben ebben a szezonban, és emellett három gólpasszt is adott. Ben Arfa és Benzema már a 2004-es U17-es Európa-bajnokságon is együtt játszott a francia válogatottban (a gallok meg is nyerték a viadalt), és remekül megértik egymást nem csak a pályán, hanem azon kívül is.

A bajnokságban tehát a Lyon ismét ott van az első helyen (még ha a veszített pontok tekintetében az egy meccsel kevesebbet játszott AS Nancy ugyanúgy is áll, mint az OL), a Bajnokok Ligájában azonban még egyáltalán nem biztos a továbbjutása a csoportból. Ennek oka a skót Rangers FC elleni, váratlan hazai vereség, és ha a lyoniak szeretnék megszerezni a második helyet a kvartettben, akkor a hátralévő két meccsen nem nagyon veszíthetnek pontot. Márpedig az OL előbb az FC Barcelonát fogadja, majd a Rangershez látogat.

www.infosport-focivilag.hu